Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kierownica powietrza przy kolektorze ssącym w A4 B6 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, crookers20 napisał:

I jak wymieniałeś ją już, dało ci to odczuwalną poprawę ? Do mnie przyszło ale jeszcze nic z nią nie robiłem i jak oceniasz materiał ? 

Cześć

dzisiaj założyłem materiał lepszy grubsza guma nie taka cienka jak ta oryginalna a co do poprawy to lepsze przyśpieszenie od 3 tyś obrotów 

Opublikowano

zeby jeszcze to cięgno ktos produkowal bylo by fajnie. w ogole jest to wymienne jak to jest tam w srodku w gruszcze usadowione ma ktos jakies zdjecia jak to w srodku wyglada ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Michał Kalita napisał:

Cześć

dzisiaj założyłem materiał lepszy grubsza guma nie taka cienka jak ta oryginalna a co do poprawy to lepsze przyśpieszenie od 3 tyś obrotów 

Właśnie że ja mam odwrotne wrażenie u mnie poprzednia membrana pochodziła z 2.0 FSI jak się nie mylę ale to nie ma znaczenia, obroty powinny szybciej się wkręcać do 3 tys. i moc, koni to nie doda tylko Nm będzie prawidłowy (tak mi się wydaje) zrobiłem po wymianie 40km i jedyne co mi się rzuciło w oczy to spalanie na fisie ciut mniejsze, patrzyłeś pod tym względem? Może już człowiek głupieje bo za dużo czyta i szuka na siłę , Auto zbiera się przyzwoicie. Ja tam na altka nie narzekam. Żeby nie "bieda edyszion" i powycierane przyciski w mojej niuni byłbym zadowolony XD i nie rdza

Opublikowano

8 minut temu, crookers20 napisał:

Właśnie że ja mam odwrotne wrażenie u mnie poprzednia membrana pochodziła z 2.0 FSI jak się nie mylę ale to nie ma znaczenia, obroty powinny szybciej się wkręcać do 3 tys. i moc, koni to nie doda tylko Nm będzie prawidłowy (tak mi się wydaje) zrobiłem po wymianie 40km i jedyne co mi się rzuciło w oczy to spalanie na fisie ciut mniejsze, patrzyłeś pod tym względem? Może już człowiek głupieje bo za dużo czyta i szuka na siłę , Auto zbiera się przyzwoicie. Ja tam na altka nie narzekam. Żeby nie "bieda edyszion" i powycierane przyciski w mojej niuni byłbym zadowolony XD i nie rdza

ja tam za bardzo nie patrzę na spalanie :D ale mnie najbardziej irytują te wolno opadające obroty i wycie po wciśnięciu sprzęgła jak jest ciepły silnik jak jest zimny to miód malina wszystko a jak się rozgrzeje to tak jak bym nie umiał zmieniać biegów bo silnik wyje :( a jak silnik wyje to i ja zaczynam płakać :P 

Opublikowano
21 godzin temu, Michał Kalita napisał:

ja tam za bardzo nie patrzę na spalanie :D ale mnie najbardziej irytują te wolno opadające obroty i wycie po wciśnięciu sprzęgła jak jest ciepły silnik jak jest zimny to miód malina wszystko a jak się rozgrzeje to tak jak bym nie umiał zmieniać biegów bo silnik wyje :( a jak silnik wyje to i ja zaczynam płakać :P 

Boże nie widziałem żadnego efektu bo przewodzik z gruszki jakimś magicznym sposobem się zgubił :facepalm: :facepalm: nie mam szczęścia z tą gruszką (dwie lewe łapy ), cały czas coś ..

Opublikowano
1 godzinę temu, crookers20 napisał:

Boże nie widziałem żadnego efektu bo przewodzik z gruszki jakimś magicznym sposobem się zgubił :facepalm: :facepalm: nie mam szczęścia z tą gruszką (dwie lewe łapy ), cały czas coś ..

no bywa i tak :P

Opublikowano

Dobra wszystko sprawne auto jednak lepiej chodzi. Powiem że nawet nie myślałem że będzie taka różnica, gość dobrze się spisał z tymi membranami, po wszystkim z czytałem błędy i przegoniłem auto na odcinku 5km tak pod 140, i  błędów jak na razie nie ma, oprócz termostatu mam nadzieję że błędy mieszanki były tym spowodowane i nie wrócą.

7 Faults Found:
17700 - Map Controlled Engine Cooling Thermostat (F265)
            P1292 - 004 - Open Circuit - Intermittent
17536 - Fuel Trim; Bank 1 (Mult)
            P1128 - 001 - System too Lean - MIL ON
16804 - Catalyst System; Bank 1
            P0420 - 001 - Efficiency Below Threshold - MIL ON
17927 - Camshaft Adjustment; Bank 1
            P1519 - 008 - Malfunction - Intermittent
16684 - Random/Multiple Cylinder Misfire Detected
            P0300 - 001 -  - Intermittent
16687 - Cylinder 3
            P0303 - 001 - Misfire Detected - Intermittent
16686 - Cylinder 2
            P0302 - 001 - Misfire Detected - Intermittent
Readiness: 0000 0000

Opublikowano

Błąd ubogiej mieszanki to norma przy niesprawnej "kierownicy powietrza"

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć ja też miałem awarię membrany kupiłem ją z tej aukcji  co crookers20 i Michał " http://allegro.pl/membrana-gruszki-podcisnienia-audi-vw-2-0-alt-i6812404102.html?snapshot=MjAxNy0wNS0wOFQxODoxNjowNC4yNzRaO2J1eWVyOzdhZDIwNDdkNDg1YWY2YmQxY2MwYTEzN2Q2YzY3ZjEwODRlZDM3ODhmYTRkZjZkODYyYWI3NTNmZTMyZjI5MWQ%3D " i już wymieniłem :decayed:, wszystko poszło sprawnie, gruszka działa :banan:. Przy okazji wymieniłem węże podciśnienia i będziemy testować.

Opublikowano
Dnia 18.02.2015 o 18:12, Dajmon napisał:

Właśnie nie !

Jak membrana i dźwignia (jedno i drugie lub jedno z nich) jest uszkodzone, to silnik nie ma wystarczającej ilości powietrza do spalania. Skoro mało powietrza, to więcej idzie paliwa na mieszankę. Mieszanka jest za bogata. Wywala wówczas błąd, np.:

17545 - Fuel Trim: Bank 1 (Add): System too Rich

P1137 - 002 - Lower Limit Exceeded

Samochód jest leniwy/ospały. Brak mu zwrotności, żwawości. Jest mułowaty.

Zrobić należy tą usterkę w pierwszej kolejności. Następnie skasować błędy w bloku silnika (nawet jeśli ich nie ma) i pojeździć troszkę na benzynie aby silnik się zaadoptował ponownie na prawidłowo działającej mebranie/dźwigni, czyli dolocie powietrza.

Można następnie już atakować na LPG jak ktoś ma.

A czy jesli ta membrana jest pęknięta to oprócz mułowatości silnika występuje też szarpanie przy dodawaniu gazu podczas jazdy? Mi błędy nie wyskakują żadne :/ ale dzis podczas jazdy zaświeciły mi się kontrolki abs i pomarańczowy trójkąt z wykrzyknikiem w kółeczku (to ESP?). Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu zgasły ale silnik nadal szarpie:/

Opublikowano

nie na szarpanie ona nie miala wplywu bynajmniej u mnie. szarpie na zimnym silniku czy na cieplym to samo jest na PB i LPG ?

Opublikowano

Szarpie i na PB i na LPG. Na zimnym jest to mniej odczuwalne, problem zaczyna sie jak juz jest zagrzany. W niedziele wskoczył mi błąd wypadania zapłonów. ale jak w poniedziałek jechałem po nową cewkę to już błąd nie wyskakiwał ale szarpał... Cewka wymieniona, błędów brak a szarpie nadal:/ przy szukaniu przyczyny zobaczyłem ze kierownica powietrza nie działa. Zaraz ide wymienić świece i przy okazji popatrzę na tą membranę. Jak świece nie pomogą to już nie mam pojęcia co może być nie tak:/

Opublikowano

Mi trochę silnik szarpał przy zmianie biegów jak puszczałem sprzęgło po wymianie membrany gruszki szarpanie jakby ustało

Opublikowano
12 godzin temu, osator92 napisał:

Szarpie i na PB i na LPG. Na zimnym jest to mniej odczuwalne, problem zaczyna sie jak juz jest zagrzany. W niedziele wskoczył mi błąd wypadania zapłonów. ale jak w poniedziałek jechałem po nową cewkę to już błąd nie wyskakiwał ale szarpał... Cewka wymieniona, błędów brak a szarpie nadal:/ przy szukaniu przyczyny zobaczyłem ze kierownica powietrza nie działa. Zaraz ide wymienić świece i przy okazji popatrzę na tą membranę. Jak świece nie pomogą to już nie mam pojęcia co może być nie tak:/

Posprawdzaj wszystkie przewody gumowe od czwórnika począwszy po ezektor odmę itd. myślę że jest gdzieś tu przyczyna.. U mnie jak zrobiła się dziurka w przewodzie gumowy w kształcie S wychodząca od ezektora to miałem podobne objawy a jak na zapalonym silniku go całkowicie rozdarłem z ciekawości to auto zaczęło bzikować i w końcu zdechło. ESP też zgubiłem, dopiero po wymianie wszystkich przewodów wróciło do normy.

Edytowane przez crookers20

Opublikowano
42 minuty temu, crookers20 napisał:

Posprawdzaj wszystkie przewody gumowe od czwórnika począwszy po ezektor odmę itd. myślę że jest gdzieś tu przyczyna.. U mnie jak zrobiła się dziurka w przewodzie gumowy w kształcie S wychodząca od ezektora to miałem podobne objawy a jak na zapalonym silniku go całkowicie rozdarłem z ciekawości to auto zaczęło bzikować i w końcu zdechło. ESP też zgubiłem, dopiero po wymianie wszystkich przewodów wróciło do normy.

Masakra z tymi przewodami... mam też a4 b5 od 6 lat i żadnych problemów a w b6 porażka... Gumy i plastiki jak nowe a w tym gównie co chwile jakieś niespodzianki. Dobrze że starej nie sprzedałem bo przynajmniej mam czym jeździć. Sprawdzę te przewody ale z odmą bd problem bo dostęp trudny a kolektora wolę nie ściągać:/

Opublikowano

Ja z szwagrem bo wiadomo że w 2 zawsze raźniej wywaliliśmy odmę bez ściągania kolektora, jest na kogo zwalić w razie czego

Edytowane przez crookers20

Opublikowano

wywalić to dałbym radę ale gorzej z założeniem z powrotem   :D

Opublikowano

po wymianie świec i naprawie tej membrany od kierownicy powietrza wygląda na to że jest prawie wszystko ok. Nie szarpie a kierownica chodzi ale z oceną wstrzymam się do niedzieli. Wtedy zrobie dłuższą trasę i będe pewny czy coś to pomogło. Kierownica powietrza już reaguje na gaz ale nadal  czasami po odpaleniu wyświetla mi się kontrolka abs i ten trójkąt w kółeczku z wykrzyknikiem. Czy te kontrolki mogą się wyświetlać przez nieszczelność przewodów podciśnienia?

Opublikowano

no trochę roboty z tą odmą jest, ja ściągałem kolektor, i przy okazji wszystko wyczyściłem, grzebania jest ale jak chce się dobrze zrobić odme to chyba trzeba tak..

• 5 tygodni później...
Opublikowano
Dnia 12.05.2017 o 16:37, Piter75r napisał:

Cześć ja też miałem awarię membrany kupiłem ją z tej aukcji  co crookers20 i Michał " http://allegro.pl/membrana-gruszki-podcisnienia-audi-vw-2-0-alt-i6812404102.html?snapshot=MjAxNy0wNS0wOFQxODoxNjowNC4yNzRaO2J1eWVyOzdhZDIwNDdkNDg1YWY2YmQxY2MwYTEzN2Q2YzY3ZjEwODRlZDM3ODhmYTRkZjZkODYyYWI3NTNmZTMyZjI5MWQ%3D " i już wymieniłem :decayed:, wszystko poszło sprawnie, gruszka działa :banan:. Przy okazji wymieniłem węże podciśnienia i będziemy testować.

Cześć, możesz powiedzieć jak po otwarciu gruszki wymienić tą membranę, co trzeba zrobić?