r7adek Opublikowano 23 Listopada 2012 Opublikowano 23 Listopada 2012 Witam, chciałem zakodować sobie zgodnie z instrukcją podaną przez kolegę adadur : Spróbujmy aby w naszym aucie zamki w drzwiach i klapie bagażnika zamykały się automatycznie po ruszeniu (przekroczeniu 15km/h), a następnie po zatrzymanu, zgaszeniu auta i wyjęciu kluczyka otwierały się. Procedura kodowania: 1) Wchodzimy do sterownika: STG 35 (Zentralverriegelung) auswählen (Komfortsystem) 2) Wybieramy STG Codierung -> Funktion 07 3) Odczytujemy wartość w Software Coding np. w moim przypadku było to 12865 UWAGA: Koniecznie zapisać wartość kodu sprzed zmiany by wrazie niepowodzenia (nie zadziałania, itp) wpisać go ponownie. Rozszyfowując tą wartość mamy: + 008192 + 004096 + 000512 + 000064 + 000001 SUMA = 12865 tymsamym rozszyfrowaliśmy jakie funkcje mamy włączone - patrz lista kodowania powyżej. 4) dodajemy funkcję zamykania zamków po przekroczeniu 15km/h i odblowowywania ich po zgaszeniu auta i wyjęciu kluczyka. W tym celu musimy dodat wartość kodu: + 000032 nowa Suma = 12897 Wartość tą wpisujemy w oknie w miejscu odczytanego dotychczasowego kodu (linijka Software Coding) 5) Zatwierdzamy "Do it!" 6) Teraz już możemy cieszyć sie załączoną nową funkcją. Niestety, po pierwsze w moim vag com 311 nie mogę znaleźć tej funkcji STG 35 (Zentralverriegelung) auswählen (Komfortsystem)i cały plan tego kodowania licho wzięło. Może ktoś robił to ta wersją vaga ?
Golem1 Opublikowano 23 Listopada 2012 Opublikowano 23 Listopada 2012 Jak nie może znaleść, wejdz w okno select potem 35-central. locks i jesteś w zamku centralnym potem przechodzisz do kodowania i cieszysz się zakodowanymi funkcjami.
r7adek Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Opublikowano 23 Listopada 2012 Aha, tylko że mi coś w nie chce się połączyć vag.
Golem1 Opublikowano 23 Listopada 2012 Opublikowano 23 Listopada 2012 a z innymi sterownikami ci się łączy?
MASATO Opublikowano 23 Listopada 2012 Opublikowano 23 Listopada 2012 w 95-96 roku z tego co kojarzę to chyba się nie połączysz z modułem komfortu bo go nie ma, ale niech ktoś jeszcze potwierdzi bo nie dam sobie głowy uciąć czy tak jest
Golem1 Opublikowano 23 Listopada 2012 Opublikowano 23 Listopada 2012 Przecież nikt nie pisze że ma się łączyć z modułem komfortu(46) bo go nie ma ale kolega ma problem z połączeniem się z centralnym zamkiem(35). Może spróbuj ściągnąć sobie inny programik albo ktoś z twojej okolicy ma kabel aby sprawdzić na innym czy też występuje ten sam problem.
r7adek Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Opublikowano 23 Listopada 2012 Kable mam 2 do vag com 311 oraz do polskiego vag 4.9 i też nic.
Rekomendowane odpowiedzi