Mosiadz Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Witam. Potrzebuje kupić tylny zderzak i kod jaki na nim figuruje to 8D9 ... Ja na naklejce w kole zapasowym mam pod VINem 8D5 A na innych czesciach 8D0. O co chodzi w tych kodach ?
bialy986 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Każda oryginalna część AUDI ma swój numer, oznaczenie, czesto wybite na tabliczce znamionowej (w starszych modelach mała zielona tabliczka) W skład takiego oznaczenia wchodzi miedzy innymi kod modelu/rocznika, a potem kod danego elementu. Do likalizacji służy program Etka lub Etos(chyba niej popularny).Program ten w sposób dokładny i bezbłędny wskazuje na usytuowanie w układzie, kolejność części w montażu, numer fabryczny i nazwę każdego podzespołu. Opis Etki-i Dotarcie do właściwego schematu odbywa sie przez wybranie modelu, rocznika a następnie wybranie odpowiedniej grupy części. Ponadto Etka umożliwia min. wyszukiwanie wybranej części po jej nr fabrycznym lub nazwie, powiększenie schematów na monitorze bez względu na to czy są to elementy silnika, blacharki, zawieszenia, wydechu itd. Ponadto znajdują się tam dokładne spisy wszystkich typów silników i skrzyń biegów, listy wyposażeń dodatkowych oraz rodzaje lakierów, podkładów itp. Oprócz katalogów głównych znajdziemy także obszerna bazę katalogów specjalnych min. z częściami elektrycznymi.
yarek7504 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Witam. Potrzebuje kupić tylny zderzak i kod jaki na nim figuruje to 8D9 ... Ja na naklejce w kole zapasowym mam pod VINem 8D5 A na innych czesciach 8D0. O co chodzi w tych kodach ?Witam...z ETKI wynika że oznaczenie 8D5 to jest zderzak dla sedana....natomiast 8D9 to zderzak dla avanta...
Mosiadz Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Witam. Dzwoniłem do Pana który oferuje sprzedaż zderzaka i dowiedziałem się że 8D9 jest to Avant. Założyłem ten wątek bo wydawało mi się że skoro mam na naklejce oznaczenie 8D5 to muszę szukać części z oznaczeniem 8D5. A tu jednak inna sprawa. Chciałem kiedyś zainstalować ETKę ale nie była kompatybilna z moim systemem operacyjnym. (Win7) Ale widzę że będę musiał coś ruszyć w tym temacie. Wracając do tematu numerów części to oznaczenie zderzaka 8D9 tyczy się samochodu po FL. Sądzę że oznaczenie 8D5 tyczy się Avanta do wersji FL.
Rekomendowane odpowiedzi