Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MULTITRONIC - problem ze skrzynią !?!?!?!?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dziś z rana wracając z pracy normalnie (spokojnie) ruszałem ze skrzyżowania i coś stuknęło, chrupnęło i zdążyłem jedynie tylko zjechać z drogi na bok. Chałas dobiegał od spodu. Wyłączyłem stacyjkę a po chwili włączyłem i odpaliłem silnik. Dżwignia skrzyni przesuwa się normalnie, (na FIS-ie nic innego się nie wyświetla, wszystko normalnie, żadnej awarii czy coś) z tym, że coś się dzieje w skrzyni kiedy wlączę D i S , ciszej trochę jest na N. Dochodzą dźwięki, jakby się coś mieliło w skrzyni. Ruszyć się nie da wogóle. Nie ma żadnych wycieków oleju ze skrzyni.

Co się mogło stać ?!

Prośba o pomoc !!!

Opublikowano

lepiej nie rób więcej prób ruszania, dziwne że nie wywaliło ci błędu na fisie.

może masz fuksa i rozleciał ci się tylko np dwumas....

bo jeśli będą to dźwięki ze skrzyni to lipa...

możliwy czarny scenariusz to zerwany łańcuch i mielonka w środku

Najpierw podłącz pod kompa i odczytaj błędy ze skrzyni.

potem sprawdź pod autem czy wszystko ok,

Opublikowano
  • Autor

Podłączę VAGa do kompa i zczytam to co się pokaże i wtedy napiszę - może bedzie wiadomo coś więcej.

(...)

Po podłączeniu i odczytaniu VAGa nie wyświetliły się żadne błędy, z tego wnioskuję, że to coś mechanicznego.

Na FISie żadnych zmian, normalnie, bez trybu awaryjnego.

Po odpaleniu silnika wszystkie biegi można zmieniać, dźwidnia chodzi normalnie ale żaden bieg nie działa :ani do przodu ani do tyłu. Zmieniają się też normalnie ikonki na FISie. Wrażenie, jakby była odłączona skrzynia całkowicie. Słychać silnik a skrzyni raczej nie. Czyżby to coś pomiędzy silnikiem i skrzynią, np.: koło dwumasowe, sprzęgło .... !? Tylko co !?

Proszę o pomoc.

Opublikowano

tomasm64 - wysyłam Ci numer na PW. Zadzwoń jutro jak będziesz przy aucie...

Opublikowano

Opiszcie później co to jest, bo jestem ciekaw :P

Opublikowano

Nic poważnego - przegub na półośce się wysypał.

Opublikowano
  • Autor

Wielkie dzięki dla Bartka S za nieocenioną pomoc i do tego muszę dodać, że wyłącznie przez telefon. Wielki szacun.:oklasky:

Ja byłem już prawie gotów :kwasny: na poniesienie nie małych (z pewnością) kosztów związanych z naprawą czegoś w skrzyni ale po telefonicznej diagnozie Bartka spadł mi kamień z serca i pozostało jedynie wymienić przegub. To też parę setek, ale w porównaniu z naprawą skrzyni Multitronik :facepalm: to pikuś. Tak, że nie ma co od razu się zamartwiać, trzeba czekać na diagnozę i wtedy działać. Jeszcze raz chylę czoło przed Bartkiem. Dzięki :thumbup1:.

P.S.

A tak przy okazji, jeśli jesteśmy przy Multitroniku, to czy macie jakieś namiary na kogoś, warsztat, kto naprawia Multitroniki , powiedzmy w Północno- Wschodniej Polsce, dokładniej na Warmii i Mazurach, bo jakoś nie słyszałem o takich a najbliżej Nas to chyba Warszawa, Gdańsk lub Poznań. Temat pewnie zaciekawi wielu klubowiczów z Warmii i Mazur.

Opublikowano

Nie kombinuj i jedź do Bartka

Opublikowano

Taniej Cię wyjdzie pojechać do Bartka ;]

Opublikowano

Taa weź sobie hotel i odpoczniesz przynajmniej :) a i może jakaś wódkę wypijecie hehe .

Opublikowano

Ciężko się będzie ze mną napić bo zwykle po pracy przy skrzyni lecę do swojej codziennej pracy... Ale na zlotach ogólnopolskich ZAPRASZAM :decayed: