amokk Opublikowano 9 Czerwca 2012 Opublikowano 9 Czerwca 2012 Nigdzie nie mogę znaleźć momentu dokręcania korbowodu do wału (2 x śruba M6). Gdybam, że pomiędzy 15 - 20 Nm. Niech mnie ktoś poprawi lub poda namiary na odpowiednią informację. Ewentualnie proszę o porady podczas montażu tłoków (po szlifowaniu rowków i wymianie pierścieni). Ile km trzeba przejechać, żeby dotrzeć??
Mario82A4 Opublikowano 10 Czerwca 2012 Opublikowano 10 Czerwca 2012 Kolego w programie Tolerance Data pisze tak : Łożysko korbowodu 30 Nm + 90* Nowe olejone . Ale jeszcze niech ktoś inny sie wypowie
banshee Opublikowano 10 Czerwca 2012 Opublikowano 10 Czerwca 2012 Po pierwsze - śruba M8, nie M6. Moment dokręcenia stopy korbowodu, jak podał Mariusz 30Nm + 90* Jakie rowki były szlifowane?
amokk Opublikowano 10 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2012 Tak, śruba M8, macie rację. Pomyliłem się, bo odkręcałem kluczem 10, a przeważnie stosowany jest klucz 10 do śrub M6... Szlifowane były rowki, gdzie wchodzą pierścienie na szersze, ale pierścienie nadal nominalne. Osobny temat prowadze tu -->> http://a4-klub.pl/audi-a4-b5-131/wymiana-rozrzadu-uszczelki-glowicy-pierscieni-tlokow-miski-olejowej-237234/
Rekomendowane odpowiedzi