Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM]kłopoty z silnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byłem dzisiaj u mechanika i doznałem szoku.Mój wałek nadaje się do wywalenia a reszta części z z nim współpracujące tez nadają sie do kosza.Do tej pory myślałem,że silnik 1.9 to niezawodny motor,ale teraz zmieniłem zdanie,Wszystkie szklanki są popękane,dwa pompowtryskiwacze też,no i prowadnice zaworów.Nie wiem czy to regenerować,czy kupić drugą głowicę.Kto miałjuż taki problem proszę o pomoc

Opublikowano

Heh, kolego może masz silnik z polkowickiej fabryki, w której zajmuje się właśnie wałkami rozrządów :kox: :gwizdanie:

Opublikowano

Albo przebieg 600tys :kox:

Opublikowano

dziiiiiwnaaa usterka... No nie słyszałem o takiej w 1.9tdi - nawet pad pompek należy do rzadkości.

Według mnie szukaj nowego motora - nie wiadomo co jeszcze wyjdzie potem...

Opublikowano

Byłem dzisiaj u mechanika i doznałem szoku.Mój wałek nadaje się do wywalenia a reszta części z z nim współpracujące tez nadają sie do kosza.Do tej pory myślałem,że silnik 1.9 to niezawodny motor,ale teraz zmieniłem zdanie,Wszystkie szklanki są popękane,dwa pompowtryskiwacze też,no i prowadnice zaworów.Nie wiem czy to regenerować,czy kupić drugą głowicę.Kto miałjuż taki problem proszę o pomoc

jest niezawodny ....

pewnie motor mial juz kiedys jakis wypadek i zostal zmontowany na gumke recepturke ... i teraz sie wszystko zesralo .... :confused4:

jak dlugo masz autko ... ?

kiedy byl wymieniany rozrzad ?

Opublikowano

Witam

Spytaj sie kumpla po co wogule ruszał szkalnki. Musiała być jakas przyczyna.

Opublikowano

wsadził ci autko i tyle ! pozatym szukaj silnika mozna takie zdobyc od minimum 2 tys zł

Opublikowano

Witam.

Jeżeli mogę coś doradzić to powiem, że nie trzeba zaraz na wszystko patrzeć aż tak czarno. AJMy z wszystkich jednostek 1,9TDi PD są najbardziej narażone na kłopoty z głowicami. Być może (?) ktoś wcześniej przydrucił właśnie z tego powodu, a cała reszta jest OK. Należałoby to sprawdzić, głównie układy: korbowo-tłokowy i smarowania. Jeżeli pod tym względem będzie OK, to w moim odczuciu zamist pakować się w "nowy" silnik niewiadomego pochodzenia (zarówno technicznie i formalnie) - korzystniej by było wyszukać inną głowicę w stanie igła, a po zamontowaniu czym prędzej zapomnieć o przebytych problemach ... .

Nie widzimy silnika, więc trudno wydać jednoznaczny werdykt ale znając najczęstsze słabości tych motorów - nie jest aż tak trudno domyślić się powodów awarii.

Kolego Marecki - sugeruję zacząć od pomiaru wysokości tłoków względem bloku silnika. Jeżeli różnice będą niewielkie, to można wstępnie przyjąć, że nie było kolizji rozrządu i przystąpić do właściwej diagnostyki ... .

:hi: