-Tomek- Opublikowano 4 Maja 2008 Opublikowano 4 Maja 2008 Przypadkowo zauważyłem, że przy zmianie świateł mijania na drogowe (i odwrotnie) w żarówce świeci tylko jedno włókno - albo włókno od świateł mijania albo od drogowych - nigdy oba. Dopiero przy podciągnięciu manetki (flash) świecą jednocześnie oba włókna. Według schematu elektrycznego włókno od świateł mijania powinno świecić także przy światłach drogowych, a jednak tak nie jest. Pytam się dlatego, że ostatnio naprawiałem manetkę przełącznika świateł drogowych (rozgrzewające się styki) i nie wiem, czy to normalne zachowanie przełącznika, czy może ja coś nie tak złożyłem? Pozdrawiam. Tomek.
mcm Opublikowano 4 Maja 2008 Opublikowano 4 Maja 2008 http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t29283.0.html;highlight=%B6wiat%B3a+drogowe
-Tomek- Opublikowano 4 Maja 2008 Autor Opublikowano 4 Maja 2008 Czyli wygląda na to, że światła mijania mam dołączone do złącza 56b (gasną po włączeniu drogowych), a powinny być na złączu 56 - tak przynajmniej widziałem na schemacie. Czy wyłączanie włókna świateł mijania ma jakieś racjonalne uzasadnienie ? np. wydłuża żywotność żarówki etc ?
jocker01 Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 czesc, generalnie podczas pracy obu wlokien wydziela sie wyzsza temperatura i moze to powodowac zkrocenie zywotu zarowki. Ten post o przekaladniu przewodu dotyczy zmiany na lampy z h7. wowczas smiesznie wyglada wylaczanie i wlaczanie zarowek, robi sie dyskoteka. Jezeli nie zmianasz lamp a masz h4 to zostaw tak jak jest. a to ze podczas migania swieca sie oba wlokna tak powinno byc. nie ma co ulpeszac technologi jezeli sprawdza sie doskonale. Pozdrawiam Jocker01
PEDROS Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Tak jest oryginalnie w każdym samochodzie z lampami na żarówke H4 i kolega jocker01 ma rację żeby tego nie zmieniać.
Musashi Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 nie tyle chodzo o przedluzanie zywotnosci zarowek, co reflektora, wysoka temperatura powoduje niszczenie szkiel reklektora ktore sa wykonane z poliweglanu pod wplywem zbyt wysokiej temperatury - ciemnieja i matowieja. podobnie zarowki h4 podjrzanych producentow, moga emotowac zbyt duza ilosc UV ultrafioletu, ktore powoduje wypalanie kregow,czy okragle przyciemnienia szkla
Rekomendowane odpowiedzi