piter1114 Opublikowano 14 Lutego 2013 Opublikowano 14 Lutego 2013 witam! podłączam nawigację na stałe w aucie i w związku z tym próbowałem podłączyć ją pod kostkę w radiu, gdzie 12v podawane jest po kluczyku, niestety nawigacja blokuje się po odpaleniu silnika (pewnie chodzi o to,że przy wł.silniku jest tam 14v) Więc mam pytanie , skąd wziąć 12v (takie jak w zapalniczce, tam wszystko działa OK) albo może 5v po stacyjce, tylko gdzie to mogę znaleźć? pzdr.
kkam Opublikowano 14 Lutego 2013 Opublikowano 14 Lutego 2013 po odpaleniu w zapalniczce też będziesz mieć 14V. 5V po stacyjce nie występuje w autach
wilku213 Opublikowano 14 Lutego 2013 Opublikowano 14 Lutego 2013 A może bezposrednio ze skrzynki bezpieczników?
piter1114 Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Opublikowano 14 Lutego 2013 no tak, ale czy tam będzie 12v po stacyjce, gdzie po odpaleniu silnika nie podskoczy do 14v? A jak to mozliwe,że w zapalniczce jest cały czas 12v, a nie 14v?
kkam Opublikowano 15 Lutego 2013 Opublikowano 15 Lutego 2013 Po odpaleniu powinno byc w całej instalacji napięcie ładowania ~13,8-14,4V Jeżeli w jakimś miejscu jest mniej, to znaczy, że masz spadki napięć na kablach. Widzę, że jesteś z Pelplina, jestem tam średnio 3 razy w tygodniu, więc jak potrzebujesz pomocy w podłączeniu to daj znać. Jaka navi chcesz podłączyć? Masz do niej ładowarke samochodową?
piter1114 Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Opublikowano 15 Lutego 2013 więc tak, navi podłłaczyłem pod kostkę w radiu (12v po przekręceniu kluczyka) 1.po przekręceniu kluczyka (poz.1)navi zaczyna się uruchamiać 2.kiedy w trakcie ładowania się nawigacji uruchamiam silnik, wyświetlacz zaczyna świecić na biało i tyle, blokuję się sprawdzę jeszcze inną ładowarkę, bo zachowanie jest dziwne, ładowarka nie powinna dać więcej niż 5v do nawigacji, a może chodzi o spadek napięcia podczas uruchamiania silnika? i to powoduje niemożliwość uruchomienia się nawigacji? /kkam, dzięki za pomoc, gdyby co odezwę się/
mily Opublikowano 15 Lutego 2013 Opublikowano 15 Lutego 2013 Załóż ustrojstwo do świateł dziennych. Zasada działania jest taka że po przekręceniu kluczyka nie załącza się napięcie, dopiero po uruchomieniu silnika i musi być jeszcze ładowanie, dopiero wtedy to ustrojstwo włączy Ci zasilanie na Navu. Koszt takiego ustrojstwa to ok 20zł. Moim zdaniem problem tkwi w samym momencie uruchomienia, gdy navi się odpala Ty uruchamiasz samochód, a wtedy napięcie spada i navi brakuje dopowiedniego napięcia (powinna chodzić powyżej ok 10V, ale różnie to bywa), więc zakładam że spada napięcie podczas rozruchu poniżej wartości gdzie navi się zawiesza)
kkam Opublikowano 15 Lutego 2013 Opublikowano 15 Lutego 2013 Myśle, że problem jest z tym, że napięcie do navi, lamp i jeszcze kilku innch lamp jest odłączane w momencie odpalania. Podepnij navi na próbe pod zapalniczke, jest tam stałe 12V podpięte tylko przez bezpiecznik do akumulatora. Jeżeli w zapalniczce podczas odpalania będzie działać, to musisz poszukać innego miejsca żeby się podpiąć. Najlepiej podpiąc się pod zacisk oznaczny na schematach "+15" jest to 12V pojawiające się po przekreceniu stacyjki i nie zanikające podczas pracy rozrusznika.
mily Opublikowano 15 Lutego 2013 Opublikowano 15 Lutego 2013 Spadnie, moje MIO z zapalniczki podczas rozruchu też się blokowało, ale ja mam już akumulator na wyczerpaniu i mi podczas rozruchu spada do 8V, odcina mi wszystko w momencie rozruchu. Wydaje mi się że kolega też nie ma nowego akumulatora tylko jakiś 3-5 latek.
.Pablo. Opublikowano 15 Lutego 2013 Opublikowano 15 Lutego 2013 Na każdym sprzęcie elektronicznym piszę wyraźnie że podczas uruchamiania silnika odłączyć zasilanie urządzenia bo grozi to uszkodzeniem ładowarki bądź urządzenia. Więc nie dziw się że sprzęt szwankuje. Możesz podpiąć tak jak chłopaki piszą do plusa po odpaleniu silnika wtedy masz problem z głowy.
Rekomendowane odpowiedzi