Blachu Opublikowano 1 Grudnia 2012 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Witam. Tak więc dziś rano było wszystko ok. Wyprowadziłem auto z garażu i zgasiłem. Po kilkunastu minutach chciałem jechać do sklepu a tu... Pedał sprzęgła zaczął dziwnie pracować, tzn. "wciskanie" jego odbywało się lekko, natomiast przy puszczaniu czułem, że podnosi się z lekkim oporem. Dodam że pedał sprzęgła "leży" wyżej niż hamulca (ale tak było od dłuższego czasu). W czasie jazdy sprzęgło ślizga się na każdym biegu (obroty rosną, a prędkość stoi w miejscu). Ponadto przy ruszaniu z 1-ki lub wstecznego szarpie trochę autem. Biegi wchodzą bez żadnych problemów. Do tej pory sprzęgło w ogóle się nie ślizgało... Teraz pytanie: mimo że nie jestem jakimś super specem to myślę, że sprzęgło skończyło swój żywot. Jeśli się mylę to mnie poprawcie... Jak sprawdzić czy dwumas jest też do wymiany, bo nie wiem czy go też wymieniać czy nie?? Wymieniać sam komplet sprzęgła, czy również dwumas?
majkel20 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Opublikowano 1 Grudnia 2012 jak nie wiesz kiedy dwumas był wymieniany (czy w ogóle był) to go też wymień
Blachu Opublikowano 1 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2012 Z dwumasem nie mam pojęcia jak sprawa wygląda (w historii z aso tak na szybko nie znalazłem nic o sprzęgle, czy dwumasie). Tak więc wymienię komplet sprzęgła z dwumasem... Hmm czy do mojego awx-a podejdzie jakiś mocniejszy komplet, czy tylko ten dedykowany do tego silnika? W niedalekiej przyszłości może będzie jakiś chip, fmic, więc mocy trochę przybędzie... Hmm a co przy okazji tej wymiany warto jeszcze sprawdzić/ewentualnie wymienić??
lukwas1992 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Opublikowano 1 Grudnia 2012 co do dwumasa to nie musisz się rozpędzać ściąg sprzęgło i zobacz jak wygląda czy jest przypalona powłoka albo czy jest spękana jak nie to wystarczy przeczyścić papierem ściernym i jeszcze chwile pośmiga no chyba że jak to w grupie audi (vw, skoda, seat) dwumas wibruje to wtedy go wymieniasz przy tarczy sprzęgła i docisku warto wymienić wysprzęglik i nie wiem czemu ale jego tylko osobiście z oryginału
Blachu Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 28 Grudnia 2012 Jeśli chodzi o wymianę sprzęgła to udam się z tym do aso (dzwoniłem i koszt wymiany jest do przyjęcia). Natomiast same części - komplet sprzęgła i dwumas kupię od kolegi z forum, cena ok 1600 zł, nowe firmy LUK z 2 letnią gwarancją. Jak widzisz chciałbym załatwić wszystko za jednym podejściem. Hmm może to i głupie pytanie, ale mogę bez obaw dojechać 80 km do aso na tą wymianę? ---------- Post dopisany 28-12-2012 at 15:47 ---------- Poprzedni post napisany 01-12-2012 at 17:01 ---------- Wymienione sprzęgło z dwumasem i auto od razu zupełnie inaczej jeździ (a głównie rusza)
Rekomendowane odpowiedzi