Klajtekkk21 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Witam Mam problem z moja audiola diselek AJM, od jakiegos czasu jak gasze samochod to przy samym koncu tak troche zatrzesie buda. Ogolnie nic sie nie dzieje w czasie jazdy, ani nie trzesie przy odpalaniu. Dzieki z gory. PS: czyzby dwumas sie konczy??
Sztomel Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Przy takich objawach podejrzenie od razu pada na klapę gaszącą - pewnie nie działa albo z winy elektrozaworu N239 albo nieszczelności na wężyku podciśnienia pomiędzy nim a siłowniczkiem zamykającym klapę albo nieszczelnością membrany tego siłowniczka (czarnego plastikowego z boku obudowy zaworu EGR) albo mechanicznie przyciętej klapy gaszącej wewnątrz obudowy zaworu EGR od nagaru co uniemożliwia jej pełne zamknięcie. Niech druga osoba zgasi parę razy silnik a Ty popatrz w tym czasie czy siłowniczek zamyka klapę i trzyma ją w pozycji zamkniętej przez 3 sekundy. Jeśli siłownik nie będzie trzymał przez 3 sekundy tylko np. przez jedną to masz nieszczelny wężyk podciśnienia. Na tej fotce masz obudowę zaworu EGR wraz z siłowniczkiem klapy, wężykiem podciśnienia do niej idącym od N239 i ten elektrozawór N239 : http://obrazki.elektroda.net/58_1245627127.jpg
EnDrIu` Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Dodatkowo mozesz sie upewnic czy to to recznie zamykajac klapke gaszaca (silnikowi sie nic nie stanie). Przerabialem to u siebie jak chcesz to znajdz moje tematy. Tez martwilem sie czy to nie dwumas a okazalo sie, ze to droblnostka. Jesli masz slabe podcisnienie to tez mozesz odczuwac, ze turbo pracuje jakby z wiekszym lagiem.
Sztomel Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgadza się - klapę gaszącą możesz przymknąć sam i to bez żadnego ryzyka o stan silnika - przymykasz i silnik powinien sam zgasnąć po Góra 2 -3 sekundach.
Rekomendowane odpowiedzi