Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Działanie, montaż i wymiana Vaccum pompy (tandemowa) w Audi A4 B6 1.9TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nikt nie jest wróżką ...... wakuometr na wyjscie gruszki, logujesz 11BS i masz odpowiedz na wszystkie swoje pytania.

wacum daje 0,8, odpalanie nadal słabe po nocy :/

Opublikowano

A co ma vacuum do odpalania? Przecież to jest pompa tandemowa czyli pompa 2w1 w której za odpalanie odpowiadać może ewentualnie pompa paliwa. Czyli jeśli masz problem z odpalaniem to sprawdź ciśnienie paliwa do czego jest tam wyprowadzony specjalny króciec :)

Opublikowano

A co ma vacuum do odpalania? Przecież to jest pompa tandemowa czyli pompa 2w1 w której za odpalanie odpowiadać może ewentualnie pompa paliwa. Czyli jeśli masz problem z odpalaniem to sprawdź ciśnienie paliwa do czego jest tam wyprowadzony specjalny króciec :)

Darku, w jaki sposób sprawdzić ciśnienie paliwa ? Żadnego manometru nie posiadam, czy z logów da się coś wywnioskować ?

W którym miejscu szukać tego króćca, niestety jestem ubogi w taką wiedzę.

Opublikowano
  • Autor

Przeczytaj pierwszy post.

Opublikowano

Z logów raczej nic nie wywnioskujesz. W pobliżu króćców paliwa na tandempompie znajduje się wkręcany korek do manometru. Trzeba posiadać manometr z końcówką ktora by pasowała. Ale poza ciśnieniem ważne są też zaworki zwrotne w pompie oraz żeby cały układ paliwowy był szczelny. Na odpalanie poza oczywistymi sprawami typu stan silnika mają wpływ też stan pompowtrysków, wałka rozrządu ale też czujniki a przede wszystkim temperatury G62 i położenia wału korbowego i rozrządu I te czujniki można sprawdzić vagiem wchodząc w odpowiednie kanały i patrząc czy nie pokazują jakichś bzdur i herezjii typu temp 99* przy zimnym silniku :)

Opublikowano

Dzięki za info ;)
Logi S, BS i D są na forum, co prawda zrobione przy ciepłym silniku (wtedy jeszcze z uszkodzonym termostatem)

Autko było u mechanika, na wskazane objawy usłyszałem, że "te auta tak mają" :] - ręce opadają.

Małymi kroczkami poszukam przyczyny.

Opublikowano
  • Autor

Z mojej krótkiej kariery warsztatowej stwierdzam ze przy walnietej pompie paliwa silnik ładnie palił ale bipy były bardzo wtsokie i dusił się na wysokich obrotach. Sprawdź synchro czyli grupę 4 silnika, następnie tak jak kolega napisał czujnik temp płynu silnik grupa 07, Instruments grupa 03 wyniki powinne być podobne na zimnym i na gorącym silniku. Kolejny krok to pompki czyli 13.18.23. Jeśli wszystko ok to na 70% masz walniete uszczelniacze PD.

Edytowane przez lukaszooo

Opublikowano

Łukasz, tutaj są moje logi.

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/313991-prosba-o-analize-logow-19-avf/#entry4435813

Napisałeś tam ze silnik zdrowy. Od innego kolegi z forum, dowiedziałem sie o sposobie sprawdzenia czy układ paliwowy się zapowietrza - postaram się to również sprawdzic.

Jeśli jest tak jak mówisz, to ponownie pojade pod kompa.

Edytowane przez Pawel_a4b6avf

Opublikowano
  • Autor

A widzisz tego juz nie skojarzyłem, Na 70 % masz walnięte uszczelniacze PD. Kiedyś robiłem taki manewr aby sprawdzić uszczelnienia: znajdź jakąś górkę lub wjedź przodem na podwyższenie tak aby przód samochodu był wyzej niz tył o ok 20cm, zostaw tak na noc, jesli z rana odpali od strzała odrazu umawiaj sie na uszczelniacze. Nie potrafie opisać dlaczego tak jest ale na przykładzie 3 samochodów które robiłem diagnoza była trafna. Robota nie jest mega kosztowna ale 300zł trzeba przeznaczyć.

Edytowane przez lukaszooo

Opublikowano

Załatwione. Dziś go tak przenocuje:)

to pozostał jeszcze jeden problem;)

Opublikowano

najdź jakąś górkę lub wjedź przodem na podwyższenie tak aby przód samochodu był wyzej niz tył o ok 20cm, zostaw tak na noc, jesli z rana odpali od strzała odrazu umawiaj sie na uszczelniacze.

A czy taki manewr to nie pompa tandemowa właśnie?

Opublikowano
  • Autor

Nikt ci na to nie odpowie, po mojemu uszczelniacze.

Opublikowano

Postał przez noc przodem pod górkę, a rano odpalił od strzała.
70% uszczelniacze na pompkach, a na co 30% pozostaje ;) ?

Czy dla potwierdzenia, że to pompki, auto podczas odpalenia powinno jakoś nie naturalnie zakopcić ?

Edytowane przez Pawel_a4b6avf

Opublikowano
  • Autor

Oddaj auto do ASO zapłać 500zł to ci powiedza na 100%. Uszczelniacze ok 150zł Bosch, robota 150-200zl.

Opublikowano

Dzięki Łukasz za trop.

Niebawem umawiam się do mechanika - mam nadzieje, że tym razem nie usłyszę - " te auta tak mają" ;)

Uszczelniacze boscha szukać w dobrych sklepach moto, czy polecacie zakup w ASO ?

Opublikowano
  • Autor

Polecam forumowych sklepikarzy, kiedys brałem u dzika po ok 35zl za komplet.

Opublikowano

ok dzięki.
Co do dzika, to na pewno u niego się rozejrzę, dobre ceny i ekspresowa wysyłka.

Poczekam na kolejnego 'speca' do którego podstawię auto. Jeśli zdiagnozuje także pompki, wtedy zamówię zestawy naprawcze :)

Wielkie piwo dla Ciebie!

Opublikowano

Panowie, sprawdziłem cały dolot czy szczelny, wężyki itd, wymieniłem vakupompe i jest lepiej, ale nadal brak ducha i trzeba czekać za przyspieszeniem, do tego hamulec twardy za 3-4 razem, co mam zalogować aby zobaczyć przyczyne?

czy nowe uszczelki załatwią problem cieknącej pompy, czy muszę im pomóc sylikonem?

Opublikowano

U mnie co jakiś czas rano przy odpaleniu pedał hamulca twardy. Widać że zeszło podciśnienie. Pompa i mnie LUK poprawiona z plastikowym krućcem. W tym krućcu widać że jest też jakiś zaworek zwrotny. Mam foto ale nie potrafię wstawić. Sam krucieć lata w gnieździe dość luźno. Na nim jest oring ale wygląda na zużyty ponieważ ma wymiary 27x3x1,8mm. Nie jest okrągły w przekroju tylko wygląda na wytarty. Można go dostać w ASO?

Po wyjęciu krućca z pompy poleciało trochę oleju. Czy to normalne czy jest to nieszczelność pompy?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy vacupompa moze wydawac jakies dźwięki? Pytam, dlatego bo podejzewam że cos z nia jest nie tak. Rano jak odpalam auto gdy jest chłodniej delikatnie zatelepie za chwilke sie uspokaja... W początkowym momencie jazdy auto nie ma mocy i slychac jakis dxwiek jakby od vacupompy. Zbładzilem do tego tematu poniewaz zrobilem logi i kolega stwierził po 23 ze z vacupompa jest cos nie tak Jak myslicie? A macie odrazu komplet

:STATYCZNE:

Kolega stwierdził ze jest za niskie ciśnienie paliwa jakie sa tego skutki? Ktorys z moich objawow do tego pasuje?