Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

kontrolka check engine

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam problem z moją małyszką,2,0 130KM od paru dni zapaliła mi się kontrolka check engine nie wiem o co kaman wszystko działa jak powinno prucz tej kontrolki czy to na gazie czy na benzynie cały czas się świeci i nie daje mi spokoju,pomóżcie proszę

Opublikowano

Kontrola ta informuje cię że coś jest nie tak z silnikiem i bardzo prosi o to a być odczytał błędy VAG-iem. Jak odczytasz to skasuj potem znowu jak ci wyskoczy to podłącz i dopiero te błędy umieść na forum to ci pomożemy jakoś. :)

Opublikowano

tak jak kolega pisał, samo to ze świeci ci się kontrolka, to nikt ci nie pomorze trzeba zrobić diagnostykę VAG, nikt nie wróży z fusów, i nie wie co może być, najprawdopodobniej prze instalacje LPG się świeci, ale VAG to podstawa

Opublikowano
  • Autor

ok jutro z rana lecę pod kompa i zaraz dam znać co i jak,dzięki śliczne na razie:) pozdrawiam

---------- Post dopisany 17-12-2012 at 13:16 ---------- Poprzedni post napisany 16-12-2012 at 17:31 ----------

panowie błędy z z kompa to:

P1570

P0420

P1602

dodam tylko że wcześniej jak zapaliła się ta kontrolka to odpięłem akumulator i kontrolka zgasła,po dwóch dniach znów się zapaliła,rzeczy które robiłem w aucie w przeciągu miesiąca to:

założyłem alarm i wymieniłem radio z fabrycznego na inne. pomożecie?

Opublikowano

Objaśnienie błędów:

P1570 - to od immo

P0420,"System katalizatora (Bank 1) - wydajność poniżej progu "

P1602 465A Sterownik ECM - niskie napięcie zasilania z akumulatora (terminal 30)

Czyli tak podejrzewam że tu chodzi bardziej o błąd katalizatora bo immo i ecm to może być od tego że aku odłączałeś. Sprawdź cały dolot czy jest szczelny do katalizatora i od katalizatora, zobacz w blokach pomiarowych jak tam jest z drugą sondą a błąd pokazał się pewnie dlatego że masz LPG ratuje cię jedynie gazownik i jakieś obejście tego jeżeli wszystko jest szczelne może ci gdzieś rura przerdzewiała i pękła, ale niech ktoś inny ci to potwierdzi co zna się na tym silniku. :) Ale myślę że to robi LPG. Możliwe, że po odłączeniu aku coś w sterowniku się przestawiło :)

Opublikowano
  • Autor

może i tak ale jeździłem dłuższy czas na gazie i wszystko było ok,poszukam jak coś znajdę od razu dam znać,dzięki pozdro

---------- Post dopisany 18-12-2012 at 16:29 ---------- Poprzedni post napisany 17-12-2012 at 15:31 ----------

witam jak na razie nie zapala się ta kontrolka,czekam aż się zaświeci by potwierdzić błędy i nic. a może po prostu wcześniej zalałem słabe paliwko?

Opublikowano

jak wyskoczy ci ponownie blad katalizatora , zapraszamy do dzialu uklad wydechowy tam znajdziesz wszystko w tym temacie i w tym silniku ALT.

Opublikowano
  • Autor

śmigam już tydzień i jest ok,może dla tego że dałem trochę chemii z pro tec do paliwa do czyszczenia całego układu,ale jak narazie śmiga:)

---------- Post dopisany at 23:07 ---------- Poprzedni post napisany at 17:44 ----------

koledzy mam jeszcze jedno pytanie,bo zbliża mi się wymiana oleju,więc chciałem zapytać czy mogę z 10W40 zmienić na 5W40

Opublikowano

możesz a nawet wręcz powinieneś

Opublikowano
  • Autor

a jaki proponujesz?

cena nie gra roli

---------- Post dopisany at 09:30 ---------- Poprzedni post napisany at 09:25 ----------

co sądzisz o elf?

Opublikowano

Żaden elf czy inny Castrol. Lej Motula, millersa albo najlepiej poczytaj w dziale technicznym podwieszony temat JAKI OLEJ.

Wysyłane z mojego HTC Wildfire S

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy mam podobny problem z "checkiem" tylko ze wyskakują mi dwa błędy 16804 oraz 17887 ten pierwszy da sie wykasować a ten drugi po skasowaniu znow się zapala. Pomocy bo zaden z miejscowych mechaników nie może tego zrobić tylko kasę umieją brać wiem ze to jest błąd podciśnienia hamulca ale co może być przyczyną bo nikt nie może pomóc . Przewody wszystkie sprawdziłem są całe dodam tylko, że jest to silnik ALT z multitronikiem.POMOCY

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

witam znów to samo na vagu błąd katalizator i uboga mieszanka paliwa i co dalej?

Opublikowano

moze to wina sondy

Opublikowano

Panowie z bledem katalizatora najpierw test sond i kata VAGIEM oto instrukcja>

1. Test pierwszej sondy Lambda

Samochód musi być nagrzany, tzn wskazówka temperatury wody musi być na 90stC.

VAGiem wchodzimy w Basic Setting (04) (pol. Nastawy podstawowe)

Wybieramy tylko jedną grupę 34. (Ważne aby była tylko jedna wybrana)

Nagrzewamy katalizator (pole drugie musi się znaleźć w zakresie, czyli temp powyżej 350st C) (swoją drogą to nie wiem czy tutaj nie ma błędu, bo ja zawsze te testy robie powyżej 500st C i dopiero wtedy chcą się wykonać)

Wciskamy pedał gazu tak aby obroty utrzymywać powyżej 2000 rpm ( i tutaj też jest kilka wersji w sieci, niektórzy piszą że powyżej 3000 rpm) Trzeba utrzymywać te obroty cały czas identyczne w bardzo zbliżonym zakresie (przykład tzn. 2000 - 2200). Jeżeli obroty są odpowiednie i inne warunki też to w polu 4 pokaże się się TEST ON. Trzymamy obroty nadal aż do zakończenia testu. Jeżeli test nie chce się wykonać to delikatnie zwiększamy obroty.

Na zakończenie testu w polu 4 mamy B1-S1 OK lub B1-S1 not OK lub TEST OFF

Dwa pierwsze oznaczają wynik testu, trzecie oznacza że test został przerwany i trzeba go powtórzyć.

2. Sprawdzenie drugiej sondy Lambda

Podobnie jak dla pierwszej sondy, lecz test przeprowadzamy w grupie 36.

Czyli wybieramy Basic Setting (04) (pol. Nastawy podstawowe) i grupa 36. (Ważne aby była tylko jedna wybrana)

Podnosimy obroty do ustalonej wartości - powyżej 2000 rpm, patrzymy czy jest TEST ON w polu 2, czekamy aż się wykona i oglądamy wynik: B1-S2 OK lub B1-S2 not OK.

Ten wynik może już tam być, bo test wykonał się przy okazji testu pierwszej sondy lambda.

Aby wykonać go jeszcze raz - bo mamy taką chęć - to musimy wyłączyć silnik i odpalić go jeszcze raz - czyli zresetować komputer.

3. Test katalizatora.

Test ten można wykonać jeżeli zostały przeprowadzone testy sond lambda i w obu przypadkach wynik był pozytywny.

I znowu test wykonujemy w Basic Setting (04) (pol. Nastawy podstawowe)

Wybieramy grupę 46 i tylko tę jedną.

Wchodzimy na obroty i czekamy na pole 4 z wynikiem. Ten test jest dużo dłuższy od poprzednich. Wynik jest w polu 4 : Cat B1 OK lub Cat B1 not OK.

W polu 3 mamy zarzucie katalizatora. Tzn 1.00 oznacza, że katalizator jest zużyty i trzeba go wymienić. Od wartości 0,75 w sterowniku silnika zapisywany jest błąd katalizatora. Sprawny nowy katalizator ma wynik od 0,1 do 0,3. Trzeba powiedzieć że to jest wynik sprawności na podstawie wyników pomiarów dwu sond lambda - może być obarczony błędem.

---------- Post dopisany at 17:34 ---------- Poprzedni post napisany at 17:26 ----------

Co do bledu mieszanki to warto sprawdzic odme i dolot , nieszczelnosc w tym ukladzie rowniez powoduje wywalanie bledow skladu mieszanki.

Akolego FRESZ ja u ciebie wyglada praca hamulcow , pedal pracuje normalnie ?? przy braku podcisnienia ktore w benzyniakach powstaje w kolektorze ssacym pedal bedzie twardy a hamulce kiepskie. Wtedy rowniez trzeba sprawdzic szczelnosc wezykow podcisnienia, w ALT to zmudna robota bo jest ich sporo ale do ogarniecia:)

Opublikowano
  • Autor

ciekawe jest tylko to że spalanie się nie zwiększyło i autko nie spadło na mocy

Opublikowano

Blad katalizatora 16804 pochodzi od sondy diagnostycznej , tej za katem i nie ma wplywu na spalanie . Niesety nie da sie go latwo pozbyc , ja mam zalozona tulejke (emulator sondy lambda) z otworem rozwierconym na fi 4mm. Wyskoczyl blad 17522 ale check engine na desce sie nie pali. A czego oczy nie widza sercu nie zal :)

Co do bledu mieszanki to blad moze byc sporadyczny i rowniez nie miec wplywu na spalanie. Pewnie gdzies jest nieszczelnosc i od czasu do czasu zlapie lewe powietrze.

• 1 rok później...
Opublikowano

.

Edytowane przez malich92

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

śmigam już tydzień i jest ok,może dla tego że dałem trochę chemii z pro tec do paliwa do czyszczenia całego układu,ale jak narazie śmiga:) lepiej nie zmieniaj oleju z 10w na 5w

---------- Post dopisany at 23:07 ---------- Poprzedni post napisany at 17:44 ----------

koledzy mam jeszcze jedno pytanie,bo zbliża mi się wymiana oleju,więc chciałem zapytać czy mogę z 10W40 zmienić na 5W40

śmigam już tydzień i jest ok,może dla tego że dałem trochę chemii z pro tec do paliwa do czyszczenia całego układu,ale jak narazie śmiga:) lepiej nie zmieniaj oleju z 10w na 5w

koledzy mam jeszcze jedno pytanie,bo zbliża mi się wymiana oleju,więc chciałem zapytać czy mogę z 10W40 zmienić na 5W40 lepiej nie zmieniac

Zalej motul em 15w40 i będzie gites

Motul 10w 40 sorury za byka ale pisze z tableta