AZIK Opublikowano 14 Lipca 2012 Opublikowano 14 Lipca 2012 nie koniecznie chodzi o Audi ale technicznie może ktoś się spotkał z podobnym problemem, czytał albo coś wie.... pacjent VAG VW Touran 2011 - 1,4 TSI 140 KM (turbo+kompresor) skrzynia manual nakulane 5 tyś km... gdy stoję sobie i silnik pracuje na luzie z cały czas wcisniętym sprzęgłem i zwiększę gaz (tak do 2 tyś obr lub więcej) słychać taki "CYK".... występuje to również przy spadnięciu obrotów do 900... ponowny "CYK" sytuacja występuje również gdy stoję + sprzęgło + np I bieg - również słychać jeden CYK - obroty spadają znów CYK.... wszystko się dzieję, gdy mam sprzęgło wciśnięte..... gdy sprzęgło nie pracuje przy dodawaniu gazu na postoju nic się nie dzieje... nie dochodzi to z silnika ale raczej: krzynka lub sprzęgło... macie jakieś pomysły??? ASO w I wersji twierdziło: normalne luzy na mechaniźmie różnicowym - ja pier...do.....le - myślałem że wybuchnę śmiechem ASO w II wersji (najbardziej pradopodobnej dla mnie) twierdziło: sprzęgło i sprężynki na nim ASO w III wersji twierdziło: cykanie kompresora przy dodawaniu gazu - i to mistrz serwisu powiedział.... dodał że to normalne dla pkt 1 i 3 rozłożyłem ręce i uznałem, że traktują mnie za debila.... albo debilami są oni.... podrzućcie jakieś pomysły i sposób na ASO dzięki PS. może znacie jakieś "dobre" fora VW (jest ich tyle, że już nie wiem), bo obecnie bazuje na wiedzy A4-klub.... i nie narzekam oczywiście !!!!
domjenick Opublikowano 14 Lipca 2012 Opublikowano 14 Lipca 2012 ciężko rzucić pomysłem, bo za bardzo nie wiadomo, jak głośne jest to "cyk":wink: i czy jeszcze coś temu towarzyszy...a czujesz coś podczas tego cykania na pedale?Skrzynia manualna-więc tego się nie zdiagnozuje VAGiem, sprzęgła też jeżdżę Touranem i jestem zarejestrowany też na Forum Tourana Touran Klub Polska nie powiem Ci, jaki jest poziom wiedzy, bo gro czasu spędzam Tutaj, z pewnością są tam Chłopaki, którzy mają pojęcie o Touranach-spróbuj tam:wink4:
Fr0styyy. Opublikowano 14 Lipca 2012 Opublikowano 14 Lipca 2012 Może to przekaźnik robi to CYK? Chociaż to mało prawdopodobne
AZIK Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Opublikowano 16 Lipca 2012 Forum Tourana Touran Klub Polska ......... spróbuje może jednak tam... też jestem tam zarejestrowany... tylko TU jest nas więcej..... i myślałem, że może ktoś się z tym spotkał np w 1,8 TSI, 2,0TSI czy pokrewnymi jednostkami dzięki PS. Cykanie przekaźnika jest ciche - ten mój CYK wydobywa się typowo spod auta i jest wyraźny i w miarę głośny na postoju PSII. Cykaniu nie towarzyszy nic, sprzęło pracuje oki, lekko i sprawnie, pedał sprzęgła również... sprzęgło nie ciągnie i brak jakichkolwiek innych niepokojących uchybień...
Rekomendowane odpowiedzi