Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Konsekwencje zalania benzyny do TDI PD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja mama zalała dziś do swojego golfa IV (tdi avf 130KM) jakieś 6 :kox: litrów benzyny. W baku było może ok 5 litrów ropki.

Ruszyła i po przejechaniu kilkuset metrów auto oczywiście odmówiło posłuszeństwa.

Synek pojechał na stacje, przywiózł kanister ropy i dolał do wachy. Auto odpaliło i jeździ. Zatankowaliśmy następnie już do pełna ON.

Urzekła was moja historia? :decayed:

Coś sie mogło sp**** w silniku? Czy olać temat ?

Opublikowano

pompowtryski mogly dostac po pupie(napisalem bardziej dosadnie),sa bardzo wrazliwe na zla jakosc paliwa,a co dopiero na benzyne :shocked:,

cale szczescie,ze ropy w baku bylo malo i auto stanelo dosyc szybko,gdyby Mama dolala tyle benzyny,ze auto

moglo by jechac to mogly by sie zatrzec pompowtryski.

pompowtryski sa bardzo wymagajace,jezeli chodzi o smarowanie,dlatego uzywa sie specjalnego oleju.

Opublikowano

ja zalałem 2 razy PB

pierwszym razem auto staneło --> przejazd na lawecie do ASO

drugim razem zorientowałem się jak płaciłem przy kasie za paliwo -->> przejazd na lince do ASO

Czy coś się stało?

TAK , prawdopodobnie przez to (99%) muszę oddać do regeneracji pompę paliwową VP44- koszt pomyłki z robocizną ok 3k

Opublikowano
  • Autor

ja zalałem 2 razy PB

drugim razem zorientowałem się jak płaciłem przy kasie za paliwo -->> przejazd na lince do ASO

Czy coś się stało?

TAK , prawdopodobnie przez to (99%) muszę oddać do regeneracji pompę paliwową VP44- koszt pomyłki z robocizną ok 3k

w AVF albo w AWX (juz sam nie wiem jaki tam jest silnik) ni ma chyba tej pompki VP44, nieprawda ??

Mialem przeboje z ta pompa w bmw 320d - dokladnie tak jak piszesz - regeneracja kosztowala mnie kiedys 3k pln. :(

Ale to raczej nie byla wina zlej jakosci paliwa tylko generalnej tendencji do pie*** sie tych pomp.

Opublikowano

w AVF albo w AWX (juz sam nie wiem jaki tam jest silnik) ni ma chyba tej pompki VP44, nieprawda ??

Nie ma :th: Ta pompa jest w motorach 2.5 TDI.

Opublikowano

ja zalałem 2 razy PB

Czy coś się stało?

Mialem przeboje z ta pompa w bmw 320d - dokladnie tak jak piszesz - regeneracja kosztowala mnie kiedys 3k pln. :(

Ale to raczej nie byla wina zlej jakosci paliwa tylko generalnej tendencji do pie*** sie tych pomp.

pompa VP44 jest tez w BMW? ta sama co w audi?

Opublikowano
  • Autor

ja zalałem 2 razy PB

Czy coś się stało?

Tak, bmw e46 320d 136KM (model przed liftem, bo pozniej byl cr) i w mondeo tddi.

Te pompy sypią się na potęgę.

Opublikowano

Tak, bo to jest produkcja Bosch'a

aż dziw bierze że Niemcy tak długo ją produkowali

Opublikowano

AD4M napisał:

Tak, bmw e46 320d 136KM (model przed liftem, bo pozniej byl cr) i w mondeo tdci (pierwsza generacja) 130KM.

ale w silnikach z kodem B.. ta pompa zostala poprawiona,chyba w 2004r.lub 2003r.,

jak jest z awaryjnoscia po modernizacji?

Opublikowano

ja zalałem 2 razy PB

Czy coś się stało?

Cały Trzeniu

Opublikowano

ja zalałem 2 razy PB

Czy coś się stało?

Cały Trzeniu

taki lajf , a ile śmiechu było :kox:

Opublikowano
  • Autor

AD4M napisał:

Tak, bmw e46 320d 136KM (model przed liftem, bo pozniej byl cr) i w mondeo tdci (pierwsza generacja) 130KM.

ale w silnikach z kodem B.. ta pompa zostala poprawiona,chyba w 2004r.lub 2003r.,

podobnież było już lepiej :decayed:

Opublikowano

AD4M napisał:

podobnież było już lepiej :decayed:

skąd to info?

Opublikowano

Po 2001 r w B6 i A6 C5 raczej nie slychac o problach z VP44 jesli ktos leje porzadna rope i nie jezdzi na rezerwie.

Wiem tylko, ze cos poprawiano, ale co dokladnie to nie mam tym razem pojecia :kox:

Opublikowano

Po 2001 r w B6 i A6 C5 raczej nie slychac o problach z VP44 jesli ktos leje porzadna rope i nie jezdzi na rezerwie.

... nie mówiąc juz o wyjeżdzeniu paliwka do końca... :gwizdanie: :wink4:

Opublikowano

skąd to info?

z tad http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=65330

miedzy innymi dlatego zdecydowalem sie na 2,5 BDG

dzięki :th:

jedyne porządne forum v6 :notworthy:

no mnie niestety rutyna dała w kość , całe życie benzyniakami mykałem :thumbdown:

Opublikowano

Jak auto tylko stanelo to raczej nie powinno sie cos stac. Gorzej jak auto probowane bylo dosc sporo razy odpalac....to moglo nieco namieszac. Disel jest mokry a benzin sucha a tryski sa smarowane przez ON :thumbdown:

Opublikowano

w mondeo 20tdci pompa VP ??? no jak....

Opublikowano
  • Autor

w mondeo 20tdci pompa VP ??? no jak....

Ford Mondeo III 2000->2002r

2.0L 85KW Typ silnka D6BA

to chyba ten2.0 TDDI - mój błąd

FORD> FOCUS

ale ponoc też:

OPEL> ASTRA 2.0 DTH / DTL, 2.2 DTL / DTL

OPEL> VECTRA 2.O DTH / DTL, 2.2 DTL /DTH