Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem skrzynia 6 biegowa quattro do 1.8t

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

mam wielki problem ze skrzynią 6biegową quattro otóż ,

otóż w swojej audi a4 b5 mialem silnik 2.5tdi v6 i zrobilem swapa na 1.8t

zostawiając skrzynie 6biegową quattro .

Dwumas nowy, sprzegło , rozrusznik z 1.8t wszystko działa wysprzegla .

Problem jest taki ze gdy odpale silnik , cos mi obciera

a jak wcisnę sprzegło to jeszcze głośniej to slychac

i pytanie dla znawców tematu co może być tego przyczyną z góry dziekuje :)

Opublikowano

Ciekawa sprawa. Chętnie poobserwuje temat bo tez mnie to interesuje jak wygląda taka przekładka z 2.5TDI na 1.8T. :decayed: Jak możesz to napisz (jak wolisz to na PW) jak Cię to technicznie wyszło i finansowo.

Opublikowano
  • Autor

Powiem Ci szczerze ze nie było tak zle , ja kupilem silnik z łapami ktore bez problemu pasują na sanki z 2.5tdi .

no i wymiana pasa przedniego ale na upartego da sie to obejsc i jeszcze filtr powietrza potrzebny , przewody kimatyzacji

ale wszystko jest do zrobienia jak sie chce , ja mam tylko problem z tą skrzynia bo nie ładnie to obciera

Wiekszy problem z instalacją elektryczną :) a finansowo to zależ za ile dostaniesz silnik ale bedziesz mial 2.5tdi na sprzedaż tak jak ja heheh

Opublikowano

......sprzeglo zostawiles stare?tzn w 2,5 v6 6b q jest sprzeglo 240mm w 1.8t 228mm jakie masz sprzeglo?

Opublikowano
  • Autor

nie sprzeglo z 1.8t 228mm bo taki tez dwumas z 1.8t

Opublikowano
nie sprzeglo z 1.8t 228mm bo taki tez dwumas z 1.8t

niedoczyt.ze masz wszystko z 1.8t,wszystko powinno smigac jak nalezy dzieje sie tylko przy odpaleniu czy jak auto juz pracuje na luzie to tez trze?

Opublikowano

kiedyś słyszałem o jakiejś blaszce która trzeba albo podgiąć albo podciąć przy takiej przekładce ale niech to ktoś zweryfikuje

---------- Post dopisany at 11:24 ---------- Poprzedni post napisany at 11:23 ----------

napisz jak możesz jakie masz prędkości na poszczególnych biegach i przy jakich obrotach, szczegolnie na piatce/szostce przy ok 120-140km/h

Opublikowano
  • Autor

no wlasnie non stop trze a jak wcisne sprzeglo to troszke glosniej a po za tym wszystko ok

a moze to byc wina rozrusznika ??

pioteros : tak tez czytałem o tych podkładkach miedzy skrzynia a silnikiem ale to napewno do 1.9tdi a nie wiem jak to sie ma wlasnie do 1.8t a co do predkosci wybacz ale na razie staram zrobic to do porządku

Opublikowano

zobacz tą blachę między silnikiem a skrzynią, chodzi mi o to co ma 1-2mm, być może że trze o rozrusznik, 2-3 razy spotkałem się z tym przy przekładce skrzyni.

Opublikowano
  • Autor

ok zaraz ide zobaczyc a jaka powinna byc moze ty leży przyczyna ?

tylko czemu by tarlo głosniej jak wcicne sprzegło i trze a z do ostatniego obrotu silnika

Opublikowano

Mogła się np lekko przesunąć podczas montażu skrzyni i będzie trzeć o rozrusznik / koło dwumasowe. Jak masz warunki zrzuć rozrusznik i zobacz jak tam wygląda.

Opublikowano
  • Autor

bylem ale nie zmierzę bo nie mam suwmiarki ale jest to ogri. od 1.8t jakies 1mm

bede musial zrzucic rozrusznik i moze wtedy sie cos dowiem wiecej

bardzo dziekuje za kazda pomoc

Opublikowano

czy 1,8T czy 1.9 nie ma to znaczenia. Dystans redukcyjny (ten o grubości ok 5-6mm) występuje tylko ze skrzynią 6 i sprzęgłem 240mmm.

Nie występuje on w 2.5 TDI ! 2.5 tdi nie ma tego dystansu bo ma inne koło dwumasowe i ten dystans nie jest potrzebny.

Tak wygląda ten dystans ale jest on stosowany - powtórzę raz jeszcze - tylko ze skrzynią 6 i sprzęgłem 240mm. Do sprzęgła 228 nie jest to potrzebne i tego nie znajdziemy. To tak dla potomnych.

dystans skrzyni biegów passat b5 fl 1.9 tdi (3085149789) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

i oprócz tego też jest zwykła blacha o grubości ok 1-2mm.

Opublikowano
  • Autor

nie wiem czy dobrze rozumiem ze wystarczy tylko i wylacznie mi ta blacha ok 1-2mm tak ?

Opublikowano

jak masz komplet 1.8T ze sprzęgłem 228mm nic poza blaszką nie znajdziesz

Opublikowano
  • Autor

no dokladnie wszystko z 1.8t i te blache

Opublikowano

jak tam temat ogarnięty ?

Opublikowano
  • Autor

witam dokladnie ogarniety przyczyna leżała po stronie rozrusznika wystarczyło podłożyć podkładke i po problemie dziekuje wszystkim za pomoc pozdrawiam

temat do zamkniecia

Opublikowano

w wolnej chwili napisz jakie masz predkosci, szczegolnie na 5 i 6 biegu przy ok 100-120-140km/h :) byla by to fajna baza danych dla tych co chcieliby taka skrzynie, aa i napisz oznaczenie skrzyni

• 4 lata później...
Opublikowano

Odgrzeję kotleta... Ktoś do 1.8T quattro swapował skrzynię 6b? Domyślam się, że trzeba skrzynię, wał i dyfer. Czy coś jeszcze? Chodzi o A4 B5 sedan. :)