Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wypadanie zapłonów Allroad 2.7 BiTurbo ARE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Problem jak w temacie, z tym że tym razem zgłupiałem...

Samochód to Audi Allroad 2.7BiTurbo z 2002r.

Na 5 i 6 cylindrze VCDS pokazuje wypadanie zapłonów. Teoretycznie prosta rzecz, świece lub cewka (w silniku ARE osobna na każdy cylinder). Zamieniłem miejscami cewkę i świecę z 4, zdrowego cylindra na 5 i 4 działa ok a 5 dalej nic. Pomyślałem więc że może nie ma napięcia na wtyczce. Napięcie zmierzyłem miernikiem i jest takie samo jak na każdej innej cewce. Kable masowe też są ok. Mając w ręku sprawną cewkę i świecę odpinałem kolejno wtyczki od cewek i wpinałem tą testową, przykładając świecę do masy samochodu i na każdym cylindrze jest iskra oprócz 5 i 6. Co dziwne to przy dłuższej pracy silnika zauważyłem w kanale 15 i 16 że na innych cylindrach też czasem wywali zapłon, ale bardzo rzadko. Na cylindrach 1,2,3,4, są to wartości od 1 do 3 a na 5 i 6 dochodzą do 350 jednostek.

Podsumowując cewka, świeca i wtyczka 100% ok. Macie pomysł gdzie i czego szukać? Podejrzewam sterownik bo to chyba on steruje masowo iskrą na cewce (domysły).

I jeszcze jedno, z góry przepraszam jeśli wyrażam się nie fachowo, ale bardzo lubię sam naprawiać swoje samochody (taka pasja) a z zawodu nie jestem mechanikiem.

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za wyrozumiałość

---------- Post dopisany at 16:07 ---------- Poprzedni post napisany at 14:48 ----------

Panowie nikt nie pomoże...?

Opublikowano

Ja kiedyś miałem misfire i wcale to nie była ani cewka ani świeca tylko był przytkany wtryskiwać paliwowy jakimś syfem. Radzę zaglądnąć do układu paliwowego i do wtryskiwaczy. Na którymś bloku widać podawane napięcia na wtryskiwacze i w ciemno na vagu było widać gdzie szukać.

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Chodzi o to że cewka ze świecą wpięta we wtyczkę i przyłożona do masy samochodu nie daje iskry na 5 i 6 cylindrze a na każdym innym daje. Wtryskiwacz nie ma tu nic do rzeczy, bo gdyby był zatkany, to komputer widziałby wypadanie zapłonu, ale jakaś iskra i tak by była na tym cylindrze.

Opublikowano

Cytat z innego forum:

"Na obudowie filtra powietrza są tranzystory sterujące cewkami, jeden na głowicę, zamień je miejscami, jeżeli problem wystąpi na drugiej głowicy to już będziesz wiedział co kupić."

:wink:

Tam temat dotyczył A6 2.7 BiTurbo z roku 1999, więc nie mam 100% pewności, że u Ciebie jest ten sam problem.

Opublikowano

zamień wtryski miejscami

Opublikowano

kolego, sprawdź moduł zapłonu, ma chyba numer, 4A0905351A on odpowiada za poprawną pracę cewek w pierwszej kolejności, używka około 100zł a ori BERU poza ASO to ok 440zł 0040401063 • moduł zapłonowy • BERU • 440 zł • e-autoparts.pl

Opublikowano

modułów nie da rady zamienić miejscami bo mają inne wtyczki

Opublikowano

Ale jak to sie nie da? Jakby podmienil na inny taki dam jaki podałem na przykład

Wysłano z HTC EVO 3D X515m z użyciem Tapatalk

Opublikowano

miejscami się nie da zamienić żeby sprawdzić czy na drugiej stronie będzie to samo.

Opublikowano

Ja, co prawda w AEB 1.8T miałem podobny objaw. Winowajcą był moduł. Można go zmierzyć.