Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[ALL B5] Nie mogę skasować inspekcji OEL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Próbowałem wykasować inspekcję OEL (service OEL), ale bez rezultatu. Robiłem wszystko wg. wskazówek ze strony http://www.elektronikasamochodowa.com/kasowanie_inspekcji/iaudi.htm

Wciskam <B>, zapalam silnik (nadal świeci service OEL), puszczam <B> i nadal świeci service OEL. Brak jakiejkolwiek reakcji. Przytrzymuję <A>. Brak reakcji.

Próbowałem też "wersji" z kręceniem <A> tj. wciskam <B>, zapalam silnik (nadal świeci service OEL), puszczam <B> i nadal świeci service OEL. Brak jakiejkolwiek reakcji. Kręcę <A> i zmienia mi się jedynie intensywność świecenia licznika kilometrów.

Próbowałem wielokrotnie. Teraz to cały czas już świeci service OEL, a wcześniej po chwili znikało.

Ktoś potrafi to wytłumaczyć? Może robie coś źle, albo "prywatne zabezpieczenie" stwarza problemy (przekręcam częściowo kluczyk, uaktywniam odblokowanie, przekręcam kluczyk do końca zapalając silnik).

Opublikowano

Hmmm, już widzę pewną rozbieżność - na stronie do której podałem link wciskamy lewe pokrętło, a na stronie do której Ty podałeś link, to pokrętło wyciągamy. Muszę spróbować.

Mam wauzzz8DzXA263039 - 8D5 054 - 1447055

z kwietnia '99

Opublikowano

Jeżeli nie pójdzie pokrętłami to zawsze jest jeszcze VAG :wink4:

Opublikowano

W ostateczności ... Ale mam nadzieje, że znajdzie się ktoś, kto spotkał się z takim przypadkiem.

Opublikowano

W moim aucie działa wedle tej procedury:

Inspekcja oleju - OIL

1. Wcisnąć i przytrzymać przycisk A,

2. Włączyć zapłon,

3. W polu wyswietlacza licznika kilometrów pojawią się litery "Service OIL",

4. Zwolnić przycisk A,

5. Wyciągnąć przycisk B i przytrzymać aż na wyświetlaczu pojawi się "Service - - -

Zwróć tylko uwagę, że wedle tego opisu przycisk A to ten z prawej, a przycisk B z lewej... i może tylko kwestia interpretacji ale "włączyć zapłon" nie oznacza "uruchomić/zapalić silnik".

Wciskam <B>, zapalam silnik (nadal świeci service OEL)

Opublikowano

U mnie manualnie też nie chciało :)

Klika prób i ... załatwiłem sprawę VAG-iem

Opublikowano

OK, inspekcja skasowana. Okazało się, że na stronie do której podałem link jest błąd. Gdy wyciągnąłem przycisk po lewej jak pisał pre_pl, inspekcja została skasowana. Wcześniej ten przycisk wciskałem.

Dziękuję wszystkim, którzy wypowiedzieli się w tym wątku.