Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Materiał z którego jest tapicerka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam takie pytanko. Co to jest za materiał z którego jest robiona standardowa tapicerka w B5. Nie chodzi mi o skóre ani welur.

Pytam bo potrzebował bym kupic kawałek takiego materiału, może nie koniecznie idealnie takiego samego ale podobnego o podobnych właściwościach żeby wymienić na podłokietniku bo ten mój jest brudny strasznie i wytarty i myslę że lepszym rozwiązaniem było by poprostu podmienić. Widziałem na klapce podłokietnika od spodu że są śrubki i jak dobrze rozumiem wystarczyło by odkręcić ten plastik założyc materiał (ewentualnie przykleić) i przykręcić ten plastik.

Podpowie ktoś ewentualnie jakiego materiału uzyć i gdzie kupić? Myślałem o alkantarze ale chciałbym żeby wyglądało przynajmniej podobnie do oryginału. Będe nie długo się raczej pozbywał samochodu i nie chce mi się tłumaczyc czemu to wymieniłem.

Z góry dzieki,

Pozdrawiam

Opublikowano

Zrob przeszczep z przedniej czesci fotela i bedziesz mial ORI.

Jaki kolor wnetrza masz u siebie ?:

Kategorie:Innenfarben

Opublikowano

Hehe z tym przeszczepem to dobre najlepiej z oparcia kierowcy :decayed:

Kolor to wg tych rozpisek które wstawiłes to

BR - Onyx lub QN - Aquablau

Na zdjęciach sa podobne do siebie.

U mnie wymieniałem siedzenia a łokieć został stary ale były przynajmniej kolorystycznie bardzo podobne.

Opublikowano

Ja u siebie robilem taki przeszczep. Przetarl mi sie boczek w kubelku kierowcy. Wycialem material z przedniej dolnej czesci fotela kierowcy. Tamtego rejonu wcale nie widac, wiec smialo mozna wyciac tam potrzebny kawalek. Potem ten ORI kawalek wszylem w przetarte miejsce na kubelku. W miejsce skad wycialem material wstawilem podobny kolorystycznie zakupiony kawalek tkaniny. Tym sposobem nie widac ze cos bylo przy fotelu grzebane. Zeby czegos sie dopatrzec trzeba odsucnac fotel do tylu i wsadzic glowe miedzy niego i pedaly :wink:

Opublikowano

No ciekawie ciekawie :decayed: Z tym że z moimi zdolnościami i brakiem cierpliwości mogło by się zkończyc na wymianie i fotela i podłokietnika :wink: Dlatego myślałem o jakims materiale ogólnie dostepnym o podobnych właściwościach. Nawet jakby był nieco inny odcień to bez szału byle po miesiącu sie nie wytarł bo samochód myślę najwcześniej wiosną pchnę :grin: Jest tych typów materiału ale cholera wie co jest co jeśli się nie jest zawodowym krawcem a najlepiej tapicerem :decayed:

Opublikowano

W taki razie jedz do tapicera i z klika zlotowek Ci to zrobi jak nalezy :wink:

Opublikowano

Tzn moich zdolności manualnych wystarczy na zrobienie tego łokcia ale na cięcie foteli niestety nie. Także zostawie temat może ktos coś powie o jakimś rodzaju materiału żeby kupic i założyć.

Opublikowano

Tych materiałów to jest od cholery. Sa to zwykle tkaniny laminowane. Jedz do sklepu albo do jakiegos tapicera i zapytaj o tkaniny samochodowe i po problemie. Skoro piszesz, ze auto do wiosny ma sluzyc to nie musi byc jakis ekstra materiał.

Opublikowano

Dokładnie chyba tak trzeba będzie zrobić. Zapytałem tylko bo pomyślałem że może ktos będzie znał ten konkretny materiał i łatwiej bedzie bo będę wiedział o co pytać dokładnie. Tak czy inaczej dzięki za rady :hi: