Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AVG] Klimatyzacja zadymiła - chyba delikatną parą wodną??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzisiaj, a nie było za zimno - około 32 w słońcu i zaj..sta wigotność :) (było to po dzisiejszej ulewie) wracałem do domciu i z kratek wentylacyjnych zaczął lecieć jak by dym (zimne to było jak przyłożyłem rękę). Jak wyłączyłem klimę to przestało. Potem włączyłem i znowy zaczęło ale nie od razu - po ok. 2 minutach. Potem przestało i wieczorem sprawdzałem, że problemu już nie ma :blink: Wie ktoś o co chodzi? :mysli: Trochę się nie powiem przstraszyłem :) Nie wiedziałem czy już się zatrzymać i uciekać czy co :polew:

Opublikowano

Widocznie pod parownik podeszła wilgoć. Kiedy ostatnio wymieniałeś filtr kabinowy? Nie zaszkodzi jeszcze odgrzybić klimy :naughty:

Tutaj masz poradniki:

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t10719.0.html - odgrzybianie

http://www.a4-klub.pl/smf/b5_wymiana_filtra_kabinowego-t7839.0.html - wymiana filtra

Opublikowano

Dzięki. Filtr zmieniałem jakiś miesiąc temu. Powinien być ok. Może jakaś inna przyczyna.[br]Dopisany: 24 Czerwiec 2008, 18:14 _________________________________________________

Widocznie pod parownik podeszła wilgoć.

Którędy mogła woda dostać się do parownika. Jakąś godzinę przed tym zajściem było w Rzeszowie małe oberwanie chmury. Przez filtr kabinowy z podszybia?

Opublikowano

Dzięki. Filtr zmieniałem jakiś miesiąc temu. Powinien być ok. Może jakaś inna przyczyna.[br]Dopisany: 24 Czerwiec 2008, 18:14 _________________________________________________

Widocznie pod parownik podeszła wilgoć.

Którędy mogła woda dostać się do parownika. Jakąś godzinę przed tym zajściem było w Rzeszowie małe oberwanie chmury. Przez filtr kabinowy z podszybia?

oczywiscie ze przez filtr kabinowy, sprawdz pokrywe filtra moze jest zle ulozona, sprawdz rowniez otwory opdlywowe z podszybia, czy nie sa zapchane liscmi lub innymi smieciami. moze w czasie deszczu robi sie basenik... wtedy rowniez filtrem kabinowym sie woda dostanie.

kiedy robiles ostatni przeglad klimy? wartoby sie zainteresowac szczelnoscia...

czy jakis zapach mial ow dym?

Opublikowano

kiedy robiles ostatni przeglad klimy? wartoby sie zainteresowac szczelnoscia...

czy jakis zapach mial ow dym?

Wstyd się przyznać ale nie robiłem od zakupu :embarrassed:. Jak się naczytałem o pseudo serwisach klimatyzacji to zrezygnowałem :confused4: Szukam jakiegoś zaufanego serwisu klimy w Rzeszowie lub okolicach. Klima mi zawsze chodziła i chodzi nadal wzorowo.

Dym nie miał żadnego zapachu. Był chłodny jak badałem ręką. Wyglądał jak para wodna bo znikał jakieś 30cm od kratek z których wylatywał (nie gromadził się w samochodzie). Fakt faktem, że takiej ulewy to samochód jeszcze nie widział live (zawsze był w garażu :polew:). Teraz dymu już nie ma :(. Po problemie? :mysli:

Opublikowano

Odświeżam temat. Miałem taki sam objaw już 2-krotnie. Za każdym razem po takim zadymieniu z kratek klima jest mniej wydajna i skuteczna (mniej chłodzi). Czy możliwe, że to do obiegu powietrza przedostał się freon? Jeśli tak, to którędy może się to dziać, może na kompresorze? Działo się to za każdym razem przy włączeniu klimy, potem od razu szybko ja wyłączałem.

Opublikowano

Odświeżam temat. Miałem taki sam objaw już 2-krotnie. Za każdym razem po takim zadymieniu z kratek klima jest mniej wydajna i skuteczna (mniej chłodzi). Czy możliwe, że to do obiegu powietrza przedostał się freon? Jeśli tak, to którędy może się to dziać, może na kompresorze? Działo się to za każdym razem przy włączeniu klimy, potem od razu szybko ja wyłączałem.

Koledzy jak rozwiązaliście problemy z dymkiem z kratek nawiewu? Mam to samo :thumbdown:[br]Dopisany: 15 Lipiec 2011, 13:03_________________________________________________Koledzy podpowiedzcie coś bo boje się klimę włączać :chytry:

Opublikowano

Tą parą wodną z kratek nawiewu nie ma się co przejmować, ot zwykłe zjawisko fizyczne :wink4:

Opublikowano

Tą parą wodną z kratek nawiewu nie ma się co przejmować, ot zwykłe zjawisko fizyczne :wink4:

Też tak myślę :good: dzisiaj jezdziłem na klimie i wszystko ok, trochę słabo chłodzi chyba czynnik się kończy powoli, właśnie czy jak jest mało czynnika będzie słabiej chłodzić i jak poznam że już czas na dobicie klimy? :mysli:

Opublikowano

Jeżeli będzie duży ubytek czynnika to może słabiej chłodzić, przy niewielkim nie będzi widać żadnych zmian, po prostu sprężarka będzie bardziej obciążona żeby wygenerować właściciwe ciśnienie. Moja rada, unikaj kogoś kto będzie chciał Tobie "dobić" klimę :wink4:

Opublikowano

Jeżeli będzie duży ubytek czynnika to może słabiej chłodzić, przy niewielkim nie będzi widać żadnych zmian, po prostu sprężarka będzie bardziej obciążona żeby wygenerować właściciwe ciśnienie. Moja rada, unikaj kogoś kto będzie chciał Tobie "dobić" klimę :wink4:

hehe :decayed: chodzi mi o uzupełnienie czynnika oczywiście :wink4: znam gościa w okolicy który to robi tylko nie mam porównania jeśli chodzi o ceny, on liczy sobie 50 zł za odgrzybienie (to robię sam :good:) a uzupełnienie czynnika za każdą setkę 20 zł, dobra cena? :mysli: wchodzi chyba 8 setek tak?

Opublikowano

Wolę ostrzec bo nie każdy się zna, a różnych magików można spotkać :wink4:

Odgrzybienie jeżeli możesz wykonać we własnym zakresie to jak najbardziej. Do układu wchodzi 750 +/- 25 gram czynnika, czyli prawie 8 setek, cena myślę jest nienajgorsza tym bardziej, a zapłacisz tylko za to co zostanie uzupełnione, Twój czynnik po oczyszczeniu w maszynie wróci do układu.

Opublikowano

Wolę ostrzec bo nie każdy się zna, a różnych magików można spotkać :wink4:

Odgrzybienie jeżeli możesz wykonać we własnym zakresie to jak najbardziej. Do układu wchodzi 750 +/- 25 gram czynnika, czyli prawie 8 setek, cena myślę jest nienajgorsza tym bardziej, a zapłacisz tylko za to co zostanie uzupełnione, Twój czynnik po oczyszczeniu w maszynie wróci do układu.

No tak będę mu będę mu patrzył na ręce :good: