Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AKE] Quattro a badanie techniczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pracując na stacji nigdy nie wbiję pieczątki!!! Bo gościowi ratuję życie!!!

Niby normalna sprawa a tak rzadko spotykana w tych czasach. Brawo kolego za takie podejście do tematu. Czas zmienić świadomość i przyzwyczajenia Polaków do pieczątki za 5 dych. Chodzi o zdrowie i życie Nas i naszych bliskich :th: :th: :th:

Opublikowano

pytanie dotyczylo pomiaru siły hamowania przy napedzie 4x4... jesli na SKP urzadzenie ma mozliwosc wlaczenia jednej rolki to mozna zmierzyc sile hamowania bez obaw o jakiekolwiek uszkodzenie mechanizmu roznicowego czy jakiegokolwiek innego elementu ukladu przeniesienia napedu...

opór toczenia sie kola ma znaczenie jeśli chodzi o bezpieczeństwo, ale nie jeśli chodzi chodzi o zasadę pomiaru.

a poza tym nawet jeśli opór toczenia sie jednego kola będzie większy o 100% od drugiego na tej samej osi to nawet tego nie odczujesz jeżdżąc po drogach...

reasumując, wjedź autem z napędem 4x4 na stacje i włącz obie rolki, a później jedna. różnica w oporze będzie wynikać jedynie z konstrukcji układu napędowego 4x4.

Opublikowano

Ja jak narazie poruszany problem mam z głowy. Znajomy diagnostyk za dużą butelk czystej 40% podbija mi przegląd i obydwie strony interesu są zadowolone. :polew: :polew: :polew:

Opublikowano

hahahaha... kolega przema pisał cos o bezpieczeństwie... :hi:

a tak przy okazji kolego (rav) płacisz 100 zł za badanie i nawet nie chcesz sie dowiedzieć co masz z autkiem?? :cool1: ja jeżdżę do znajomego na stacje bo obecnie zmieniłem zawód i mimo tego ze mógłbym przyjechać innym autem tylko z samym dowodem to i tak zawsze wjadę na rolki i szarpaki bo sam chce wiedzieć co tam od dołu słychać...

pzdr

Opublikowano
a tak przy okazji kolego (rav) płacisz 100 zł za badanie i nawet nie chcesz sie dowiedzieć co masz z autkiem?? ja jeżdżę do znajomego na stacje bo obecnie zmieniłem zawód i mimo tego ze mógłbym przyjechać innym autem tylko z samym dowodem to i tak zawsze wjadę na rolki i szarpaki bo sam chce wiedzieć co tam od dołu słychać...

Dkładnie za to wkońcu tą 100 się pałci.

Nie rozumiem po co jeszcze mam diagnoście flaszkę dawać :mysli: Albo mam sprawne auto i podbija mi badanie albo mam nie sprawne czyli niebezpiecznie jest nim jeździć to wymieniam co trzeba, a nie kupuje flaszke :thumbdown:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

hahahaha... kolega przema pisał cos o bezpieczeństwie... :hi:

a tak przy okazji kolego (rav) płacisz 100 zł za badanie i nawet nie chcesz sie dowiedzieć co masz z autkiem?? :cool1: ja jeżdżę do znajomego na stacje bo obecnie zmieniłem zawód i mimo tego ze mógłbym przyjechać innym autem tylko z samym dowodem to i tak zawsze wjadę na rolki i szarpaki bo sam chce wiedzieć co tam od dołu słychać...

pzdr

A czy ja gdziekolwiek napisałem, że płacę 100 zł za banie ?[br]Dopisany: 14 Lipiec 2008, 13:21 _________________________________________________

a tak przy okazji kolego (rav) płacisz 100 zł za badanie i nawet nie chcesz sie dowiedzieć co masz z autkiem?? ja jeżdżę do znajomego na stacje bo obecnie zmieniłem zawód i mimo tego ze mógłbym przyjechać innym autem tylko z samym dowodem to i tak zawsze wjadę na rolki i szarpaki bo sam chce wiedzieć co tam od dołu słychać...

Dkładnie za to wkońcu tą 100 się pałci.

Nie rozumiem po co jeszcze mam diagnoście flaszkę dawać :mysli: Albo mam sprawne auto i podbija mi badanie albo mam nie sprawne czyli niebezpiecznie jest nim jeździć to wymieniam co trzeba, a nie kupuje flaszke :thumbdown:

Przeczytaj dokladnie co napisałm :)

Czy ja tam piszę, że płacę 100 zł i jeszcze flachę wręczam ??

Opublikowano

flaszkę to możesz dać jak to Twój znajomy bo na pewno będzie mu miło... znam z własnego doświadczenia kiedy sam pracowałem jako diagnosta.

powiem nawet ze częściej dostałem flaszkę od dziadka na emeryturze który w dodatku z autem miał wszystko w porządku jako wyraz wdzięczności niż od kogoś kto przyjechał mesiem czy bmw i jeszcze coś kręcił...

Opublikowano

dokladnie tak jak napisał moj przedmowca, jak bylem na przegladzie mojego Q bo byly badane pojedyncze koła, po badaniu naped działa bez problemów :naughty:

Opublikowano
Przeczytaj dokladnie co napisałm

Czy ja tam piszę, że płacę 100 zł i jeszcze flachę wręczam ??

No chyba że diagnosta płaci tą 100 za Ciebie.Tego nie wiedziałem.

Ja też u kumpla na stacji robie badania i zawsze to kosztuje 100 zł, dokładnie 98zł albo 99zł, nie pamiętam dokładnie.Taka jest cena odgórnie narzucona urzędowo.

Opublikowano

98 zł kosztuje badanie techniczne dla pojazdu osobowego o DMC do 3.5t, a 2 zł to tzw. oplata ewidencyjna (opłata za pieczątkę w dowód)

Opublikowano

Jakies 2 tygodnie temu robilem badanie techniczne i zapytalem tym razem o badaniu hamulcow, a Quattro.

Pan sie slodko usmiechnal - "A w czym to przeszkadza?"

Za moja namowa zadzownil do kumpla, ktory potwierdzil moje rewelacje z internetu :>

Opublikowano

a czym są te "rewelacje" z internetu??

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

wątek padł, a w sumie nie padła żadna wiążąca odpowiedź

ja dziś wykonałem telefon do salonu/serwisu Volkswagen Audi na Radzymińskiej w Wawie. mają uprawnienia do badania technicznego i zapytałem faceta jak to jest z quattro (sam posiadam i do soboty muszę wbić pieczątkę w dowód). powiedział, że przegląd robią standardowo, nie ma żadnych przeciwwskazań.

chyba muszę mu uwierzyć - w końcu to przedstawiciel koncernu;)

Opublikowano

bo nie ma zadnych przeciwwskazan... trzeba tylko mierzyc sile hamowania oddzielnie dla kazdego kola (w przypadku rolek) lub przeprowadzic pomiar na plytach :cool1:

Opublikowano

właśnie też się tym interesowałem i postanowiłem zrobić delikatną próbę na śniegu... przy małej prędkości ok.20km/h zaciągnąłem ręczny i tył został zablokowany przód kręcił Oczywiście wszystko przy wciśniętym pedale sprzęgła.Nie wiem jaką prędkość koła mają przy badaniu,ale lepiej chyba dmuchać na zimne :mysli: :mysli: :mysli: Pozdrawiam

Acha ku wiadomości niektórym ręcznego wcale nie trzeba zaciągać na zakretach dla zabawy "teraz"wystarczy tylko gaz :decayed: :decayed: :decayed::kox: :kox: :hi: :hi: :hi:

Opublikowano

predkosc rolek to mniej wiecej tyle samo co jazda na 1. biegu bez gazu... ok 5km/h

Opublikowano

sprawdzanie hamulców w Q odbywa sie tak samo jak w normalnym aucie

auto na luzie i po temacie

Opublikowano

A teraz coś z innej beczki, mam A6 2.5 TDI Quattro i musze wymienić oponki na przodzie ale doszły mnie słuchy, ze opony muszą być takie same jak na tyle tzn. jeśli z tyłu mam 235/45/17 to na przodzie musze mieć identyczne a nie np. 225/45/17. Dlaczego? ponieważ koło na oponie 225/45 ma mniejsza średnice i będzie się kręcić szybciej i to może zle wpłwać na napęd Quattro.

Ile jest w tym prawdy koledzy?? :mysli:

Co do przeglądu ja miałem robiony normalnie na biegu jałowym i nic się nie stało ale teraz juz na to nie pozwole i będę robił dym jak będą się burzyć :naughty:

Opublikowano

jeżeli masz EDS to opony musza byc jednakowe

a co do przeglądu to nie masz sie czym podniecać wszystko jest ok

Opublikowano

Jezdze A6 od marca i nie wiem co to EDS :embarrassed:

Mozna to jakoś sensownie wytłumaczyć??