Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Komputer na części - gdzie kupować?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany

Na pewno wiecie i pomożecie

W jakim sklepie netowym kupić komputer wg życzeń syna? Wymyślił sobie jakąś tam konfigurację i z tego co mi się wydaje, to allegro nie teges, bo albo karta, albo płyta, albo procek nie ten ... :doh:

Najlepiej będzie zamówić gdzieś wszystko razem i czekać na dostawę

Oprócz komputronika (który ponoć jest drogi?) są inne opcje?

Będę szczerze zobowiązany za podpowiedzi

pozdrufka

k.

Opublikowano

mysle ze na allegro nie bedzie problemów zeby sie dogadać - przesyłasz kilku sklepom konfiuracje i pytasz ile by to kosztowało a jak sie zdecydujesz na którąs z ofert to wystawią odpowiednia aukcje :) kiedys kiedys ja tak kupiłem chyba swój komp

Opublikowano

Już podpowiadam :hi:. Ja kupiłem swój komputer na techplanet.pl wystarczy się tam zarejestrować i wybrać poszczególne części, można też wybrać aby podzespoły zostały złożone przez sklep za drobną dopłatą. Mają dosyć tanio, więc polecam. Syn zna się na rzeczy przy doborze podzespołów?

Opublikowano
  • Autor

no troszkę się zna, tak mi się wydaje przynajmniej

upatrzył sobie takie coś

PCS - POWER i5-3450 4x3,5 GTX560 1,5GB 8GB 750GB (2798366485) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

a ja z kolei trochę kręcę nosem, bo 2 pęka jak nic ....

nie wiem, troszkę sporawo

Opublikowano

Nie kupujcie na allegro gotowych zestawów. Ja polecam coś takiego, kwota mniej więcej 2100zł.

MOBO: Asrock P67 PRO3 (B3)

CPU: Intel Core i3 2120

GPU: MSI Radeon HD7850 1GB

RAM: Goodram DDR3 4GB 1333MHz CL9

PSU: Fortron HEXA 400W

CASE: Aerocool PGS Strike-X One lub SilentiumPC Brutus 410

HDD: Seagate Barracuda 500GB SATA3 (ST500DM002)

Opublikowano

Nie oplaca sie kupowac gotowych zestawow, ostatnio tez rozgladam sie za kompem jak juz kupic to lepiej troszkie dolozyc i kupic cos lepszego co staczy na dluzej i wogole :)taki zestaw wyjdzie ok 2800:

Płyta główna Asus P8Z77-V LX Z77 s.1155

DYSK SEAGATE 750GB 32MB SATA3 7200RPM

Asus GeForce GTX 660 DirectCU II 2GB DDR5

Intel Quad Core i5-3470 BOX 3.2GHz Lga1155

CHIEFTEC 750W

naped dvd i jakas obudowa :) mysle ze takie cos starczy juz do gier itd

Opublikowano

Myślę że nie potrzebny jest tak duży dysk twardy, chyba że ktoś pobiera gry i filmy. Ten zasilacz przy takim zestawie jest bym powiedział za mocny. Ja przy takiej konfiguracji mam Thermaltake Smart 550W.

Moja konfiguracja:

Procesor: Intel i7 2600K 3,4 GHz @4,5 GHz

Płyta główna: Asrock Z68 Extreme3 Gen3 Intel Z68

Pamięć RAM: Goodram DDR3 4GB 1333MHz CL9

Karta graficzna: Sapphire ATI Radeon HD7950 3GB DDR5/384bit (ver. OC)

Obudowa: Zalman Z9 Plus

Opublikowano

morele.net sam ostatnio zamawiałem parę rzeczy, duży wybór, ceny też w miarę ok.

Opublikowano

esc.pl

proline.pl

jestem z komputerami na co dzień i dość dużo się tego w domu przewinęło, te dwa sklepy z czystym sumieniem mogę polecić.

Co do zasilacza, bardzo dużo zależy od jego sprawności, taki 500W n90% uciągnie lepszy zestaw niż nie jeden 700W, tylko dla tego, że jest w stanie trzymać napięcia przy bardzo dużym obciążeniu, przeciętnie zasilacz przy ~70% obciążeniu zaczyna już delikatnie tracić stabilność napięć.

Opublikowano

Polecam sklep Arest:

AREST.pl Sklep Komputerowy Wrocław

juz od 8 lat sie u nich zaopatrzam, maja duzo sprzetu, od reki, do wyboru do koloru, zestaw skladaja bez dodatkowych oplat i bardzo przejrzysta stronka - wszystko ladnie podzielone na kategorie z odpowiednimi filtrami.

Co do konfiguracji, nie polece co dokladnie wybrac ale odniose sie do konkretnych marek:

- plyta Asusa pod socket 1155 - dobrze by byla z portami PCI-Ex 3.0, SATA 3 i USB3.0 wlacznie ze zlaczem na plycie (z wyprowadzeniem usb3.0 na panel przedni)

- procek Intela z serii iX (3 lub 5 lub 7)

- grafika Asusa z serii GForce (seria 6xx obsluguje zlacze PCI-Ex 3.0) - nie bawilbym sie z kartami ATI Radeon

- RAM - tu juz dowolnie

- dysk HDD - w sumie dla mnie to tylko firma WD, Seagete nadszarpnela zaufania wielu uzytkownikom swoim badziewnym 500GB ktory padl i mi

- opcjonalnie dysk SSD sata3 na system - moze byc drogo

- obudowe bralem glownie te ktore sa wyciszone a i na procek kupowalem cichy wentylator

Opublikowano
  • Autor

ciekawa sprawa się robi

bo z jednej strony, rozumiem że na allegro gotowców nie powinno się kupować

z drugiej, jak wg konfiguratorów na różnych stronach złożę sobie takie coś (komputer power i5-3470 OKAZJA nowy 500zł mniej (2796345976) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.) to wychodzi mi sporo sporo więcej

no to jak - jednak allegro czy nie?

(peju, dzięki kolego za wrocek - mail już do nich poszedł :hi:)

Opublikowano
Polecam sklep Arest:

Co do konfiguracji, nie polece co dokladnie wybrac ale odniose sie do konkretnych marek:

- plyta Asusa pod socket 1155 - dobrze by byla z portami PCI-Ex 3.0, SATA 3 i USB3.0 wlacznie ze zlaczem na plycie (z wyprowadzeniem usb3.0 na panel przedni)

- grafika Asusa z serii GForce (seria 6xx obsluguje zlacze PCI-Ex 3.0) - nie bawilbym sie z kartami ATI Radeon

- RAM - tu juz dowolnie

- dysk HDD - w sumie dla mnie to tylko firma WD, Seagete nadszarpnela zaufania wielu uzytkownikom swoim badziewnym 500GB ktory padl i mi

- obudowe bralem glownie te ktore sa wyciszone a i na procek kupowalem cichy wentylator

Wszystko zależy od potrzeb klienta, jeden potrzebuje mocy do gier, inny do obliczeń, jeszcze inny potrzebuje sprzętu do multimediów, ktoś inny do obróbki foto/video. Ja nie polecę żadnych podzespołów, nie wsadzę komuś kto potrzebuje kompa do multi, mocnego intela, skoro mogę wrzucić dużo tańszego AMD, który i tak swoją rolę spełni. To samo z grafiką, chociaż nie rozumiem tego "ble" dla AMD [ATI nie istnieje już od dobrego roku :> ], High-endowe karty AMD raczej nie mają się czego obawiać ze strony NV. Nie zgodzę się też z RAM-em, wszystko zależy od tego, co obsługuje płyta, MSI i niektóre asusy właśnie miały delikatny problem z naszymi GoodRAM-ami.

Dysk? W sumie jeden kij, co kto woli, czy to Sea czy WD czy samsung, Najlepszy jaki miałem w historii był dyskiem Maxtor-a, z tego co mamy teraz do wyboru, jakiś SSD na system, 32GB spokojnie wystarczy a wcale takiej fortuny nie kosztuje plus jakiś HDD, Western co ma na pewno bardzo dobre, i tak samo drogie, to dyski Raptor :D.

Obudowa to już właściwie kwestia estetyczna, jeżeli posiada w miarę dobrą wentylację to, jeżeli ktoś nie będzie wyprawią ze sprzętem jakichś cudów, spokojnie dobry pasywny radiator na procka i grafikę wystarczy. Coolery i obudowy Xigmateka nie są drogie, a oferują to samo, co kilka razy droższe sprzęty, dla bardziej wymagających z chłodzenia Prolimatech, Scythe, Noctua, chociaż, nie wiem czy przy ich cenach nie lepiej już zainwestować w wodę.

Opublikowano
Polecam sklep Arest:

- RAM - tu juz dowolnie

Wszystko zależy od potrzeb klienta, jeden potrzebuje mocy do gier, inny do obliczeń, jeszcze inny potrzebuje sprzętu do multimediów, ktoś inny do obróbki foto/video. Ja nie polecę żadnych podzespołów, nie wsadzę komuś kto potrzebuje kompa do multi, mocnego intela, skoro mogę wrzucić dużo tańszego AMD, który i tak swoją rolę spełni. To samo z grafiką, chociaż nie rozumiem tego "ble" dla AMD [ATI nie istnieje już od dobrego roku :> ], High-endowe karty AMD raczej nie mają się czego obawiać ze strony NV. Nie zgodzę się też z RAM-em, wszystko zależy od tego, co obsługuje płyta, MSI i niektóre asusy właśnie miały delikatny problem z naszymi GoodRAM-ami.

Dysk? W sumie jeden kij, co kto woli, czy to Sea czy WD czy samsung, Najlepszy jaki miałem w historii był dyskiem Maxtor-a, z tego co mamy teraz do wyboru, jakiś SSD na system, 32GB spokojnie wystarczy a wcale takiej fortuny nie kosztuje plus jakiś HDD, Western co ma na pewno bardzo dobre, i tak samo drogie, to dyski Raptor :D.

Obudowa to już właściwie kwestia estetyczna, jeżeli posiada w miarę dobrą wentylację to, jeżeli ktoś nie będzie wyprawią ze sprzętem jakichś cudów, spokojnie dobry pasywny radiator na procka i grafikę wystarczy. Coolery i obudowy Xigmateka nie są drogie, a oferują to samo, co kilka razy droższe sprzęty, dla bardziej wymagających z chłodzenia Prolimatech, Scythe, Noctua, chociaż, nie wiem czy przy ich cenach nie lepiej już zainwestować w wodę.

no ok ale kolega pyta czy lepiej kupic gotowy sprzet np na allegro czy w jakims sklepie zlozyc tak jak koledzy wczesniej podpowiadali. Ciekawy temat bo sam sie bede przymierzal do wymiany sprzetu. I tu nie chodzi o dobor sprzetu tylko gdzie kupic taki sam aby bylo taniej :wink:

Opublikowano

Glenroy, ja oczywiscie nie podwazam Twojej wypowiedzi ale powiem tak: Nie jestem zadnym specjalista od hardware'u, nie bede sie popieral zadnymi tabelkami ani testami, nie bede cytowal tekstow z wojen o sprzecie na roznych forach. Patrze na to tylko i wylacznie z puntku widzenia zwyklego uzytkownika, ktorego nie obchodzi algorytm dzialania procesora, sposob naprawy bledu itp. Wiem tylko jedno: Ma dzialac a ja nie ma sie wku**** jak cos nie chce dzialac. Jest to moje zdanie poparte dlugim doswiadczeniem z obcowaniem wsrod komputerow i chcac niechcac czesto samodzielnym radzeniem sobie z problemami. I tak: karte ATI mialem przez rok. Boze... co ja sie z nia nacierpialem :facepalm: I zeby nie bylo... kazdy problem byl do rozwiazania i jak juz dzialalo, bylo wszystko super. Ale nerwicy co mnie to kosztowalo to szkoda gadac. Takze ATI? Nie dziekuje! Co do prockow... z AMD nigdy nie mialem stycznosci. Wiec sie nie wypowiem o nich samych natomiast powiem czemu nie mialem - zawsze kazdy odradzal i twierdzil ze jak moge brac Intela to lepiej brac Intela i nie chcialem w ogole interesowac sie AMD. Natomiast nie zgodze sie ze do gier czy multimediow starczy taki czy siaki procesor. Po pierwsze, kompa czesto wybieram tak by sluzyl jak najdluzej a nie zebym musial wymieniac co roku. Zawsze wolalem doplacic za "nadmiar mocy i osiagow" oraz do nowych portow by za rok-dwa nie zmieniac calej jednostki za kolejne 2-3tys zl tylko wydac max 5 stow na grafe i dalej cieszyc sie z najnowszych gier. Zwaz ze kolega Kamyk chce kupic kompa dla dziecka. Pamietam jeszcze swoje czasy z dziecinstwa jak zawsze takie rozmowy sie konczyly i jakie rodzice robili miny, gdy slyszeli ze komp juz stary, ze gra sie zacina, ze kolega ma lepszy. Tak mozna by co roku. O ile Kamyk nie chce tego przezywac, lepiej niech rozwazy cos mocniejszego, nawet za niewielka doplata anizeli tanszego z diagnoza typu "na teraz starczy, nic lepszego nie potrzebuje". A za rok glupia przegladarka FireFox bedzie zżerac mu 50-70% zasobow komputera zamulajac system. Co do dyskow Seagate - dla mnie to smieciowa firma i juz nie chce sie w tej kwestii wypowiadac. Mam juz dlugi czas i polecam teraz jedynie dyski WD z serii Caviar Blue lub Black.

Opublikowano
  • Autor
Zwaz ze kolega Kamyk chce kupic kompa dla dziecka.

hm

no niby tak

uzupełniająco dodam tylko, że to dziecko to jest w II klasie technikum elektronicznego :wink:

ale to już tak totalnie na marginesie

a wracając do wątku - ten sam komp co podałem w linku, a złożony w sklepie we wroclove (Arest) wychodzi około 2400, bez paru zł

i jak tu się trzymać z dala od allegro, no jak?

Opublikowano

no wlasnie wychodzi na to ze gotowce na allegro o okreslonej specyfikacji wychodza taniej

Opublikowano
Opublikowano

no chce kupic ale ona ksoztuje 1200zl i nie starczy mi funduszow zeby zaraz ja kupic tez :) to jak z tym bedzie? odpale go bez grafiki narazie?

Opublikowano

z tego co kiedys czytalem to tak ale zastanawiam sie jak to podlaczyc do monitora, przeciez plyta chyba nie ma wyjscia vga ? wiem jedno... teksty o super wydajnosci i jakosci w przypadku tej karty jakie sa wypisane na aukcji mozesz wlozyc miedzy bzdury.