Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rok produkcji opony ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie mam takie pytanie odnosnie roku produkcji opony chodzi o firme i oponki firmy debica frigo 2 , data produkcji wedlug sprzedawcy to 2012 . ale nie jestem pewny czy jest uczciwy i prosze o rade , nie wiem czy duzo pomoga te oznaczenia , no ale jak ktos ma pojecie to prosze o podpowiedz

[E13] 029448 s [E8] 021050 DOT A5EA 203R

Opublikowano

Odczytaj DOT z drugiej strony opony, 4 cyfry. Dwie pierwsze to tydzień produkcji , dwie kolejne rok. Jeśli są z 2012 to powinno być DOT XX12, gdzie xx to tydzien a 12 rok produkcji.

Opublikowano

jakiś dziwny ten numer DOT , na pewno dobrze napisałeś ?

Opublikowano

U mnie z jednej strony opony jest też taki zaszyfrowany a z drugiej normalny. Ten Dot co podał to kod producenta, fabryki i modelu opony.

Opublikowano

tak tez pomyslalem widzac te ozaczenia ze jest to rok 2003 :kwasny:, ale juz spoko opony bylo sklejone tasma , nie zdawalem sobie sprawy ze ten nr dot jest tez z drugiej strony , a tam ku mojemu uradowaniu obok tego nr dok jeszcze widnieje nr "4412" , sprawdzilem na wszystkich 4 oponach i jest tak samo "4412" to chyba jest spoko :wink:

Opublikowano

Zróbcie koledze zdjęcia,bo będzie zgadywał do wiosny :decayed:

dot wygląda jak pieczątka na boku opony,te cyferki wyraźnie się różnią od pozostałych.

Są to zawsze cztery cyfry 1293-12 tydzień 1993r.

Opublikowano

Wszyscy producenci jednakowo oznaczają rok produkcji? Za pomocą tzw. stempla?

Opublikowano

dot_opona.jpg

<br /><br />

google

w kwadracie mamy oznaczenie 19 tydzień 09 czyli 2009

na każdej oponie jest podobnie

chyba że sie myle

Opublikowano

Tak dla ogólnej informacji żebyście nie mylili. DOT nie jest żadną pochodną od DATY. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego.