SZYCHA Opublikowano 20 Maja 2008 Opublikowano 20 Maja 2008 Witam, Ot nabiłem klimę ....ale sprężarka się nie załącza. Sprawidziłem Vagiem żadnych błędów i w klimatroniku....nic czytaj 0.0 Sprawdziłem napięcie przy zbiorniczku od wspomagania i napięcie jest oczywiście wtedy gdy załączę klimę. Pytania: 1. Czy np. uszkodzone sprzęgło elektomagnetyczne powinno być wyświetlone w pistacji błędu ? 2. Jak podpiąć na krótko sprężarkę ? (proszę o dokładny opis wiele jest wątków ale szczegółów mało) ? Wiem że czeka mnie ponowna wizyta w warsztacie ale pewnie bez kasy się nie obędzie. POZDRAWIA SZYCHA
mateogda Opublikowano 20 Maja 2008 Opublikowano 20 Maja 2008 Klimatronik nie zdiagnozuje elektrycznej usterki sprzęgła kompresora ponieważ jest ono sterowane przekaźnikiem. 2. Jak podpiąć na krótko sprężarkę ? Na zielony z żółtym (np. przy zbiorniczku od wspomagania) podaj 12V z akumulatora, sprzęgło powinno załączyć.
SZYCHA Opublikowano 20 Maja 2008 Autor Opublikowano 20 Maja 2008 ...sprawdziłem miernikiemna zielono-złótym przewodzie jest napięcie 12 - 11,7 V...i sprezarka nie działa...błedów brak. jakby czujnik jakiś byl walniety lub mało freonu to błedy by były....o co chodzi?
jocker01 Opublikowano 20 Maja 2008 Opublikowano 20 Maja 2008 czesc, obawiam ze ze elektrosprzeglo do wymiany. Jezeli prad dochodzi to nie ma innej przyczyny. Mialem to samo, zero bledow, klima nabita a sprzezarka ani drgnela. Wymiana sprzegla przyniola efekt i teraz dmucha az milo. Pozdrawiam Jocker01
SZYCHA Opublikowano 20 Maja 2008 Autor Opublikowano 20 Maja 2008 Panowie, Zrobiłem małe doświadczonko zdjołem pasek z klimy i włączyłem LO ot i sprzęgło załapało bo kręciło się razem z kołem, gdy wyłączyłem klimę kreciły się koła osobno...więc sprzegło działa (co prawda nie wiem z jaka siła) ale działa...nadal błędów brak.... myślę ...a mam czarne myśli 1. Walnięta spreżarka 2. Zapchany parownik/skraplacz, 3. jest za zimno 15 oC na zewnątrz i dlatego mi dmucha słabiutko.. Pomocy! SZYCHA
jocker01 Opublikowano 20 Maja 2008 Opublikowano 20 Maja 2008 sprawdzasz to zawsze sam czy z kims? jezeli sam to popros kogos o pomoc! posadz kogos w aucie i popros o wlaczenie klimy i zobacz czy sie wlaczy kompresor, jezeli zalapie ale zaraz wie wylaczy (nie pelny obrot) bo przyczyny nalezy szukac gdzie indziej, tak jak pisales, obiawem uszkodzonej sprezarki moze byc slaba sila chlodzenia. Pozdrawiam i powodzenia. Jocker01
SZYCHA Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Opublikowano 21 Maja 2008 Czegoś nie rozumiem... Po załączeniu klimy....sprzęgiełko załącza a tym samym klimę włącza....kręcą się oba koła wew i zew....więc joker o co chodzi z tym włączeniem sprężarki? Piękne dzięki za odp. Szycha
jocker01 Opublikowano 21 Maja 2008 Opublikowano 21 Maja 2008 czesc, na poczatku tego posta napisales ze sprezarka nie dziala, teraz piszesz ze dziala. teraz trzeba szukac dalej, jezeli sprezarka chodzi ale slabo chlodzi to moze oznacza ze sprezarka sie konczy ale expertem nie jestem, podjedz do kogos kto bedzie wstanie stwierdzic dokladnie co i jak. Pozdrawiam Jocker01
WOJTEK WOŁOMIN Opublikowano 22 Czerwca 2008 Opublikowano 22 Czerwca 2008 panowie a jeśli u mnie nie ma prądu na zielono-żółtym przewodzie to czego szukać.przekażnik sprawny,sprzęgło klimy też.gdzie dalej szukać
jocker01 Opublikowano 23 Czerwca 2008 Opublikowano 23 Czerwca 2008 czesc, szukaj po drodze, moze jest rozpiety, z tego co pamietam to sa tam chyba dwa polaczenia. Koncowki moga byc zasniedziale, sprawdz, pryscnij wd40. Pozdrawiam Jocker01
blind1 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Opublikowano 27 Czerwca 2008 mam tez nabita klime ,wymieniona chlodnice skraplacz/parownik wszystko ok. przy zalanczaniu klimy obroty na obrotomierzu podnosza sie i za chwileczke sie normuja. a sprzegielko ani drgnie i goraco mi [br]Dopisany: 27 Czerwiec 2008, 17:56 _________________________________________________moze ktorys z kolegow ma jakies fotostory :gwizdanie:[br]Dopisany: 27 Czerwiec 2008, 17:57 _________________________________________________jak i co z tym poczac[br]Dopisany: 27 Czerwiec 2008, 17:57 _________________________________________________czy da sie reanimowac sprzegielko? a jezeli tak to w jaki sposob. czy sprezarke w razie uszkodzenia da sie reanimowac czy poprostu nalezy sie udac po nowy zestaw.[br]Dopisany: 27 Czerwiec 2008, 17:59 _________________________________________________i ile kosztowal by ten komplecik w aso,albo zamiennik i jezeli zamiennik to moze jest jakas firma godna polecenia
jocker01 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Opublikowano 27 Czerwca 2008 sprzeglo sie wymienia, i kazdy warsztat powinien ci to zrobic, potem nabicie bedzie potrzebne. Pozdrawiam Jocker01
blind1 Opublikowano 7 Lipca 2008 Opublikowano 7 Lipca 2008 ok,dzieki jocker. zrobilem sobie termin na vzwartek w warsztacie zobaczymy co wymysla z ta klima[br]Dopisany: 28 Czerwiec 2008, 15:37 _________________________________________________klima juz smiga,poszel elektromagnes i lozysko. znalazlem dobrego i w miare taniego mechana. solidna firma raczej stara sie znalezc przyczyne napawic anie wymienic na nowe czesci[br]Dopisany: 04 Lipiec 2008, 23:10 _________________________________________________kolega z okolic poznania moge polecic en warsztat znajduje sie w swarzedzu ul. rivoliego 19 tel. 604 176 011. generalnie konsultuje wszystkie wymiany i naprawy z wlascicielem telefonicznie jak i powiadama o ukonczeniu pracy[br]Dopisany: 04 Lipiec 2008, 23:15 _________________________________________________jak narazie wszystko smiga az milo
Rekomendowane odpowiedzi