Vego Opublikowano 26 Marca 2013 Opublikowano 26 Marca 2013 Witam panowie mam problem ze swieczkami niedawno wymienialem swiece sa nowe sprawdzalem dobre wszystko ok z nimi problem tkwi w tym ze one nie zawsze grzeja ... np. dzis rano w garazu -7 st. zlapaly podgrzaly i odpalilem pojechalem do pracy po pracy (8godz pozniej) temp -1,5 st. nie lapia ... przekrecilem z5 razy kluczykiem nie lapaly za 8 moze 9 razem zlapaly podgrzaly swiece odpalilem nie wiem co jest nie tak dodam ze przedwczoraj przyszedl mi przekaznik 202 ktory wymienilem myslalem ze bedzie dobrze jednak okazalo sie ze nie jest dobrze nie wiem dalej gdzie grzebac czemu nie zawsze grzeja a wiem ze ponizej tam okolo5 st. powinny grzac a jednak nie zawsze lapia pomocy Koledzy ;d
OLIVER Opublikowano 26 Marca 2013 Opublikowano 26 Marca 2013 Hm Czytając to co opisujesz to uważam że sugerujesz się kontrolką na liczniku ..Tak ? A wiec jesli tak to wcale nie znaczy ze jak kontrolka w liczniku nie świeci a samochód odpalisz to świece nie grzeją ... W liczniku kontrolka zapala nam się na dłuższy czas dopiero wtedy jak temperatura jest chyba poniżej -5*C Ale nie jestem na 100% pewien ,jesli się mylą to mnie ktoś poprawi ... Natomiast w temperaturze wyższej kontrolka świec żar. po włączeniu zapłonu tylko na chwilkę zaświeci i gasnie jak reszta kontrolek ..Palimy silnik i co?świece nam grzeją około 2-3minutya kontrolka nie pokazuje Przestają grzać po tym czasie lub gdy przekroczymy 2,5tyś/ob. Zdejmij fajkę ze świecy na zimnym silniku, odpal silnik i miernikiem ,czy próbnikiem V sprawdź sobie czy jest podawane napięcie 12V na fajkę mimo ze kontrolka na liczniku się nie świeci... Podejrzewam ze tak jesli tak to jest wszystko ok ,a jeśli nie to dopiero trzeba szukać problemu.......
Vego Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Opublikowano 26 Marca 2013 dobra rozumiem wszystko a sluchaj ja widze po calym liczniku kiedy lapia i grzeja kiedy nie ;d zaraz Ci powiem jak to widac pierwsza sprawa jak przekrece kluczyk to slysze zalaczenie sie przekaznika i przygasniecie calego licznika bo jednak jest to jakies obciazenie a jak juz slysze jak rozlancza to wtedy wiem ze grzaly a jesli przekrece kluczyk i ani przekaznika ani licznik nie przygasl i czekam az niby przekaznik rozlaczy bo moze nie uslyszalem jak wlaczyl to nie ma pstrykniecia ktore rozlancza swiece wiec chodzi mi o to ze czasem mam ten drugi przypadek czasem a nawet rzekl bym czesto powiedzmy na 10 prob 5/6 razy swiece nie grzeja ;/ Masato help ;d
OLIVER Opublikowano 26 Marca 2013 Opublikowano 26 Marca 2013 pierwsza sprawa jak przekrece kluczyk to slysze zalaczenie sie przekaznika i przygasniecie calego licznika bo jednak jest to jakies obciazenie temu grzaniu powinna towarzyszyć kontrolka świec w liczniku..to tak zwane grzanie wstępne...palimy jak już ona zgaśnie to ze ci pyknie przekaźnik to jeszcze nie znaczy ze świece Ci grzeją sprawdź sobie jak Ci pisałem ...Miernikiem.czy kontrolką ..... Natomiast po odpaleniu już kontrolka się nie zapali a świece powinny grzać przez odpowiedni czas jak pisałem wyzej opisuje Ci to bo ja tak mam
Vego Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Opublikowano 27 Marca 2013 ja wiem ze jak zgasnie ale jak przekrece kluczyk i nie grzeja to ta kontrolka doslownie na ulamek sekundy sie zapala a jak dobrze zlapie to dluzej z 3 -4 sekundy sie swieci i dopiero odpalam nie jestem leszcz ze od razu go pale ;da to ze swiece grzeja jeszcze jakies tam z 30 sekund to tez wiem bo slychac pozniej po obciazeniu alternatora ;d i slychac jak one sie rozlacza po glosie silnika
OLIVER Opublikowano 27 Marca 2013 Opublikowano 27 Marca 2013 Hm ja sprawdzałem u siebie i dosłownie swieci kontrola od świec żar. około 1 sek Oczywiście jak temperatura jest taka by nie grzały wstępnie a jak jest już po nizej 0 dobrze i silnik zimny to świeci przez kilka sekund ..Ile dokładnie to nie podam Ci bo ja mam garaż ocieplany a tak na mrozach to nie zostawiałem już długo To w takim razie ja na Twoim miejscu wzioł bym na tapete czujnik cieczy chłodniczej ..bo to on podaje sygnał o temperaturze silnika , albo jak masz od kogo pożyczyć to zamienić na próbę i zobaczysz jakie będą efekty zamiany
damian12759 Opublikowano 27 Marca 2013 Opublikowano 27 Marca 2013 najlepiej podpiąć vaga i sprawdzić czujnik temp. czy pokazuje temp. rzeczywistą czy świruje i pokazuje inną niż jest
Vego Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2013 nie wiem czy trafi sie bo ja ostatnio tez wymienialem czujnik temp bo mi swirowala wlasnie temperatura podpinalem pod vag i na komp pokazywala temp okolo 90 st tak jak na wskazniku ---------- Post dopisany 29-03-2013 at 19:47 ---------- Poprzedni post napisany 28-03-2013 at 21:41 ---------- Ktos ma jakeis pomysly ??? plx help ---------- Post dopisany 31-03-2013 at 11:37 ---------- Poprzedni post napisany 29-03-2013 at 19:47 ---------- pomoze ktos ???????????? ---------- Post dopisany 03-04-2013 at 22:06 ---------- Poprzedni post napisany 31-03-2013 at 11:37 ---------- a moze mi ktos opisac jak w tej bajce wszystko leci zna sie ktos prosze o pomoc ?od czego sie zaczyna itd ---------- Post dopisany 10-04-2013 at 22:22 ---------- Poprzedni post napisany 03-04-2013 at 22:06 ---------- nikt nie wie cos doradzic Panowie ;d?
Rekomendowane odpowiedzi