Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 ALT] Czy da radę podkrecić ten silniczek ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w necie jest mało info na temat tego silnika. niezbyt często spotykany.

ja niedawno nabyłem auto z tym silnikem i jestem ciekawy czy da rade cos wiecej z niego wyciagnać

a9af4aa72dc60370.jpg

[br]Dopisany: 10 Czerwiec 2008, 22:42 _________________________________________________bezynka

Opublikowano

daj se spokój nic z nim nie zrobisz :gwizdanie:

Opublikowano

Silnik praktycznie bez słabych punktów tyle że to przemieszczacz nie sprinter,a spalanie zbliżone jak w 1.6

Opublikowano

dzieki za info:) roczek będę musiał sie nim przemieszczać:) wiec postaram opisywać jak to auto sie sprawuje [br]Dopisany: 10 Czerwiec 2008, 23:53 _________________________________________________trochę znalazłem:) adamq-"Zdecydowanie gorzej jest w silnikach wolnossących, gdzie zysk na mocy maksymalnej uzyskany poprzez tuning chipowy, na ogół nie przekracza 4% - 8%.Wynika to z tego, że większość producentów wykonuje oprogramowanie tak, aby w zakresie małych i średnich obciążeń być w zgodzie z ekologią i zapewniać stosunkowo małe zużycie paliwa.

Natomiast przy pełnym wciśnieciu gazu wykonuje się program tak, aby z silnika wyciągnąć wszystko co jest tylko możliwe.Dlatego też nawet najlepszy tuner ma bardzo mały margines do wykorzystania i wzrost mocy maksymalnej jest niewielki, a czasami wręcz niemożliwy do osiągnięcia.

Tuning chipowy w tych silnikach polega głównie na poprawie parametrów w zakresie obciążeń częściowych /do 75% wciśnięcia pedału gazu/ i tam możliwe są zyski nawet do 10%.

Istnieją oczywiście w obu przypadkach dalsze możliwości zwiększenia mocy, ale wiąże się to z koniecznością wykonania tuningu kompleksowego, to jest poważnych modyfikacji głowicy, wałków rozrządu, układu ssącego i wydechowego oraz znacznie większymi kosztami".

10% to niedużo ale zawsze coś:P

ciekawe jakie byly by koszty tego 10% i gdzied to zrobić

Opublikowano

czytaj ze zrozumieniem - nawet do 10%. Wiec raczej tyle nie bedzie. Niema co szalec niestety, bez grubych modyfikacji za duzo nie podziałasz.

Opublikowano

Dokladnie, temat walkowany nie raz. Poczytaj.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...