Skocz do zawartości
IGNOROWANY

różna szerokość opon na osiach w quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

jak w temacie

dla przykladu podam ze planuje zalozyc u siebie taki zestaw:

przod 215/45/18

tyl 235/40/18

wykiczona roznica miedzy nimi jak chodzi o obwod to 0,82 % (1% ) ,typ producent oraz bieznik opon taki sam nowki sztuki nie bieznikowane , prosil bym aby omijac problem typu abs torsen itp przypadlosci zwiazane z tego typu roznica :)

Pytanie dotyczace jest trakcji a wiec zachowanie samochodu podczas wiekszych predkosci, pokonywaniu zakretow , czy wystepuje problem z podsterownoscia czy nadsterownoscia.

Opublikowano

No ktoś odważny musi to w końcu sprawdzić :grin:

-----------------------

a i zapomniałem - a torsen? a abs?? :decayed::wink:

Opublikowano

tyle że ta odwaga może kosztować, ostateczna decyje podejme na wiosne ale wszystko się skłania ku temu że jednak zabawie sie w tego ryzykanta:)

Opublikowano

wszystko da sie ładnie dopasować że nie bedziesz miał róznicy procentowej w wysokosci kół, kwestia tylko szerkości felgi i odpowiedniego doboru opon by sie zgrały... są kalkulatory online do tego celu

Większosc Q w ameryce ma rózne szerokosci felg na osiach:whistling:

Opublikowano

gdybym miał taka możliwość to również wolał bym mieć różna szerokość felg hmmm niestety mam co mam zaledwie 7,5'' dluga historia troche ,uciekamy od tematu trakcji bo tego sie najbardziej obawiam.

Opublikowano

to w ogóle daj sobie spokój z taka szerokoscia opon jakie podałeś, kup 4 jednakowe max 225/40

Opublikowano

225/40 badz 45 :) hmmm tylko co zrobic z takim fantem gdyż mam wypchane z tyłu ranty i te 235 by mi fajnie na glebie siadlo co prawda 225 z dystansem 2cm to też alternatywa.

Opublikowano

fajnie nie siadzie z racji tego że będzie to konkretny balon dla 7,5cala tym bardziej z profilem 45, ludzie na tą szerkosć felgi łąduja opony 215/35 albo 205/40 wtedy mozna powiedziec ze fajnie siada:wink:

Opublikowano

masz racje , szkoda mi tych felg sprzedawac bo je w miare tanio dorwalem z drugiej stony jak zjesc cisatko i miec ciastko?

Opublikowano

zapewne chodzi o zimowe felgi a A8, ja bym w sumie poszukał innych, albo nawinął węższą opone:wink: bo 235 to przegiecie

Opublikowano

nie zupełnie na zime mam coś takiego

fela1.jpg

<br /><br />

fela2.jpg

<br /><br />

Opublikowano

to jest ta felga na lato?? to szczerze ja bym sie nie zastanawiał tylko sprzedał to dalej i kupił coś ładneijszego w ludzikich szerkosciach czyli 8-9 cali:decayed:

Opublikowano

hmmm do wiosny jeszcze troche czasu nic mnie nie trzyma aby je wystawić poniewaz i tak opon jeszcze nie mam. ile wg ciebie jestem za nie w stanie wyciagnac?

Opublikowano

Kolego nie obraź się bo naprawdę nie mam zamiaru być złośliwy ale te fele lub "to" jak to określił kolega wyżej wyglądają jak z jakiegoś poradnika dla majsterkowiczów.

Sprzedaj je i kup coś porządnego, na forum jest mnóstwo inspiracji...

Tapnięte z SGS III

Opublikowano

Podpinam sie pod temat odnosnie szerokosci opon i felg...jesli wezme felgi szerokie na 8 czy 8.5cala przod a tyl 9 czy 9.5 na tym samym et to chyba nie bedzie problemu jesli np postawie wszytskie cztery na opnach np 215/40??....a moze ktos sie orietuje jak to jest jesli mamy na osiach rozne szerokosci felg i inne et czy jest mozliwosc posypania sie napedow badz wlasnie jakis dziwnych zachowan w prowadzeniu...

Opublikowano

musisz zachowac obwód koła taki sam, jak załozysz te opony co podałeś na rózne szerokosci to nie zachowasz:wink: et nie ma nic do rzeczy odnosnie napędu

Opublikowano
zapewne chodzi o zimowe felgi a A8, ja bym w sumie poszukał innych, albo nawinął węższą opone:wink: bo 235 to przegiecie

dokladnie mialem 235 i na nierownej drodze musisz porzadnie kierownice trzymac bo mozna zeby powybijac:wink: