Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] 1,9TDI 115KM - co to za silnik ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jak w temacie!!!

W b7 generalnie jest juz 2,0 tdi natomiast znalazlem pare ofert z 1,9tdi 115 kmco to za silnik ? Jakie ma oznaczenie ? Myslicie ze jest wystarczajacy do b7 ? Wiadomo 2.0 140 km jest lepszy ale 115km.....? no wlasnie :kox: to ten sam silnik co w b5 po lifcie ?

Napiszcie cos jak wiecie :hi: sprawa pilna :evil:

Opublikowano

116ps...

kod : BRB

montowany od 2006 roku

Opublikowano

BKE 116 PS ... generalnie prawie to samo co AJM/ATJ ...

oraz BRB z DPF-em ...

nie wysilone jednostki ... dlubia sie na ~140 PS-ów ... :naughty:

Opublikowano

ano fakt, był jeszcze BKE do końca 2005 - i właśnie 115ps

Opublikowano

ano fakt, był jeszcze BKE do końca 2005 - i właśnie 115ps

115 czy 116 ... jeden ch.j ... :naughty:

Opublikowano

raczej 1PS :decayed:

Opublikowano
  • Autor

dobra panowie a ten BKE 115 przyzwoity ? lepszy gorszy od 2,0tdi 140 km? Da sie BKE normalnie jezdzic :evil::mysli:

Opublikowano

Nie wiem czy odczujesz różnicę w stosunku do tego co masz teraz, pare koni więcej + większa masa....

Co do 140 to stary ma taki ale w Passacie, jeżdzi to prawie identycznie jak 130 w poprzednim pasku, jak razem śmigaliśmy nie było prawie różnicy, tylko 140 fajniej się kręciła i cichsza jest :), jak dla mnie "sympatyczny" silniczek :)

Ja bym nie brał pod uwage 115, no chyba że przez fundusze....

Pozdrawiam

Opublikowano

A ja właśnie takim jeżdzę 1,9tdi bde z 2006 dla mnie ok.

Opublikowano

dobra panowie a ten BKE 115 przyzwoity ? lepszy gorszy od 2,0tdi 140 km? Da sie BKE normalnie jezdzic :evil::mysli:

2.0 TDI zostaly wprowadzone w koncu 2004 roku i do 2006-7 roku cierpialy na dosyc powazne choroby wieku dzieciecego. posiadaja delikatniejszy blok, oraz glowice, co powoduje ze ulegaja wiekszym naprezeniom mechaniczno termicznym. w poczatku produkcji objawialo sie to glosniejsza praca gdy silnik byl zimny badz goracy, problemami z glowica oraz uszczelka pod glowica. problemy wyeliminowano praktycznie w silnikach z roku 2006/7.

1,9 TDI to rozwinieta pod katem ekologii i pozbawiona poczatkowych wad konstrukcja silnikow AVB, AVF, AWX

Opublikowano

2.0 TDI zostaly wprowadzone w koncu 2004 roku i do 2006-7 roku cierpialy na dosyc powazne choroby wieku dzieciecego. posiadaja delikatniejszy blok, oraz glowice, co powoduje ze ulegaja wiekszym naprezeniom mechaniczno termicznym. w poczatku produkcji objawialo sie to glosniejsza praca gdy silnik byl zimny badz goracy, problemami z glowica oraz uszczelka pod glowica. problemy wyeliminowano praktycznie w silnikach z roku 2006/7.

1,9 TDI to rozwinieta pod katem ekologii i pozbawiona poczatkowych wad konstrukcja silnikow AVB, AVF, AWX

ale glowice pekaly w pierwszych 2,0TDI BKD(golf V, A3, Touran i chyba passat),a w A4 byly BLB, BPW, BRE.

Opublikowano

ale glowice pekaly w pierwszych 2,0TDI BKD(golf V, A3, Touran i chyba passat),a w A4 byly BLB, BPW, BRE.

Też mi się tak wydaje.

1,9 TDI to rozwinieta pod katem ekologii

Nie wiem czy to kogoś na tym forum interuje :evil:

Pozatym 2.0 TDI jeżdzi się jak benzynką, kręci do samego końca, a kultura pracy w porównaniu do 1.9 np. AWX... jak dla dla mnie inna kategoria

Opublikowano
  • Autor

panowie to ja juz totalnie nie wiem co zrobic :embarrassed:

kupic lepiej 1,9 b7 lepiej wypasionego czy 2,0 troszke mnie j ?

kolega mowil ze 1,9 115 daje rade mnie osobiscie roznica w kucach powala:mysli: nie wiem :mysli: :mysli:

Opublikowano

Nikt Ci konkretnie nie odpowie. Wydajesz trochę kasy i co, będziesz później miał pretensje do kogoś?

Ja wyraziłem swoją opinię, inni koledzy swoje, a najlepiej "zorganizuj" sobie jazdę próbną i sam się przekonasz.

Jeszcze jedno, 2.0 nie były łączone z 6 a 1.9 5-biegowymi skrzynkami? :mysli:

Opublikowano
  • Autor

dokladnie tak!!! 1,9 5 biegowy 2,0 6 biegowy !!! chyba od tego jest forum aby pytań przecież :> nikt nie ma prentesji :polew: nie będe jechalł700 km aby sie przejechać autem :gwizdanie:

Opublikowano

panowie to ja juz totalnie nie wiem co zrobic :embarrassed:

kupic lepiej 1,9 b7 lepiej wypasionego czy 2,0 troszke mnie j ?

kolega mowil ze 1,9 115 daje rade mnie osobiscie roznica w kucach powala:mysli: nie wiem :mysli: :mysli:

Rok temu mialem podobny dylemat, wypasiony 1,9 czy tez prawie golas 2,0, wybralem 2,0 i czasem załuje ze nie mam roznych bajerow, ale pewnie jakbym wybral 1,9 to bym sobie w brode plul ze nie mam mocniejszego silnika i kombinowal ze zmianami zeby odzyskac moc :D

Teraz mam 2,0 TDI z mocą 172 KM i 400 NM po samym czipie i jest ok :) oczywiscie mocy juz brakuje :) ale nie wyobrazam sobie jezdzic 1,9 np 140 KM :/ po modyfikacjach. Jezeli nie zalezy ci na sporych osiągach, tylko normalnej jezdzie to bierz 1,9 w wypasie.

Opublikowano

twoja przyszlosc na forum :decayed::

jak kupisz 1,9 z wypasem -"jaki chip do 1,9"

jak kupisz 2,0 biedaka -"jak zamontowac xenon,RNS-E,tempomat,jakie alu 17",itd...,itd..."

:wink4:

Opublikowano

dokladnie tak!!! 1,9 5 biegowy 2,0 6 biegowy !!! chyba od tego jest forum aby pytań przecież :> nikt nie ma prentesji :polew: nie będe jechalł700 km aby sie przejechać autem :gwizdanie:

Hehe :drinks: spoko, po to jest forum. Chodziło mi o to żebys znalazł gdzieś w miarę blisko ogłoszenie i "zrobił sobie jazdę testową" niekoniecznie 700 km :)

Ostatnio sąsiad kogoś posłuchał, że passat 1.9 105 PS (2007 rok) będzie ok, teraz klnie jak szewc, że to dyliżans nie samochód :polew:

Pozdrawiam

Opublikowano

twoja przyszlosc na forum :decayed::

jak kupisz 1,9 z wypasem -"jaki chip do 1,9"

jak kupisz 2,0 biedaka -"jak zamontowac xenon,RNS-E,tempomat,jakie alu 17",itd...,itd..."

:wink4:

+ za jakis czas "jaki czip do 2,0 TDI" :D

a w 1,9 "mam juz czipa ale mi malo co dalej" :)

Opublikowano
  • Autor

jasne :polew:

czyli b6 2,5 163 na wypasie :mysli: z mniejszym przebiegiem niż b7 1,9tdi i 2,0 tdi :mysli: