Bartek85 Opublikowano 13 Maja 2008 Opublikowano 13 Maja 2008 mam taki problem! po założeniu 17" i opon 225/45 a z tyłu 235/45 wystąpił u mnie efekt "jajowatych kół"! na 16" nie odczuwałem tego! dzisiaj zdjąłem felgi i założyłem stalówki najpierw 2 na przód potem 2 na tył i nadal to odczuwam! co w zawieszeniu może powodować taki efekt? mam wrażenie że to tył mi bije
Gość Trzeniu Opublikowano 13 Maja 2008 Opublikowano 13 Maja 2008 mam to samo.... Może przyczyną jest "nagłe hamowanie" które spowodowało znaczne zużycie się bieżnika w jednym miejscu?
sosiek Opublikowano 14 Maja 2008 Opublikowano 14 Maja 2008 Hmm... Z tego co wiem to efekt zniekształcenia opony powstaje w przypadku, gdy mamy zużyte amortyzatory.
chudineze Opublikowano 14 Maja 2008 Opublikowano 14 Maja 2008 Równie dobrze może być źle przezimowana opona (złe przechowywanie), ewentualnie starość i coś w środku mogło puścić.
jacaq Opublikowano 24 Maja 2008 Opublikowano 24 Maja 2008 no dokladnie ja miałem pierlki z 2002 roku i po zimie 2 mi sie zjajiły po przejechaniu tysiaca km, trzymałęm je w nieocieplonym garażu...
Doman13 Opublikowano 24 Maja 2008 Opublikowano 24 Maja 2008 opony w trakcie przechowywania trzeba przekręcać co mniej więcej 2 tygodnie tak około 45 stopni. (jak stoją pionowo oczywiście) inaczej mogą się odkształcić jak leżą i zajmują kupę miejsca to ich nie ruszam i są ok
jacaq Opublikowano 24 Maja 2008 Opublikowano 24 Maja 2008 sluszna uwaga, nie wpadlem na to ze sie mogą od stania znieksztalcic....
wustyle Opublikowano 24 Maja 2008 Opublikowano 24 Maja 2008 dlatego najlepiej robic tak jak napisal Doman polozyc na boku i nie ruszac w przechowalniach sa specjalne rampy, gdzie wlozona opona styka sie ze stelazem tylko w 2, gora 3 miejscach minimalna powierzchnia bieznika, a i tak trzeba je co jakis czas przekrecac to tylko guma nachlapana na metalowa siatke niestety...
Flyer Opublikowano 25 Maja 2008 Opublikowano 25 Maja 2008 Hmm... Z tego co wiem to efekt zniekształcenia opony powstaje w przypadku, gdy mamy zużyte amortyzatory. Jezdzilem w zime na oponach ROF, dwie tylne opony sie znieksztalcily po miesiacu jazdy (jakies 3000-4000km). Po tym jak zaczalem odczuwac bicie - zaczalem szukac przyczyny, zrobilem m.in. sciezke diagnostyczna, przednie amorki byly w o wiele lepszym stanie niz tylnie - czy to moglo wykonczyc te opony?
henias1987 Opublikowano 27 Maja 2008 Opublikowano 27 Maja 2008 jak przechowuje sie opony z felami to napompowane na lezaco jedna na drugiej a jezeli same opony pozostaje juz tylko odwracac :/ albo tez na lezaco ale wtedy nie jedna na drugiej bo na tej na dole jest wywierany za duzy nacisk i sie deformuje :/
sosiek Opublikowano 29 Maja 2008 Opublikowano 29 Maja 2008 Hmm... Z tego co wiem to efekt zniekształcenia opony powstaje w przypadku, gdy mamy zużyte amortyzatory. Jezdzilem w zime na oponach ROF, dwie tylne opony sie znieksztalcily po miesiacu jazdy (jakies 3000-4000km). Po tym jak zaczalem odczuwac bicie - zaczalem szukac przyczyny, zrobilem m.in. sciezke diagnostyczna, przednie amorki byly w o wiele lepszym stanie niz tylnie - czy to moglo wykonczyc te opony? To zależy w jakim stopniu amorki były zużyte. Jeżeli bardzo- to całkiem możliwe. Ja też u siebie mam zniekształcone oponki, chciałem je z tyłu na przód przerzucić ale strasznie hałasują (efekt bicia) Szkoda ich bo bieżnika więcej jak pół na nich jeszcze zostało. Na razie jeżdżą na tyle bo ich tak nie słychać. Winą zniekształcenia- zużyte amorki, u mnie do tego darło je troszkę na krawędzi od środka. Szkoda że poprzedni właściciel tyle zwlekał z wymianą amorków bo zmarnował dobre opony
Bartek85 Opublikowano 10 Listopada 2008 Autor Opublikowano 10 Listopada 2008 ale co w zawieszeniu może powodować taki efekt. zmieniłem koła i dalej jest to samo? może to wachacze albo amory?
Rekomendowane odpowiedzi