Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nieszczęsny DPF w Audi A4 B7 2.0TDI BPW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

miałem z moim a4 problemy od dłuższego czasu (m. in. z DPF - wyskakiwał mi co 400 km i trzeba było go przepalać)

ostatnio zapchał mi się już całkowicie i przy okazji odcięło mi turbinkę ...

i się zastanawiam czy wstawić nowy (znalazłem na allegro za 900)

czy całkowicie wyciąć w podobnej cenie tylko muszę daleko zaiwaniać bo w moich okolicach (woj. mazowieckie) nie znalazłem nikogo kto by chciał to zrobić taniej niż za 1000 ?

podobno wstawienie nowego wcale niekoniecznie musi rozwiązać problem bo mogą być jeszcze uszkodzone czujniki czy coś tam :D ma ktoś może porównanie ? czy opłaca się wstawiać nowy czy lepiej już się tego na stałe pozbyć ?

z góry dzięki

Opublikowano

...czy całkowicie wyciąć w podobnej cenie tylko muszę daleko zaiwaniać bo w moich okolicach (woj. mazowieckie) nie znalazłem nikogo kto by chciał to zrobić taniej niż za 1000 :/...

a chcesz mieć to dobrze zrobione i mieć spokój czy robić i później znowu się bujać z problemami? pamiętaj "chytry dwa razy traci" ja bym ci polecił http://www.mrmotors.pl/ jak jesteś z mazowieckiego :wink:

Opublikowano
  • Autor

... oni mi powiedzieli 1200 zł za samo wyłączenie bez wycięcia ...

Opublikowano

1200 wyłaczenie w wywaleniem tego dziadostwa.Takie sa ceny niestety

---------- Post dopisany at 21:27 ---------- Poprzedni post napisany at 21:26 ----------

lepiej jest wywalic to raz na zawsze i miec spokoj niz za jakis czas znow robic cała operacje.Nie wspomne juz ze auto deczko odzyje po takiem zabiegu

Opublikowano

potwierdzam, na takich rzeczach nie ma co dziadować u mnie np nie doszło do sytuacji żeby ECU wszedł w tryb awaryjny i odcięło turbinę natomiast ze 4 razy filtr się wypalał poprzez zaświecenie kontrolki, tak więc postanowiłem go wywalić ponieważ 80% przebiegów robię głównie w mieście dlatego nie chciałem dopuścić do sytuacji żeby wytarł się mi wałek rozrządu (BPW), także uznałem że warto to ogarnąć porządnie i w jeden dzień podjechałem do chłopaków z Mrmotors i sprawnie ogarnęli mi wyrzucenie DPF-u wraz z programem i jak dotąd widzę same plusy tego zabiegu tj. dynamika + spalanie, nie doliczając ciągłego wku.rwienia podczas regeneracji filtra i jeżdżenia bezcelowego poza miasto żeby się wypalił.

Opublikowano

Tak to jest jak się dizlem po mieście jeździ

Opublikowano

no nie zawsze robi się 100kkm rocznie jak szwab (przedstawiciel handlowy) autobahnem a diesel odpowiednio przystosowany lepszy do miasta niż PB + LPG ale to tylko moje zdanie

Opublikowano

normalny uzytkownik robi miasto i trase i zadnego problemu z filtrem,ale wybralem benzynke i mam zero klopotow z osprzetem silnika,a 2 diesle stoja w garazu i zero klopotow z pdf( mondeo mk4) auto stoi i czeka na wyjazdy poza miasto a ma juz 170 tys i zadnego problemu z filtrem nie mam i sqadze ze normalni uzytkownicy rowniez ciesza sie autkami z pdf

Opublikowano
... oni mi powiedzieli 1200 zł za samo wyłączenie bez wycięcia ...

Bo tyle się płaci za PROFESJONALNE wyłączenie obsługi DPF a nie za pseudo program, które oferuje coraz więcej shit tunerów na alledrogo...

tu masz przykład bloków pomiarowych po poprawnie wywalonym DPFie - to akurat 2.7TDI ale w 1.9/2.0 wygląda to podobnie, jak znajdę jakieś fotki to wrzucę:

http://www.a6klub.pl/a6-c6-bmk-wymiana-wtryskow-vt15262,285.htm

str.20

Opublikowano

wywal to ustrojstwo - ja też mam BPW jazda w 80% po mieście (korki) i jest spokój. Z DPFem byłaby masakra w moich warunkach

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Opiszę moją przygodę z DPF'em. A4 B7 2.7TDI. Samochód zakupiłem z uszkodzonym DPF. Jeździł w trybie awaryjnym. Tak dojechaliśmy do domu. Myślałem, że uda mi się go po drodze przepchać. W pewnym momencie tryb awaryjny się wyłączył. Byłem uradowany. Po zatrzymaniu samochodu zauważyłem, że coś wisi. Uszkodził się czujnik temperatury spalin. Wkręciłem go z powrotem w swoje miejsce i tak jeździłem szukając serwisu usuwającego to ustrojstwo. Znalazłem elektronika 700zł, mój mechanik miał wyciąć dziurę i to wywalić. Po zdemontowaniu okazało się, że DPF jest czyściutki. Wkręciliśmy nowy czujnik temperatury spalin i założyliśmy filtr. Wykasowałem błędy VAGiem. Przejechałem około 15km na mocnym gazie i nic na razie nie wyskoczyło.Domniemam, że czujnik temperatury spalin był niedokręcony, w komorze pokazywało brak ciśnienia i zapchany DPF, włączał się tryb awaryjny. Każdemu komu wyskoczy takie coś radzę sprawdzić czy nic się nie odkręciło, przedziurawiło ( wężyk do czujnika różnicy ciśnień ). Te filtry mają wytrzymywać 200-300tys km. U mnie samochód miał 96tyś w momencie zakupu.

Opublikowano

Te filtry mają wytrzymywać 200-300tys km????????????

chyba coś za dużo... chyba bliżej 150kkm

---------- Post dopisany at 19:36 ---------- Poprzedni post napisany at 19:36 ----------

Te filtry mają wytrzymywać 200-300tys km????????????

chyba coś za dużo... chyba bliżej 150kkm

Opublikowano

150 kkm to raczej nie jest dużo na DPF , jeśli jakość zalewanego paliwa jest OK i motorownia w nienagannym stanie.....

Opublikowano

z drugiej strony to zależy jak go się eksploatuje..

miasto - wiadomo, że go zaraz wykończysz, bo nie bedziesz w stanie go prawidłowo wypalić

trasa - to niwe powinno być problemu, gdyż utrzymuje się obroty ponad 2tys i wtedy śmiało się wypali

Opublikowano

A to widzisz ja jeżdżę bardzo dużo po mieście i nie mam z DPF-em żadnego problemu nawet podczas wypalania.

Opublikowano

zrob emulator i wywal tego dpf w cholere

Opublikowano

Podaj chodź jeden powód, dlaczego mam wywalić sprawnie działającego Dpf-a

Opublikowano

mozilwosc sie jego popsucia :kox:

Opublikowano

To go wywalę jak się zapcha , w jednym aucie mam ponad 300 kkm i jakoś nie chce się popsuć i nie ma z nim żadnych problemów.