Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat Podciśnień Audi A4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

potrzebował bym schemat węży podciśnieniowych do Audi A4 B6 1,9 130KM

a jeżeli nikt nie ma to chociaż informacje gdzie jest wpięty wąż od EGR

Opublikowano

A co z nim było nie tak????

Opublikowano

usterka EGRu a dokładnie był nią wąż podciśnieniowy który był odpowiedzialny za otwieranie grzybka na drugim końcu powinien być wpięty pod zawór recyrkulacji a nie był bo był ułamany i musiałem skleić Poxsipolem i na razie wszystko gra jak klej nie wytrzyma to wymienię na nowy wykonałem nowych pomiarów i wyszły następująco:

EGR Grupy: 003,003 - http://vaglog.rtnet.pl/tomask2012_79259.html

Turbina Grupy: 011,011 - http://vaglog.rtnet.pl/tomask2012_79260.html

z tego co zauważyłem to EGR jest teraz sprawny, a z turbina chyba coś jest nie tak bo w pozycji OFF powinna osiągać wartość 0,0% a w pozycji ON powinna osiągać wartość 100% a u mnie jest odwrotnie

wiesz może czym to jest spowodowane ?

Opublikowano

U Ciebie jest dobrze. Poradnik diagnozowania dotyczy silników 2.5 TDI V6 a to nie to samo co silniki R4 (rzędowe, czterocylindrowe). Dla V6 procent wysterowania N75 czy też N18 (czyli to 0 lub 100%) jest odwrotny więc na to trzeba wziąć poprawkę.

Opublikowano

Owszem, wypowiedziałem się w kwestii interpretacji przez Ciebie odwrotności wskazań w wysterowaniu procentowym elektrozaworów w trybie OFF i ON a kwestia, że turbo w 011 BS przy ON nie osiąga rzeczywistego ciśnienia doładowania na poziomie jakie oczekuje sterownik silnika to już inna sprawa. Wystarczy, że porównasz sobie wartości w logach innych użytkowników samochodów z tym samym silnikiem jaki masz i będziesz widział w których logach i jakie są różnice. Pobieżnie mogę stwierdzić, że masz najprawdopodobniej problem z układem podciśnienia - jego szczelnością, bo niestety nie mam obecnie tyle czasu by się wgłębić w Twoje logi gdyż już muszę spadać z neta.