wyspa7 Opublikowano 6 Maja 2008 Opublikowano 6 Maja 2008 Witam, otóż od pewnego czasu zmagam się z błędem: 17526 - Oxygen (Lambda) Sensor Heating: B1 S2: Open Circuit P1118 - 009 - Open or Short to Ground Dzisiaj wymieniłem sondę Lambda przed katalizatorem....i niestety błąd dalej wyskakuje... Czy ten błąd wskazuje na sondę za katalizatorem ?? Jakie znaczenie mają symbole "B1" i "S2". Który identyfikuje którą sondę Lambda. Teraz jak mniemam czeka mnie spowrotem zamiana sondy tej co wymontowałem z tą zza katalizatora.. . Proszę o potwierdzenie diagnozy, ewentualnie wskazówki naprawy. Czy sondy są jednakowego typu - przed i za katalizatorem. Pozdrawiam Andrzej
mateogda Opublikowano 6 Maja 2008 Opublikowano 6 Maja 2008 B1 - bank pierwszy, bo tylko taki jest w silniku 4cyl. S2 - sensor drugi, czyli za katalizatorem. Sonda przed i za katalizatorem to dwa różne czujniki. Pierwsza reguluje, druga sprawdza (diagnozuje).
wyspa7 Opublikowano 7 Maja 2008 Autor Opublikowano 7 Maja 2008 Witam, dzięki za info! Ta sonda za katalizatorem to jakiś inny typ, model?? W katalogu on-line Boscha to tego silnika widziałem tylko jeden typ sondy. Przed katalizatorem mam - 0258 986 507 - odpowiednik Boscha (taką wstawiłem i jest OK), nie mogę natomiast znaleźć żadnej informacji o rodzaju (typie) sondy za katalizatorem. Nie chciałbym tej drugiej sondy wykrecać, żeby tylko numerek zobaczyć (kupa roboty) - bo chyba dojście do niej jest tylko od spodu samochodu...... Pozdrawiam Andrzej
mateogda Opublikowano 7 Maja 2008 Opublikowano 7 Maja 2008 Wedle zamienników Bosch za katalizatorem masz taką samą jak przed, chociaż w Etce różnią się ostatnią literą
wyspa7 Opublikowano 8 Maja 2008 Autor Opublikowano 8 Maja 2008 A jaki masz kod w etce dla tej za katalizatorem? Pozdro
szogun0 Opublikowano 8 Maja 2008 Opublikowano 8 Maja 2008 Różnią się literą, bo różnią się wtyczką. I tyle. Z zamienników są takie same.
wyspa7 Opublikowano 10 Maja 2008 Autor Opublikowano 10 Maja 2008 Witam, sonda wymieniona - autko naprawione. Sonda za katem jest tego samego rodzaju. Jedynie literą się różnią jak pisał szogun0. Jednakże wtyczka wydawałaby się taka sama. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam Andrzej
Rekomendowane odpowiedzi