brrunon Opublikowano 12 Lipca 2012 Opublikowano 12 Lipca 2012 Witam. Mam problem z ESP. Podczas wytracania prędkości (bez dodawania gazu) przy około 2000-2200 tysiącach, obroty nie spadają płynnie tylko nimi rzuca i czuć lekkie szarpanie samochodu. Gdy ESP jest wyłączone problem znika. ? Podłączałem VAGa i nie było żadnych błędów, ani z silnika ani z ABS. Dziękuje z góry za odpowiedź
piotrsob1 Opublikowano 12 Lipca 2012 Opublikowano 12 Lipca 2012 Zacznij od sprawdzenia ciśnienia w kapciach, ich rozmiaru ( czytaj takiego samego obwodu ) i stopnia zużycia. Przy dużych różnicach ESP może traktowac to jako poślizg jednego z kół i próbuje wyprowadzic
brrunon Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Opublikowano 16 Lipca 2012 Ciśnienie ok, opony cztery takie same w stanie bdb 1,5 roku, tarcze hamulcowe i klocki przód i tył wymienione w ciągu ostatniego roku. Jakiś czas temu miałem wymieniany prawy przegub, znalazłem na forum wątek, w którym ktoś sugerował, że może być niewłaściwy przegub i czujnik niewłaściwie zlicza prędkość koła. Problem w tym, że przegub jest ok firmy matelli, może muszą być dwa takiej samej firmy ? może jest jakaś różnica w wykonaniu tej koronki/zębatki ? i czujnik wariuje ? Nie chcę w ciemno wymieniać przegubu jeżeli to może nić nie dać ;-)
danielom Opublikowano 16 Lipca 2012 Opublikowano 16 Lipca 2012 mozna VAGiem sprawdzic jak mierzy predkosc kazdego z kol, w ABS-ie, ktora grupa nie pamietam ale znajdziesz. porownaj i bedziesz mial jasne.
brrunon Opublikowano 17 Lipca 2012 Autor Opublikowano 17 Lipca 2012 kłopot w tym, że vag powyżej około 20 km/h zrywa połączenie ze sterownikiem abs, a te szarpanie objawia się przy większych prędkościach
Rekomendowane odpowiedzi