Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Pęknięta sprężyna przy podstawie - co robić? [foto]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od dłuższego czasu zaniepokoiło mnie dziwne dzwonienie na dziurach lewym tylnim kole, tak jakby metal o metal uderzał. Postanowiłem dzisiaj ściągnąć koło i zobaczyć co się dzieje, i znalazłem na spęzynie kawałek zaczepionej sprężyny (źródło dziwnych dzwięków na dziurach), jest to kawałek przypodstawnej sprężyny. Kurcze jeździłem tak już może z 2-3 miesiące bo jakoś mi to nie przeszkadzało i nie odczułem jakiegoś dyskomfortu, ale to zawsze jakby nie było sprężyna jest uszkodzona. Koledzy proszę o poradę czy warto to wymieniać czy jeździć tak dalej? Bo zaznaczam, żadnego dyskomfortu nie odczyłem ani nic, reszte sprężyny podtrzymuje dalej. Jeśli radzicie wymienić to dużo z tym roboty będzie?

Zamieszczam zdjęcie pękniętego kawałka.

Pozdrawiam serdecznie.

dsc00630vh.jpg

Opublikowano

Jasne że musisz to wymieć, ja nawet nie wiedziałem kiedy mi odłamało kawek taki jak u Ciebie ale gdy tylko to zobaczyłem to od ręki wymieniłem. Inaczej Ci się będzie układać sprężyna bo ta najwęższa część Ci padła. To Twoje bezpieczeństwo więc zrobisz jak uważasz, wiadomo jakiś czas do puki nie kupisz nowych to możesz tak jeździć ale ja bym wymieniał :wink:

Opublikowano

Ogólnie dużo z tym roboty przy wymianie jest? Wystarczy wymienić jedną czy dwie? Ktoś ma jeszcze jakieś inne zdanie? :)

Opublikowano

jeśli długo jeździłeś z pękniętą jedną sprężyną, to ta nie pęknięta się za bardzo "wypracowała" i po założeniu 1 nowej sprężyny autko siądzie niżej po stronie starej sprężyny.

najlepiej komplecik kupić na przód i będzie wtedy autko na pewno równo stało.

Opublikowano

Dokładnie, powinno się parami chyba że dokupisz taką samą z tymi samymi oznaczeniami oraz w takim samym aucie o podobnym przebiegu :wink:

Jeśli masz 1BA to możesz kupić zamienniki (np. Lesjofors, Kayaba) i też będzie git :wink:

Opublikowano

ok, dzięki koledzy :) A dużo z tym roboty jest? Da się to samemu wymienić?

Opublikowano

przed zakupem sprawdź oznaczenie sprężyny, oznaczeniami są kolorowe kropki na sprężynie, warto kupić takie same. Z tyłu sprężyny są osobno poza amorami, być może do wyjęcia wystarczą same ściągacze, po podniesieniu auta, ewentualnie z odkręceniem amorów, tak przynajmniej kojarzę z wymiany sprężyn przez mechanika, zbyt wiele tam nie rozkręcali.