Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brak mocy, a zapchany katalizator w Audi A4 B5 1.8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
O co chodzi z tym polonezem? nie czaję :grin: A panowie, jak już jesteśmy przy katalizatorze,

8

jak jedzie nasz polski polonez to wydaje z siebie charakterystyczny dla siebie dzwiek,w szegulnosci jak dodaje gazu....to samo sie dzieje (nie zawsze, ale...) po wycieciu kata i wstawieniu rurki przelotowej....wydobywa sie metaliczny podźwięk tzw, "efekt poloneza" (...kurva jak se o tym pomyśle ... :facepalm: ) dlatego ja wstawiłem rurke przelotową w obudownie podobnej do kata ze zwęźeniem w srodku, ktore zapobiega temu metalicznemu podzwiekowi :naughty:

Opublikowano

Heh :polew: o efekcie poloneza jeszcze nie słyszałem, o chorobie wściekłych diesli to tak ciekawe co jeszcze wyjdzie na jaw. A wracając do tematu kata znalazłem na allegro taki pierwszy lepszy http://allegro.pl/katalizator-zamiennik-audi-a4-a6-vw-passat-1-9-tdi-i2303178717.html nada się jako zamiennik przelotowy kata i nie jest to jakaś strumienica :eusathink:

Opublikowano
Heh :polew: o efekcie poloneza jeszcze nie słyszałem, o chorobie wściekłych diesli to tak ciekawe co jeszcze wyjdzie na jaw. A wracając do tematu kata znalazłem na allegro taki pierwszy lepszy http://allegro.pl/katalizator-zamiennik-audi-a4-a6-vw-passat-1-9-tdi-i2303178717.html nada się jako zamiennik przelotowy kata i nie jest to jakaś strumienica :eusathink:

Wstawiaj zwykłą rurę bez kombinacji. Ja tak mam i nic nie brzęczy, nie śwista a poloneza to już dawno nawet na drodze nie widziałem :grin:

Opublikowano

W sumie płacić 2stówki za takie coś, hmm, ja bym tyle nie dał. Można samemu wyrezać. A nie lepiej rozciąć kata i go wybebeszyć a później zaspawać?

Opublikowano
W sumie płacić 2stówki za takie coś, hmm, ja bym tyle nie dał. Można samemu wyrezać. A nie lepiej rozciąć kata i go wybebeszyć a później zaspawać?

Narazie nie mam zamiaru kupować z ciekawości się zapytałem, a swój też mam zamiar wytłuc i wstawić przelot,ale mam przesrane z tymi zapieczonymi śrubami przy końcu kata :ranting: i raczej będę musiał męczyć się z rozdzieleniem wydechu w połowie :rant:

Opublikowano
:hi: ja mam dokładnie ten zamiennik od tej firmy http://allegro.pl/kadex-tlumik-strumienica-katalizator-zwezka-stru-i2323218702.html i jestem bardzo zadowolony. To nie jest żadna strumienica i auto w cale nie chodzi głosniej, nie dusi sie, chodzi równiutko, i nie ma POLDKA !!!:banan:
Opublikowano

ja mam coś takiego zamontowane ale od kogoś innego i jak na razie zdaje to egzamin :wink:

Opublikowano

martin_rs4 a jest jakaś różnica jak chodzi o głośność wydechu po zamontowaniu tego wynalazku? U mnie jeden kat się powoli zaczyna wysrywać więc coś można by podziałać e stronę rozluźnienia wydechu :naughty:

Opublikowano

:hi:witam ...jest nieco glosniejsza, ale tylko przez pierwsze 2 dni, bo potem juz jak pojezdzisz to nie bedziesz widzial roznicy, natomiast auto troche odzyje po usunieciu kata ..

Opublikowano

Podjedz sprzedaj kata i będzie gitara, a w miejsce niego wstawią rurkę i git malina :P

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Odkopuje :naughty:

Panowie, chyba posypał mi się katalizator, począwszy od braku mocy na niskich obrotach, skończywszy na efekcie jakby mi coś tam w środku latało. Szczególnie przy ruszaniu słychać taki metaliczno-pierdzący (musiałem to jakoś opisać; p) dźwięk.

Teraz pytanie : Jak wybić ten wkład?

Cała kasa poszła się je*** na hamulce, a muszę cos z tym zrobić, bo uszy pękają. Wybić i zobaczyć czy nie będzie efektu "poloneza" ? Ewentualnie wtedy dopiero wstawić rurkę w obudowę kata?

Doradźcie coś, proszę.

Chyba, że plecionka może mieć coś do tego?

Opublikowano
Odkopuje :naughty:

Panowie, chyba posypał mi się katalizator, począwszy od braku mocy na niskich obrotach, skończywszy na efekcie jakby mi coś tam w środku latało. Szczególnie przy ruszaniu słychać taki metaliczno-pierdzący (musiałem to jakoś opisać; p) dźwięk.

Teraz pytanie : Jak wybić ten wkład?

Cała kasa poszła się je*** na hamulce, a muszę cos z tym zrobić, bo uszy pękają. Wybić i zobaczyć czy nie będzie efektu "poloneza" ? Ewentualnie wtedy dopiero wstawić rurkę w obudowę kata?

Doradźcie coś, proszę.

Chyba, że plecionka może mieć coś do tego?

Jeżeli to kat.. to wytnij i wstaw rurę. Koszt ok 80zł a kata sprzedaj to może jeszcze wyjdziesz na +

Opublikowano

A jak się ma wycięcie kata w moim aucie do sondy labda?

Czy po wywaleniu wkładu i wstawieniu rurki, będą jakieś błedy? Trzeba coś robic z komputerem itd?

---------- Post dopisany at 11:00 ---------- Poprzedni post napisany at 10:29 ----------

Ile jest wart taki wkład kata? Może mógłbym go dać mechanikowi, a on w zamian wspawa mi rurkę w obudowę kata?

Opublikowano

nie bedziesz miec zadnych błędów

masz tytlko jedna sonde przed katem

na pozostałe pytania odpowie Ci mechanik

Opublikowano

Ok to zabieram się w takim razie do roboty.

Ostatnie pytanko, czytalem, że ta rura ma mieć średnicę 2,5 cala. A jak z długością? Rozumiem, że trzeba domierzyć do danego kata, ale pytam mniej więcej, żeby wiedzieć jaką kupić przed udaniem się do mechanika.

Opublikowano

wsadz metrówkę i sobie zmierz

ale na zimny silnik :decayed:

Opublikowano

No i niestety - d*pa.

Tłumikarz wybił monolit z kata, wsunał rurę na wylot i wsio ładnie przyspawał. Niestety przy niskich obrotach (zazwyczaj na 1 jak ruszam, czasami troche jeszcze na 2. czasami też przy 2-2,5k) slychać takie metaliczne brzęczenie/wycie - coś właśnie jak poldek.

Już sam nie wiem - albo owy dźwięk spowodowany jest tą całą rurką, a może przyczyna leży gdzie indziej?

Czy uwalona plecionka może dawać podobne objawy?

Nie ma tragedii, ale na dłuższą metę nie chce tak jeździć...

PS : propozycję zakupu katalizatora możecie sobie odpuścić na wstępie.