turzol Opublikowano 14 Marca 2013 Opublikowano 14 Marca 2013 Panowie, czy jakikolwiek luz pionowy na przegubie wewn od strony skrzyni jest dopuszczalny? Mój mechanik twierdzi, że jest dopuszczalny ...ja upieram się, że nie. Po jednej stronie mam właśnie taki minimalny luz kiedy ruszam półosią góra/dół, słychać też lekkie stuknięcia. Na drugiej półosi luzu nie ma w ogóle. Wczoraj diagnosta stwiedził, że mam uszkodzoną osłonę gumową na przegubie wewn. Czy jeśli jeździłem tak dłużej to czy możliwe jest uszkodzenie wewn przegubu poprzez dostanie się tam syfu? Objawy są takie, że auto przy większym przyśpieszaniu na wyższych biegach dostaje drgań, niewielkich ale jednak są odczuwalne. Wtedy też lewarek zmiany biegów dość mocno rusza się góra/dół. Po za tym jadąc wolno i kręcąc mocno w lewo czuć jakby koło kierownicy przeskakiwało. Dodatkowo Dodam, że żadne niepokojące dźwięki nie dochodzą z auta.
janusz_stg Opublikowano 14 Marca 2013 Opublikowano 14 Marca 2013 Myślę ,że drżący lewarek zmiany biegów nie jest spowodowany luzem na przegubie wewnętrznym.Wybity przegub raczej powoduje mruczący rezonans przenoszący się na budę.Radziłbym sprawdzić poduszki skrzyni biegów. Pęknięta guma osłaniająca przegub mogła w znacznym stopniu przyspieszyć zużycie się przegubu.
Rekomendowane odpowiedzi