Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wypadanie zaplonu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio auto zaczelo mi dluzej odpalac i strasznie muli po ruszeniu ! Trzeba przejechac z kilometr by zaczal jechac normalnie. Vag wywalil blad czujnika cieczy chlodzacej, po wymianie bylo idealnie, ale po wyjechaniu z warsztatu znow zaczela miec humorki. I moje pytanie brzmi - czy taka prace silnika, mulenie po odpaleniu i dlugie odpalanie moze powodowac opozniony zaplon ? Czy Vag pokazalby wtedy jakies bledy ??

Opublikowano

Siema nie wiem czy komuś to pomoże ale mój dobry kolega pracuje w serwisie AUDI i powiedział mi że akurat w modelach B5 jest tak zwany bieg awaryjny czyli jeżeli system samodiagnozy autka zauważy jakiś błąd z czujnika to automatycznie zmienia kąt zapłonu a dodatkowo w silnikach z turbiną zmniejsza ciśnienie doładowania, on powiedział że czasami nie serwisowy oryginalny VAG może pokazać wtedy wypadanie zapłonu. Może komuś przydadzą się takie informację. :)

Opublikowano

Jak hamowałem kiedyś swoje autko,też miał objaw wypadania zapłonu.Trzeba było wymienić zawór N75 i zalać lepszej jakości paliwo.Po tym wszystkim były robione logi i wszystko było już ok i mogłem wjechać na rolki.