AKWAMARYN_ Opublikowano 14 Stycznia 2013 Opublikowano 14 Stycznia 2013 witam jak w temacie dla przykladu podam ze planuje zalozyc u siebie taki zestaw: przod 215/45/18 tyl 235/40/18 wykiczona roznica miedzy nimi jak chodzi o obwod to 0,82 % (1% ) ,typ producent oraz bieznik opon taki sam nowki sztuki nie bieznikowane , prosil bym aby omijac problem typu abs torsen itp przypadlosci zwiazane z tego typu roznica Pytanie dotyczace jest trakcji a wiec zachowanie samochodu podczas wiekszych predkosci, pokonywaniu zakretow , czy wystepuje problem z podsterownoscia czy nadsterownoscia.
miki Opublikowano 14 Stycznia 2013 Opublikowano 14 Stycznia 2013 No ktoś odważny musi to w końcu sprawdzić ----------------------- a i zapomniałem - a torsen? a abs??
AKWAMARYN_ Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2013 tyle że ta odwaga może kosztować, ostateczna decyje podejme na wiosne ale wszystko się skłania ku temu że jednak zabawie sie w tego ryzykanta:)
Kowi87 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Opublikowano 14 Stycznia 2013 wszystko da sie ładnie dopasować że nie bedziesz miał róznicy procentowej w wysokosci kół, kwestia tylko szerkości felgi i odpowiedniego doboru opon by sie zgrały... są kalkulatory online do tego celu Większosc Q w ameryce ma rózne szerokosci felg na osiach:whistling:
AKWAMARYN_ Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2013 gdybym miał taka możliwość to również wolał bym mieć różna szerokość felg hmmm niestety mam co mam zaledwie 7,5'' dluga historia troche ,uciekamy od tematu trakcji bo tego sie najbardziej obawiam.
Kowi87 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Opublikowano 14 Stycznia 2013 to w ogóle daj sobie spokój z taka szerokoscia opon jakie podałeś, kup 4 jednakowe max 225/40
AKWAMARYN_ Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2013 225/40 badz 45 hmmm tylko co zrobic z takim fantem gdyż mam wypchane z tyłu ranty i te 235 by mi fajnie na glebie siadlo co prawda 225 z dystansem 2cm to też alternatywa.
Kowi87 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Opublikowano 14 Stycznia 2013 fajnie nie siadzie z racji tego że będzie to konkretny balon dla 7,5cala tym bardziej z profilem 45, ludzie na tą szerkosć felgi łąduja opony 215/35 albo 205/40 wtedy mozna powiedziec ze fajnie siada:wink:
AKWAMARYN_ Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2013 masz racje , szkoda mi tych felg sprzedawac bo je w miare tanio dorwalem z drugiej stony jak zjesc cisatko i miec ciastko?
Kowi87 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Opublikowano 14 Stycznia 2013 zapewne chodzi o zimowe felgi a A8, ja bym w sumie poszukał innych, albo nawinął węższą opone:wink: bo 235 to przegiecie
AKWAMARYN_ Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2013 nie zupełnie na zime mam coś takiego <br /><br /> <br /><br />
Kowi87 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Opublikowano 14 Stycznia 2013 to jest ta felga na lato?? to szczerze ja bym sie nie zastanawiał tylko sprzedał to dalej i kupił coś ładneijszego w ludzikich szerkosciach czyli 8-9 cali:decayed:
AKWAMARYN_ Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2013 hmmm do wiosny jeszcze troche czasu nic mnie nie trzyma aby je wystawić poniewaz i tak opon jeszcze nie mam. ile wg ciebie jestem za nie w stanie wyciagnac?
miki Opublikowano 14 Stycznia 2013 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Kolego nie obraź się bo naprawdę nie mam zamiaru być złośliwy ale te fele lub "to" jak to określił kolega wyżej wyglądają jak z jakiegoś poradnika dla majsterkowiczów. Sprzedaj je i kup coś porządnego, na forum jest mnóstwo inspiracji... Tapnięte z SGS III
dawid_zg Opublikowano 21 Stycznia 2013 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Podpinam sie pod temat odnosnie szerokosci opon i felg...jesli wezme felgi szerokie na 8 czy 8.5cala przod a tyl 9 czy 9.5 na tym samym et to chyba nie bedzie problemu jesli np postawie wszytskie cztery na opnach np 215/40??....a moze ktos sie orietuje jak to jest jesli mamy na osiach rozne szerokosci felg i inne et czy jest mozliwosc posypania sie napedow badz wlasnie jakis dziwnych zachowan w prowadzeniu...
Kowi87 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Opublikowano 21 Stycznia 2013 musisz zachowac obwód koła taki sam, jak załozysz te opony co podałeś na rózne szerokosci to nie zachowasz:wink: et nie ma nic do rzeczy odnosnie napędu
dawid_zg Opublikowano 22 Stycznia 2013 Opublikowano 22 Stycznia 2013 rozumiem ale srednica bedzie zachowana no tylna opona bedzie naciagnieta bardziej ale to mialoby az taki wplyw??
Kowi87 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Opublikowano 22 Stycznia 2013 W sumie jak patrze na ten kalkulator to sie nic nie zmieni w obwodzie koła:wink: więc przekłamania nie bedzie:wink: Online Wheel & Tyre Fitment calculator. Offset, Tyre stretch and Rolling Radius calculator
tomekhxc Opublikowano 22 Stycznia 2013 Opublikowano 22 Stycznia 2013 zapewne chodzi o zimowe felgi a A8, ja bym w sumie poszukał innych, albo nawinął węższą opone:wink: bo 235 to przegiecie dokladnie mialem 235 i na nierownej drodze musisz porzadnie kierownice trzymac bo mozna zeby powybijac:wink:
dawid_zg Opublikowano 22 Stycznia 2013 Opublikowano 22 Stycznia 2013 W sumie jak patrze na ten kalkulator to sie nic nie zmieni w obwodzie koła:wink: więc przekłamania nie bedzie:wink:Online Wheel & Tyre Fitment calculator. Offset, Tyre stretch and Rolling Radius calculator no wlansie tez tak mysle...bo nie moge nikogo znalezc kto jezdzil w podobnej konfiguracji w quattro
Rekomendowane odpowiedzi