Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AKN] Gniazdo ODB2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

próbuje podłączyć VAG USB od Viaken do mojego A4 ale nie mogę się połączyć z samochodem. Testowanie programem ODB działa ale jak sprawdzam napięcia to jest mały zonk. Otóż na obudowie (i tak jest też we wtyczce) narysowane jest, że piny:

4 = GND

7 = K

15 = L

16 = +12

a jak podłączam piny osobno to okazuje się, że pin 15 jest pusty w gnieździe (??) Za to pin 1 jest. Po sprawdzeniu napięć pomiędzy GND a pozostałymi pinami jest napięcie zasilania, czyli 14,3 przy włączonym silniku.

Moje pytania to: co z tym pinem 15 i czy do transmisji danych nie potrzeba dwóch linii?

Dzięki za pomoc.

Opublikowano

W A4 B5 do diagnozy wykorzystana została tylko jedna linia (K), do pinu 15 nie trzeba nic podłączać. Po prostu masa do pinu 4, K do pinu 7 i + do pinu 16 :wink4:

Opublikowano

Jeśli działa ci test a nie łączy się z samochodem to winą może być zbyt duża prędkość portu USB w komputerze

Opublikowano

Jeśli działa ci test a nie łączy się z samochodem to winą może być zbyt duża prędkość portu USB w komputerze

A może ktoś napisać jak powinien być poprawnie skonfigurowany port na USB? Używam ustawień domyślnych.

Zrobiłem też próbę z nowiutkim XP i też nie zadziałało... :(