Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Truckerzy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie, najpierw kompletne prawko a potem karta do tacho. Nr prawka pozostaje taki sam na zawsze.

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Wyświetleń 269,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Kartę kierowcy można wyrobić z samym tylko kat,c i niema na to wpływu czy później dorobisz +e nie jest potrzebny też kod 95. wpisany w prawojazdy. Karta kierowcy służy do zapisywania danych z tacho,w razie weryfikacji potrzebny jest dokument potwierdzający posiadanie uprawnień,nie jest nim karta kierowcy. Jest długa lista pojazdów z wbudowanym tachografem na niektóre wystarczy prawo jazdy kat,b.

Opublikowano

Niedawno odnawiałem kod 95 i na kursie było mówione, że teraz weryfikują prawko przy wyrabianiu karty, żeby ukrócić jazdę na cudzym prawku, bo po co ci karta jak nie masz kodu, albo aktualnych badań. A co do kategorii to przy każdej nowej kategorii też musisz wyrabiać na nowo kartę, bo masz kategorie w karcie wpisaną 

Opublikowano
Godzinę temu, czapa85 napisał:

A co do kategorii to przy każdej nowej kategorii też musisz wyrabiać na nowo kartę, bo masz kategorie w karcie wpisaną 

Patrzyłem teraz na moją kartę kierowcy, to nie ma tam wpisanych kategorii prawa jazdy. Jest nr prawa jazdy,data ważności i kilka innych danych. Chodzi o to że bez gotowych prawa jazdy karty nie wyrobi kolega bo trzeba wysłać im aktualną kopię kolorową.

Opublikowano
W dniu 16.02.2019 o 08:32, czapa85 napisał:

Niedawno odnawiałem kod 95 i na kursie było mówione, że teraz weryfikują prawko przy wyrabianiu karty, żeby ukrócić jazdę na cudzym prawku, bo po co ci karta jak nie masz kodu, albo aktualnych badań. A co do kategorii to przy każdej nowej kategorii też musisz wyrabiać na nowo kartę, bo masz kategorie w karcie wpisaną 

Widziałeś kiedyś kartę kierowcy?

Bez problemu wyrabia się kartę kierowcy na samo C,niema też żadnego problemu,żeby potem dorobić +E i nie wymieniać z tego powodu karty kierowcy. Jedyny minus karta będzie miała krótszą ważność od prawa jazdy.

Kartę kierowcy można otrzymać nie posiadając nawet szkoleń  przykłady z życia.

Jestem farmerem mam solóweczkę chcę wozić nią płody rolne wyprodukowane na swoim gospodarstwie,nie będę wykonywał usług a licencję mam na potrzeby własne.

Potrzebuję tylko zwykłe prawo jazdy c i karta bo mam auto z tachografem cyfrowym.Wysyłam wniosek po 14dniach karta przychodzi pocztą. Po roku kupuję zestaw dorabiam +e nie wymieniam karty,bo jest ciągle ważna.  Cały czas nie mam aktualnych dodatkowych psychotestów badań lekarskich szkoleń.

Drugi: Mam flotę busów do 3,5t we wszystkich tachografy.Wypłaty obliczam z danych zapisanych na kartach. Kategoria B wystarczy do otrzymania karty kierowcy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Docenili ukasza 

DSC_0706.JPG

Opublikowano

Zestaw fajny,niestety szefo poszedł w polisztuning..

Opublikowano

Chodzi Ci o bok kabiny? 

Opublikowano

Wyobraź sobie,to auto z plastikami w kolor, blędą,na szerokim kapciu z przodu,bez bocznych naklejek. Moim zdaniem Petarda.

Opublikowano
3 godziny temu, GILI napisał:

Zestaw fajny,niestety szefo poszedł w polisztuning..

Scania biedaedyszyn.

Edytowane przez xBladex

Opublikowano

Nie wiem wasze gusta, ważne że w środku biedy nie ma szeryf w miarę wypaśne auta bierze. Wcześniej 4 lata manem jeździłem i powiem szczerze nie wsiade już za uja do mana, daf też jest w miarę spoko ale za kierownicą nie jest już tak wygodnie jak w scanii, bynajmniej dla mnie 

Opublikowano

Myślę,że biedy niema bo jest na ledach,a to już dużo kosztuje,więc poszła w pakiecie i ma z tym związane inne dodatki,tak samo jak międzyośki,czy telematyka,to zawsze jest pakiet,bo dodatki osobno dużo kosztują,zwłaszcza w Scanii,która jest droga nawet w podstawie.

Moim zdaniem bardzo fajne auto,ale brak blendy i czarne plastiki psują wszystko.

Lubię jeździć Scanią ale kilka dni,bo jednak najmniej męczę się w MAN-ie

Opublikowano

Przypomnienie lata :JC_fan:

francjia 18.jpg

Opublikowano

GIli ładny Maniek ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pierwsze 2h za mną. 

IMG_20190319_154053.jpg

Opublikowano
W dniu 5.03.2019 o 19:35, Lu-Gi napisał:

powiem szczerze nie wsiade już za uja do mana

Dlaczego ?

Opublikowano
W dniu 5.03.2019 o 19:35, Lu-Gi napisał:

Nie wiem wasze gusta, ważne że w środku biedy nie ma szeryf w miarę wypaśne auta bierze. Wcześniej 4 lata manem jeździłem i powiem szczerze nie wsiade już za uja do mana, daf też jest w miarę spoko ale za kierownicą nie jest już tak wygodnie jak w scanii, bynajmniej dla mnie 

Jak dla ciebie scania jest wygodniejsza jak daf to ja się zastanawiam czy ty w ogóle tym jeździłeś. Scania owszem fajnie się zbiera 450km , dobry retarder , do mieszkania tak sobie, ale jest dla mnie za twarda.Każde auto ma swoje plusy i minusy.  W dafie wg mnie wszystko jest na miejscu ,co nie mogę powiedzieć o man.Dla mnie man to jakaś porażka do mieszkania.

Opublikowano

Jeździłem ostatnie 4 lata tylko manem, nie podchodzi mi za nic.ja wiem że każdy chwali to czym jeździ ale ja mana nie umiem pochwalić. Łóżko, z rana mam odbite "sztachety" na plecach, materac ma 5cm.  Wstawać trzeba na skoczka bo ta lodówka.. I wiecznie pourywane zawiasy. O barierce nie wspomnę bo od razu trzeba to wykręcić i spokój. Gdzie w manie zjesz obiad? Na łóżko tace i na kolanach będziesz jadł? Ten kubholder hehe. Trakcja jaka tam jest? Muzyka jak gra.... Ostatni mój emaen dostałem nowke w 2016. 200 000 km.jak zrobiłem 2 kpl opon nowych mi wyzabkowalo na przodzie, wymieniali amorki (3 razy!). Wiecznie to sciagalo.. Dlugo długo by można wymieniać i wady i zalety. Na prawdę nie podchodzi mi. Ma też plusy fajne webasto w porównaniu do innych (nie mokrych) bo rano fajnie ciepło przede wszystkim podloga z rana cieplutka.. Miejsca też nie za mało bo w miarę jak na jelcza. 

Opublikowano
28 minut temu, mlodziak22 napisał:

Jak dla ciebie scania jest wygodniejsza jak daf to ja się zastanawiam czy ty w ogóle tym jeździłeś. Scania owszem fajnie się zbiera 450km , dobry retarder , do mieszkania tak sobie, ale jest dla mnie za twarda.Każde auto ma swoje plusy i minusy.  W dafie wg mnie wszystko jest na miejscu ,co nie mogę powiedzieć o man.Dla mnie man to jakaś porażka do mieszkania.

Miałem krótki epizot z 106, autko spoko. Wygodne łóżko! Na prawdę.  hehe wszędzie się znajdą plusy i minusy usy wiadomo. 

Opublikowano
14 godzin temu, Lu-Gi napisał:

Jeździłem ostatnie 4 lata tylko manem, nie podchodzi mi za nic.ja wiem że każdy chwali to czym jeździ ale ja mana nie umiem pochwalić. Łóżko, z rana mam odbite "sztachety" na plecach, materac ma 5cm.  Wstawać trzeba na skoczka bo ta lodówka.. I wiecznie pourywane zawiasy. O barierce nie wspomnę bo od razu trzeba to wykręcić i spokój. Gdzie w manie zjesz obiad? Na łóżko tace i na kolanach będziesz jadł? Ten kubholder hehe. Trakcja jaka tam jest? Muzyka jak gra.... Ostatni mój emaen dostałem nowke w 2016. 200 000 km.jak zrobiłem 2 kpl opon nowych mi wyzabkowalo na przodzie, wymieniali amorki (3 razy!). Wiecznie to sciagalo.. Dlugo długo by można wymieniać i wady i zalety. Na prawdę nie podchodzi mi. Ma też plusy fajne webasto w porównaniu do innych (nie mokrych) bo rano fajnie ciepło przede wszystkim podloga z rana cieplutka.. Miejsca też nie za mało bo w miarę jak na jelcza. 

Odpowiedziałeś teraz jaką wersją jeździłeś. W nowm tgx masz lodówkę pod łóżkiem,mam jeszcze starą ale ze stolikiem więc mam gdzie jeść.Stara Rka miała fajny stolik w przeciwieństwie prowizorki,którą montuje się w nowej i mieści się na wysokości moich kolan. Radio z dużym wyświetlaczem masz takie samo jak w Scanii +tuba gra lepiej. Jeżdżę na Misiach przednie wymieniłem na 300tyś. napęd ma 380tyś już nacięty,ale z 3 miesiące jeszcze spokojnie pochodzi,a mam najmocniejszy retarder,a waga praktycznie cały czas na limicie.Widzę,że latacie głównie z FEdexem,więc porównania wag raczej niema. Nie od dziś wiadomo,że Scania jest najbardziej wymagająca na opony. Jeździłem 2ma Vkami od nowości i obie ściągały i nic nie dało się z tym zrobić. Zasypiam,po dotknięciu głową poduszki więc łóżko pasuje mnie w każdym aucie. Każda ciężarówka ma swój charakter,ale mim to auta są już teraz bardzo do siebie zbliżone i dla mnie najlepsze są takie które się najmniej psują.z doświadczenia najlepsza jest pod tym względem Scania potem Man i Volvo.Daf po 500tyś. jest już złomem,a Actros psuje się od nowości.