Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] A\/ANT Brilliantblau

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ostatnio stałem się szczęśliwym posiadaczem Audi. Długo szukałem ale w końcu trafiło się coś blisko i po sprawdzeniu i stargowaniu ceny uznałem że się opłaca :) Kupiłem B5 1.9 TDi z Quattro 1999 r. z czego najbardziej się cieszę :banan: Trochę na "dzień dobry" muszę dołożyć bo już wkurza mnie głośne stukanie w tylnym lewym kole :kwasny: stawiam że to przegub a w najgorszym razie mechanizm różnicowy...

Wyposażenie:

-quattro :decayed:

-8 głośników

-abs + eds

-tempomat

-automatyczna klima

-2 el szyby

-6 poduszek powietrznych

-podłokietnik tył

-el lusterka

-wspomaganie

-listwy aluminiowe Audi

Plany:

Co do planów to na razie chcę doprowadzić auto do dobrego stanu abym mógł je spokojnie użytkować. Być może niedługo będzie potrzebne na długie trasy i nie będę mógł się na nim zawieść. Przed kupnem był sprawdzany w ASO i oto co wyszło do wymiany:

-wahacze dolne str lewa i górne str prawa ZROBIONE

-klocki i tarcze przednie ZROBIONE

-osłona przegubu zew str lewa (być może przez to mi tak ciągle wali :kwasny: ) ZROBIONE

-wycieki oleju z połączeń przewodów zasilających turbinę ZROBIONE

-wybierak skrzyni biegów ZROBIONE

-opony tylne i ustawienie zbieżności ZROBIONE

-chłodnica klimy do wymiany

-silniczek tylnej wycieraczki

-no i brak hokeja ;)ZROBIONE

-radio Audi Concert II + zmieniarka

-chromowane relingi

-pakiet chrom

-ściema szyb

-alu 17''

-body S4 :naughty:

-drewno wewnątrz autka

-sprzęgło (tarcza zaczęła pękać) ZROBIONE

-skrzynia (popękały podkładki i padł ten mechanizm z ostatniej części skrzyni :kwasny: ) ZROBIONE

-podpora wału z łożyskiem ZROBIONE

-kiera trójramienna granatowa

-FIS

-jakieś małe mody pod maską...

Mam nadzieję że Matka Boska Pieniężna mi w tym dopomoże i będzie o mnie dbała :D

A teraz trochę fotek :wink: :

View image: 20121009 122441

View image: 20121009 122454

View image: 20121009 122506

View image: 20121009 122524

View image: 20121009 122538

View image: 20121009 122610

View image: 20121009 122715

View image: 20121009 122752

View image: 20121009 122917

View image: 20121009 123000

View image: 20121009 123137

View image: 20121009 123401

Luty 2013

20130223_145600.jpg

20130223_145625.jpg

20130223_145638.jpg

20130223_145654.jpg

Jak na razie to by było na tyle. Z czasem będę się starał regularnie uzupełniać temat. Liczę też na porady od Was ;)

Pozdrawiam!

Opublikowano

ładny avancik taki jak mój kolorek :D

Opublikowano

Bezawaryjności !!!

Opublikowano

Patrząc na listę to troszkę wydatków przed Tobą ale zapewne systematycznie to ogarniesz, oby jak najmniejszym kosztem - czego życzę ;).

Mała sugestia do przewodów olejowych turbo, możliwe że ktoś czyścił turbo lub temu podobne i nie wymienił uszczelek oraz za bardzo odgiął rurki stąd wyciek.

Po wszystkim posadź nieco potwora, przynajmniej 1BE.

Gratuluję wyboru AFN'ka - może to i stary kibel na VP ale przeżyje nie jedną wojnę :wink:

Opublikowano

dokładnie, powoli wszystko sobie ograniesz, a potem modzenie się zacznie :wink: powodzenia :thumbup1:

Gratuluję wyboru AFN'ka - może to i stary kibel na VP ale przeżyje nie jedną wojnę :wink:

najlepszy opis afn'a jaki czytałem :decayed::thumbup:

Opublikowano

Jednak jest jedna rzecz ktora szybko zabije TDI,nie dajac zbytnio oznak wczesniej.

Opublikowano
  • Autor

Cena baryłki ropy? :P

Audica jest od rana u mechanika i powoli doprowadza ją do normy :wink: jednak jak to zawsze biednemu wiatr w oczy od razu problemy, a mianowicie tuleje górne zewnętrzne wahacza tylnego. Dostępne tylko oryginały, brak zamienników. Poprzedni właściciel chyba tylko paliwo lał do baku i nic więcej :facepalm:

Opublikowano
Jednak jest jedna rzecz ktora szybko zabije TDI,nie dajac zbytnio oznak wczesniej.

vauxhall możesz rozwinąć tą kwestię ??

Opublikowano
:polew: i znow sie zacznie kto za dieslem kto za pb:grin:
Opublikowano

popłakałem sie jak to zobaczyłem, ale w sumie dobrze prawisz,

---------- Post dopisany at 12:13 ---------- Poprzedni post napisany at 12:12 ----------

mam nadzieję że wahacze to coś porzadnego montujesz???

Opublikowano
  • Autor

Okazało się że wahacze są sprawne lecz tulejki to nie były od nowości raczej wymieniane. Metal tarł o metal. Na razie mechanik wymieni chyba jeszcze lewą tylną półoś bo niezbyt ciekawie wygląda a potem już tylko pozostanie mi zmiana papci na zimowe i ustawienie zbieżności :)

18" ładnie by wyglądały ale boję się trochę dziur na naszych drogach. Sądzę że 17" w zupełności mi wystarczy i koniecznie musi być to felga Avus od Audi, jedyna słuszna do B5 :naughty: Na pewno trochę w dół autko pójdzie ale na to musi przyjść czas i pieniądze niestety.

Co do dalszych planów to za bardzo nie wiem co i jak robić. Będę chciał z pewności skorzystać z waszych rad ale nie bójcie się, agro-tuningu nie będzie :grin: chce mieć ładne klasyczne auto bez przesadzonego wyglądu ale z lekkim potworem pod maską :naughty:

Pozdrawiam ;)

Opublikowano
Okazało się że wahacze są sprawne lecz tulejki to nie były od nowości raczej wymieniane. Metal tarł o metal. Na razie mechanik wymieni chyba jeszcze lewą tylną półoś bo niezbyt ciekawie wygląda a potem już tylko pozostanie mi zmiana papci na zimowe i ustawienie zbieżności :)

18" ładnie by wyglądały ale boję się trochę dziur na naszych drogach. Sądzę że 17" w zupełności mi wystarczy i koniecznie musi być to felga Avus od Audi, jedyna słuszna do B5 :naughty: Na pewno trochę w dół autko pójdzie ale na to musi przyjść czas i pieniądze niestety.

Co do dalszych planów to za bardzo nie wiem co i jak robić. Będę chciał z pewności skorzystać z waszych rad ale nie bójcie się, agro-tuningu nie będzie :grin: chce mieć ładne klasyczne auto bez przesadzonego wyglądu ale z lekkim potworem pod maską :naughty:

Pozdrawiam ;)

lekki potwór pod maską, czyli ? 150, 200 koni? :wink:

Opublikowano
  • Autor

150 sądzę że by wystarczyło ale wiadomo jak to jest :D apetyt rośnie w miarę jedzenia. Słyszałem i poczytałem o AFNie i chyba ma duże możliwości podkręcenia. Ale wiadomo jak się ma pieniądze to można wszystko a ja na razie złotem nie sram :P

Opublikowano
150 sądzę że by wystarczyło ale wiadomo jak to jest :D apetyt rośnie w miarę jedzenia. Słyszałem i poczytałem o AFNie i chyba ma duże możliwości podkręcenia. Ale wiadomo jak się ma pieniądze to można wszystko a ja na razie złotem nie sram :P

ma duże możliwości, ale też musisz mieć $$$. jeśli chcesz w granicach 150 to wtryski + program, ale jak chcesz granice 200 to zaczynają się jajca, nie startuj do tematu bez 10 tysi w kieszeni :wink:

---------- Post dopisany at 13:13 ---------- Poprzedni post napisany at 13:11 ----------

http://a4-klub.pl/turbo-chiptuning-tuning-mechaniczny-15/all-tdi-podniesie-mocy-1-9-vp-pd-koszty-czesci-efekty-218213/

tu masz świetnie wszystko przedstawione przez forumowego Guru w kwestii B5 :wink:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Kudalty i Junior ;) Na pewno skorzystam z tych tematów ale dopiero jak autko będzie już w pełni sprawne. Na razie musi jeździć :wink:

Opublikowano
Dzięki Kudalty i Junior ;) Na pewno skorzystam z tych tematów ale dopiero jak autko będzie już w pełni sprawne. Na razie musi jeździć :wink:

amen!

Opublikowano
  • Autor

Audiczka dziś została wypucowana i błyszczy się jak psu... :decayed: będę musiał za jakiś czas zakupić trochę rzeczy pielęgnacyjnych.

Mam też mały problem z radiem. Mam Chorusa I i coś źle mi pokrętło działa, a mianowicie czasami podczas kręcenia tym szajsem czasem rozwali się na cały regulator aż wystraszyć się można :P możecie coś na to poradzić?