Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Pisk po włączeniu klimy, luźny pasek i kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zwracam się do was z prośba o pomoc, z racji tego że ostatnio coś zaczęło dolegać klimie. Ale do rzeczy.

Klima ładnie chłodzi i tak dalej, nie mniej ostatnio po jej włączeniu coś zaczyna przeraźliwie piszczeć.

Wczoraj wymieniałem olej, ściągam osłonę i postanowiłem sprawdzić pasek. Tu wielki zonk - jest luźno naciągnięty i dosłownie daje się obrócić o 180 stopni. Czy ten skrzek/pisk jest konsekwencją słabo naciągniętego paska czy też zawodzi sama sprężarka ??

Chcę w najbliższym czasie odstawić auto na warsztat który zajmuje się klimą, wpierw jednak podpowiedzcie mi co w takim przypadku kwalifikuje się do wymiany. Czy całość ogranicza się do paska klimatyzacji i jego napinacza czy są jeszcze jakieś rolki bądź elementy. Kolejne pytanie czy jest możliwość zrobienia tego bez zrzucania przodu, jedynie odciągając pas przedni ??

Kolejna kwestia to to, że ponad rok temu rurki klimatyzacji były uszkodzone i układ nie był szczelny (cały gaz uciekł). Pytam ponieważ nie widzę skraplającej się wody pod autem od jakiegoś czasu (z nastawieniem na LO i prawie max nadmuch) i czy w tej sytuacji serwisant powinien zajrzeć do osuszacza lub go wymienić ??

Na koniec, podobno wymianie podlega taki element jak dławik ? duży jest koszt czegoś takiego i czy warto to zmienić przy okazji ???

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Opublikowano

Mialem wczoraj dokladnie taka sama sytuacje. Wymienialem w warsztacie termostat i po calym zabiegu wlaczam nawiewy i klime i nagle ostry pisk. Mechanik powiedzial ze pasek juz jest do wymiany bo wyglada na to, ze jeszcze nie byl wymieniany. Chcialem od razu wymienic, ale okazlo sie, ze akurat nie maja tego paska na stanie i musialbym poczekac. Narazie odpuscilem z wymiana, bo i tak bardzo rzadko uzywam klimy ze wzgledu na problemy z zatokami :) Koszt paska (nie ori) cos okolo 20-30zl.

Opublikowano

Problem rozwiązany, pierwsza rzecz to zużyty i słabo naciągnięty pasek. Druga to wykończone łożysko koła pasowego na kompresorze. Niestety trzeba było zrzucać cały przód, całość z robocizną wyniosła 330zł.

Opublikowano

łożysko koła pasowego wymieniales ??

Opublikowano

Mam podobny problemik ale nie przeszkadza mi specjalnie. Po włączeniu klimy słychać nieprzyjemny pisk. Niestety nie jest to ani pasek, ani napinacz, ani też sprężarka. Ewidentnie jest to wiatrak ten przy chłodnicy (ten mniejszy). Jak włączam klimę to od razu startuje ten wiatrak i piszczy ale tylko na chwileczkę, potem jest cały czas cicho. Zdiagnozowałem to w ten sposób że podłączyłem VAG i uruchomiłem ten wiatrak VAG-iem, piszczało - a silnik zgaszony. Psikałem tam WD-40 ale nic to nie dało, rozebrać też raczej ciężko ale skoro piszczy tylko parę sekund to dałem temu spokój.