dave_86 Opublikowano 4 Lutego 2013 Opublikowano 4 Lutego 2013 Witam, proszę o pomoc, mam problem z moim Audi. Troche danych: Audi A4 B6 1.9TDI AWX, rok 2002 sedan, skrzynia manualna 5-cio biegowa. Od wczoraj zauważyłem, a dokładnie usłyszałem, że na 4 biegu przy dodawaniu gazu, słychać tak jakby turkot, silnik jest zdecydowanie głośniejszy niż na pozostałych biegach. Chodzi jak fiat126p Pozostałe biegi ok, na biegu jałowym ok, moc ok. Silnikiem nie trzęsie, tylko przy dodawaniu gazu mocno go słychać (tak jakby był dziurawy tłumik), jeżeli w trakcie jazdy zbije na 3 lub podbije na 5 bieg - wszystko wraca do normy. Również na 4 biegu bez gazu silnik pracuje normalnie, tzn. cicho jak na pozostałych biegach. Zauważyłem również, że w mroźniejsze dni, zaraz po odpaleniu ciężko wrzuca się 1 i 2 bieg, jednak po rozgrzaniu wszystko wraca do normy. Z tego co zdążyłem się zorientować, może to wynikać z oleju w skrzyni (pewnie został zalany półsyntetyk lub mineralny). Auto kupiłem tuż przed zimą i oleju w skrzyni akurat nie wymieniałem i czeka mnie wymiana. Nie wiem czy te dwie rzeczy maja ze sobą coś wspólnego, przyznam się że troche się przestraszyłem, nie wiem czy mogę tak jeszcze troche jeździć czy niezwłocznie udać się do mechanika... Mogę prosić o pomoc? Może macie jakiś pomysł co może być przyczyną tak głośnej pracy silnika tylko na jednym biegu? ---------- Post dopisany 31-01-2013 at 07:58 ---------- Poprzedni post napisany 29-01-2013 at 21:10 ---------- Witam wszystkich, dziś zauważyłem, że dźwięk (terkot) jest głośniejszy czym bardziej dodaję gazu. Przy odejmowaniu gazu wszystko cichnie. ---------- Post dopisany 01-02-2013 at 11:56 ---------- Poprzedni post napisany 31-01-2013 at 07:58 ---------- Wczoraj udalo mi sie podlaczyc moje Audi pod komputer, niestety oprócz błędów, które raczej nie mają z moją przypadłością nic wspólnego: - 01274 - Air Flow Flap Positioning Motor (V71); - 00735 - Potentiometer in Positioning Motor for Air recirculation Flap - 00819 - High Pressure Sensor (G65) - 01562 - Right Rear Door - 61-10 - Won't De-Safe - Intermittent nic nie wykryło :/ Nie wiem od czego zacząć diagnoze, proszę o pomoc... ---------- Post dopisany 04-02-2013 at 15:47 ---------- Poprzedni post napisany 01-02-2013 at 11:56 ---------- hej, pytałem troche u mechanika i powiedział mi, że może być zatarty czwarty bieg, łożysko do wymiany, czy faktycznie możliwa jest taka usterka z takimi objawami?? Proszę o opinie
prezesik18 Opublikowano 4 Lutego 2013 Opublikowano 4 Lutego 2013 Może tak być, w niedługim czasie mogą kolejne biegi się psuć. Radziłbym wymianę całej skrzyni.
dave_86 Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Opublikowano 5 Lutego 2013 No to kolego mnie nie pocieszyłeś niestety :/ Wiecie może w jaki sposób mogę sprawdzić model skrzyni jaką posiadam? I czy przy ewentualnej wymianie sprawdzić coś jeszcze? Może orientujecie się na jakiego rzędu koszt mam się przygotować?
prezesik18 Opublikowano 5 Lutego 2013 Opublikowano 5 Lutego 2013 Jaką masz skrzynie napisane masz we wlepce w książce serwisowej i we wlepce we wnęce na kolo zapasowe w bagażniku.
dave_86 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2013 na nalepce widnieje wpis GBM, z tego co sie orientuje jest to skrzynia stosowana przy silnikach 2.0 benz ALT. niestety nalepka w miejscu gdzie jest ENGINE CODE jest zdrapana i nie bardzo mogę odczytać, może w moim Audi kiedyś była robiona przekładka... :/ ---------- Post dopisany 18-02-2013 at 22:54 ---------- Poprzedni post napisany 10-02-2013 at 21:40 ---------- Witam, nadal mam problem z tym 4 biegiem, slychac terkot przy przyspieszaniu, ale ostatnio zauwazylem, ze jezeli docisne lewarek to terkot jest glosniejszy. Wymienilem rowniez olej w skrzyni (pozbylem sie problemu z wrzucaniem 1. i 2. na zimnym silniku), zlany olej byl czysty, nie bylo w nim żadnych opiłków... ma ktos moze jakis pomysl? bylem u mechanika, przejechal sie, ale nie potrafil mi jednoznacznie powiedziec co to moze byc... :/ ---------- Post dopisany 08-08-2013 at 13:31 ---------- Poprzedni post napisany 18-02-2013 at 22:54 ---------- Cala skrzynia wymieniona, po otwarciu okazalo sie ze sa uszkodzone łożyska... Temat zamkniety
Rekomendowane odpowiedzi