EmilAudi_LLE Opublikowano 27 Lutego 2013 Opublikowano 27 Lutego 2013 Witam. Na jednym progu odlazła mi farba... wiadomo jak malować to dwa. Oczywiście na czarno. Ale powiedzcie mi jak to profi zrobic? Ja bym to szczotką drucianą dobrze wyczyścił zapodkładował i pomalował jakąś czarną farbą najlepiej antykorozyjną . Dobrze gadam ??
Voo Opublikowano 27 Lutego 2013 Opublikowano 27 Lutego 2013 Szczotką strasznie porysujesz i będzie to widoczne nawet po pomalowaniu.Chyba że jest to od spodu w niewidocznym miejscu.Zmatuj to papierkiem,porządnie odtłuść,daj podkład epoksydowy.Podkład epoksydowy tworzy powłokę antykorozyjną i przyczepnościową na inne materiały.Następnie zmatuj epoksydowy,odtłuść i maluj.
EmilAudi_LLE Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Opublikowano 25 Marca 2013 Może ktoś powiedzieć Ile potrzebuje tego podkładu żeby oba progi pomalować?
Fido Opublikowano 25 Marca 2013 Opublikowano 25 Marca 2013 Szczotka ? Papier? Toż to ocynk, broń boże go ruszyć bo potem rudej nie zahamujesz.
EmilAudi_LLE Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Opublikowano 25 Marca 2013 W Takim razie Co mam zrobić??? ;/ Odszedł kawałek lakieru z progu i źle to wygląda bo widać podkład jakiś szary a reszta jest czarne.
Fido Opublikowano 25 Marca 2013 Opublikowano 25 Marca 2013 Odtłuścić porządnie i pomalować. Gdybyś ruszył to szczotką to zniszczysz ocynk.Potem rdzy już nie opanujesz. W byłej B5 miałem przy nadkolu ubitą powłokę lakierniczą do gołej blachy. Nie zaczepiałem tego przez 6 lat i blacha nawet nie zmieniła koloru.
fanthomas18 Opublikowano 25 Marca 2013 Opublikowano 25 Marca 2013 a gdyby pomalować to tzn "barankiem" lub czymś tego typu do zabezpieczania nadwozia? Np czymś takim? BOLL-Środek ochrony karoserii BARANEK CZARNY SPRAY (3057356652) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
EmilAudi_LLE Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Opublikowano 25 Marca 2013 No Ja właśnie o tym myślę , Zwykłym sprejem to zostanie ślad że kawałek farby odlazło a reszta została...
siara Opublikowano 30 Marca 2013 Opublikowano 30 Marca 2013 A jak zdjąć tą plastikową listwę, osłonę progu?
eskey90 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 najlepiej pozbyc sie plasikow.gdzie odchodza wieksze platy farby to wziasc papier scierny i lekko to poszlifowac zeby nieuszkodzic ocynku.pozniej wloknina zmatowac caly prog.odtluscic i pomalowac podkladem antykorozyjnym. na to cienko baranka i lakier.
trepek Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zajrzyj do mojego tematu, konserwowałem próg pod plastikiem. Strona 1 i 3. Podkład epoksydowy dwuskładnikowy Novola. Na tańsze szkoda kasy. Środek na rdzę jedyny, który działa i konserwuje, ciężko dostać ale idzie (Rust Filler firmy InterTroton). Czyścisz włosami murzyna do gołej blachy i konserwujesz -> odtłuszczasz, rust filler, odtłuszczasz, 2-3 warstwy podkładu epoksydowego, baranek. Nic w domowych warunkach lepszego nie wymyślisz. Ludzie tak terenówki robią, brodzą po dach w błocie i trzyma się. Ale oni też czasami używają preparatów marki Olivia.
Rekomendowane odpowiedzi