done Opublikowano 10 Września 2012 Opublikowano 10 Września 2012 Witam Może ktoś testował podobny temat. Tzn. założenie opony z zapasu (w moim wypadku nówka) i dokupienie 2giej na alledrogo tez nówki z zapasu. Pytanie czy taka oponka która jeździła z 9-10 lat w bagażniku jako zapas nie była narażona ani na działanie słońca ani innych czynników zewnętrznych (oprócz mrozu) nadaje się do jazdy. Czy nie straciła swoich właściwości jezdnych (twardość, ścieralność, efekt starzenia gumy itd). Pozdrawiam
mariuszsal Opublikowano 10 Września 2012 Opublikowano 10 Września 2012 Wg producentów opon straciła swoje właściwości . Na zdrowy rozsądek jak jezdzisz spokojnie i lokalnie oraz zdajesz sobie sprawę z tego co masz to można smigac. A co do testów to za czasów studenckich nie na takich się jeździlo. Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2
dragon44 Opublikowano 10 Września 2012 Opublikowano 10 Września 2012 Jeździłem pół roku na takich i było ok, ale jak przekroczyłem 180km/h to wywaliło "buły" na nich i juz nie nadawały sie do jazdy. Gdzieś tam po mieście jak ktoś jeździ 50-70 to może, ale na trase już takich napewno nie założe.
lukasl Opublikowano 10 Września 2012 Opublikowano 10 Września 2012 też mam nówkę sztukę 205 55 16 ale chyba jej już nie założę bo w garażu leży na feldze a w bagażniku wożę tylko butle LPG I taki niby zapas w spreju. nie wie czy pomoże gdy złapie gume
15lolo Opublikowano 10 Września 2012 Opublikowano 10 Września 2012 ja jezdzilem tak faktycznie guma sie starzeje bo lekko hamowales to pisk byl glosny podczas nawet folgowanie mocnego
done Opublikowano 11 Września 2012 Autor Opublikowano 11 Września 2012 Czyli lepiej dla własnego bezpieczeństwa odpuścić temat. Dzięki za odp. Pozdrawiam
bartekw4 Opublikowano 16 Września 2012 Opublikowano 16 Września 2012 To drugi sezon jeżdżenia na takiej oponie i narazie wszystko ok, narazie. Założyłem zapas który jest z 2000 roku, może i ryzyko ale narazie nie widzę jakiegoś problemu z nią, a jest z tyłu założona.
Marko42 Opublikowano 16 Września 2012 Opublikowano 16 Września 2012 ktoś mądry kiedyś powiedział że bez względu na to czy opona leży czy jest użytkowana po 5 latach traci swoje właściwości ale ....... wiadomo teoria mija się z praktyką ......
Rekomendowane odpowiedzi