Skocz do zawartości
IGNOROWANY

kodowanie centralnego zamka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałem zakodować sobie zgodnie z instrukcją podaną przez kolegę adadur :

Spróbujmy aby w naszym aucie zamki w drzwiach i klapie bagażnika zamykały się automatycznie po ruszeniu (przekroczeniu 15km/h), a następnie po zatrzymanu, zgaszeniu auta i wyjęciu kluczyka otwierały się.

Procedura kodowania:

1) Wchodzimy do sterownika:

STG 35 (Zentralverriegelung) auswählen (Komfortsystem)

2) Wybieramy

STG Codierung -> Funktion 07

3) Odczytujemy wartość w Software Coding

np. w moim przypadku było to 12865

UWAGA: Koniecznie zapisać wartość kodu sprzed zmiany by wrazie niepowodzenia (nie zadziałania, itp) wpisać go ponownie.

Rozszyfowując tą wartość mamy:

+ 008192

+ 004096

+ 000512

+ 000064

+ 000001

SUMA = 12865

tymsamym rozszyfrowaliśmy jakie funkcje mamy włączone - patrz lista kodowania powyżej.

4) dodajemy funkcję zamykania zamków po przekroczeniu 15km/h i odblowowywania ich po zgaszeniu auta i wyjęciu kluczyka. W tym celu musimy dodat wartość kodu:

+ 000032

nowa Suma = 12897

Wartość tą wpisujemy w oknie w miejscu odczytanego dotychczasowego kodu (linijka Software Coding)

5) Zatwierdzamy "Do it!"

6) Teraz już możemy cieszyć sie załączoną nową funkcją.

Niestety, po pierwsze w moim vag com 311 nie mogę znaleźć tej funkcji STG 35 (Zentralverriegelung) auswählen (Komfortsystem)i cały plan tego kodowania licho wzięło. Może ktoś robił to ta wersją vaga ?

Opublikowano

Jak nie może znaleść, wejdz w okno select potem 35-central. locks i jesteś w zamku centralnym potem przechodzisz do kodowania i cieszysz się zakodowanymi funkcjami.

Opublikowano

Aha, tylko że mi coś w nie chce się połączyć vag.

Opublikowano

a z innymi sterownikami ci się łączy?

Opublikowano

Z innymi tak.

Opublikowano

w 95-96 roku z tego co kojarzę to chyba się nie połączysz z modułem komfortu bo go nie ma, ale niech ktoś jeszcze potwierdzi bo nie dam sobie głowy uciąć czy tak jest :decayed:

Opublikowano

Przecież nikt nie pisze że ma się łączyć z modułem komfortu(46) bo go nie ma ale kolega ma problem z połączeniem się z centralnym zamkiem(35). Może spróbuj ściągnąć sobie inny programik albo ktoś z twojej okolicy ma kabel aby sprawdzić na innym czy też występuje ten sam problem.

Opublikowano

Kable mam 2 do vag com 311 oraz do polskiego vag 4.9 i też nic.