Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

ok 300zł za litr płynu hamulcowego ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie jestem po wymianie oleju, filtrów i płynów... chciałem przy okazji zmienić płyn hamulcowy ale otrzymałem info, że do mojego autka jest jakiś specjalny potrzebny, sprowadzany na zamówienie... jak litr "normalnego" płynu jest w granicach Ł5, ten kosztuje Ł49 + VAT :shock3: aż mnie zamurowało. podobno jest do podwyższonych temperatur czy coś... skąd taka cena??? :wallbash:

Opublikowano

w ASO litr kosztuje 50 PLN , nie wiem skąd cena 300 PLN :eusathink:

Opublikowano
w ASO litr kosztuje 50 PLN , nie wiem skąd cena 300 PLN :eusathink:

mechanik dzwonił do dwóch dostawców i jeden mówił, że tylko serwis a drugi,że tylko na zamówienie i właśnie taka cena :facepalm: że jakiś specjalny tam się leje...

Opublikowano

Niech ci powiedza jakie ma oznaczenia :wink: DOT 5.1 ?

Opublikowano

qrde nie powiem Ci teraz bo nie pamiętam, sprawdzał najpierw w jakiejś książce a potem dzwonił. taka mała książeczka w zielonej okładce chyba już w kilku sklepach widziałem, że z niej korzystali (tu w UK).

Opublikowano
Właśnie jestem po wymianie oleju, filtrów i płynów... chciałem przy okazji zmienić płyn hamulcowy ale otrzymałem info, że do mojego autka jest jakiś specjalny potrzebny, sprowadzany na zamówienie... jak litr "normalnego" płynu jest w granicach Ł5, ten kosztuje Ł49 + VAT :shock3: aż mnie zamurowało. podobno jest do podwyższonych temperatur czy coś... skąd taka cena??? :wallbash:

ewidentnie chca Cie wyr...ć :grin::grin::grin:

wlej zwykły DOT4, i nie ma sie czym przejmować

wymieniaj co 2 lata i będzie dobrze

Opublikowano

Ja ostatnio kupowałem ATE. koszt jednego litra to ok 30zł - po rabatach. Potrzebowałem trochę ponad dwa litry.

Opublikowano

jakieś jaja sobie robią .Może 10 litrów :decayed: A nie jest tak że 1 wymiana jest po 8 latach , następne co 2 ? gdzieś tak czytałem . Podwyższona temperatura to znaczy ile stopni ma mieć ?

Opublikowano

To źle czytałeś. Wymiana max co 3 lata ale na dobrym plynie np Ate BlueRacing.

Podwyższona temperatura zaczyna sie od ok 276 stopni. I jest kilka plynow ktore spelniaja tskie warunki.

Ale tutaj wymiana max co dwa lata.

W przypadku Motula RBF lub EBC BF307+ wymiana max 1 rok.

Opublikowano
To źle czytałeś. Wymiana max co 3 lata ale na dobrym plynie np Ate BlueRacing.

Podwyższona temperatura zaczyna sie od ok 276 stopni. I jest kilka plynow ktore spelniaja tskie warunki.

Ale tutaj wymiana max co dwa lata.

W przypadku Motula RBF lub EBC BF307+ wymiana max 1 rok.

ja dobrze przeczytałem , ktoś zle napisał :decayed:

tylko ciekawe jaka ta temp wrzenia ma być .

Opublikowano

przeciez Ci napisałem 276 stopni w góre

Opublikowano
przeciez Ci napisałem 276 stopni w góre

to boscha dot4 ma 280 i już jest w góre :wink:

Opublikowano

podałem Ci wartość minimalną, EBC ma 307 i wyzej

Opublikowano

ja Cię rozumiem. Mi tylko chodzi co to za specjalny płyn sobie "wymyślił" w serwisie i o jego temp mi chodzi.

motul RBF 660 , kosztuje 70zł. tylko że to już pełny syntetyk i już go np używają na tor .

Opublikowano

patrzyłem litra. :naughty:dot 5.1 jest wystarczający moim zdaniem, coś trochę przesadzają w tym serwisie .

Opublikowano

panowie niestety chciałem zrobić wymianę tutaj w UK gdzie robiłem olej i filtry ale widać,że oni nie za bardzo się znają skoro ufają tylko temu co napisane w książce :facepalm: (a według niej wyszła właśnie taka kosmiczna cena za litr płynu i żaden inny nie może być) nie znam się dlatego zrezygnowałem bo sorry ale to za drogo :facepalm: poczekam- niedługo będę w kraju to zrobię to tak jak powinno być :wink: jak będę miał okazję to dowiem się dokładnie o nazwę tego płynu i wklepie tutaj ewentualny link w sieci :wink:

Opublikowano
panowie niestety chciałem zrobić wymianę tutaj w UK gdzie robiłem olej i filtry ale widać,że oni nie za bardzo się znają skoro ufają tylko temu co napisane w książce :facepalm: (a według niej wyszła właśnie taka kosmiczna cena za litr płynu i żaden inny nie może być) nie znam się dlatego zrezygnowałem bo sorry ale to za drogo :facepalm: poczekam- niedługo będę w kraju to zrobię to tak jak powinno być :wink: jak będę miał okazję to dowiem się dokładnie o nazwę tego płynu i wklepie tutaj ewentualny link w sieci :wink:

wrzuć koniecznie , strasznie jestem ciekaw cóż to za kosmiczną technologie używają w tym uk . pozd

Opublikowano

Również jestem bardzo ciekawy.