Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wycieczka do Paryża macie jakieś rady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie w maju wybieram się do Paryża na pewno chcę obejrzeć wieże eiffla a co jeszcze się okaże. Organizacyjnie ma to wyglądać tak, będzie to wycieczka jedno dniowa, baza wylotowa z Niemiec - Saarbrucken, chce jechać autem. Jak wiadomo w centrum Paryża ciężko się jeździ jaki i parkuje, czy znacie jakie parkingi na obrzeżach Paryża skąd blisko jest do metra, tak żeby było blisko, bezpiecznie i w miarę tanio? Oczywiście wszelkie uwagi spostrzeżenia chętnie przeczytam.

Opublikowano

Poszukaj rozpiski RER. Są takie mapki jak one kursują.

Opublikowano

W jeden dzień raczej nie zwiedzisz za dużo, wybierz jedno lub dwa miejsca i to jest koniec. Żeby zwiedzić Paryż to potrzebowałbyś ze 2 tygodnie. Na wieżę poszedłem w okolicach 19-20 a zjechałem z niej po 1.00 w nocy i tak jest z każdym zabytkiem, stoisz ze 2 godziny w kolejce a potem zwiedzasz ze 4 więc sam sobie odpowiedz ile jesteś w stanie zobaczyć w ciągu jednego dnia. Bardzo łatwo się chodzi po centrum Paryża, wszędzie mapki ale najszybciej byłoby rowerem.

Jeszcze jedna rada, jak chcesz tylko jeden dzień przeznaczyć to idź wzdłuż Sekwany, zacznij od Katedry i idź w kierunku wieży Eiffla, jest parę zabytków po drodze a ta trasa akurat zajmuje cały dzień :wink:

PS: Paryż nocą też piękny :naughty:

View image: DSC 0549

Opublikowano

Tak wiem że to trochę mało :/ dzięki za rady, mapkę metra przeglądam ciężko mi się jakoś wyznać ale będę nad tym myślał. A może ktoś umie tak konkretnie napisać gdzie auto zostawić i która linia dojechać np pod wieże eiffla?

Opublikowano

http://www.polonika.eu/files/metro.pdf

gdzie samochód zostawić to ci nie powiem bo nie wiem. na lotnisku dostałem taki fajny plan ze wszystkimi monumentami i miejscami do obejrzenia oraz planem komunikacji.

tutaj masz więcej info o komunikacji

Paryż

Tutaj masz info o podróży samochodem

Paryż

wystarczy użyć google

Opublikowano

Rozeznawałem temat wyjazdu do Paryża na czerwiec pod kątem Disneylandu ... ale na razie jest w zawieszeniu bo oferta biletowa jest do 2 czerwca ... i cenowo wg mnie trochę przeginka na dwa dni za bilety 320 Euro (2 dni x 4 os. x 39 Euro):

Przede wszystkim czas jaki chcesz poświęcić na Paryż jest za mały ... co oznacza że twój wyjazd nie ma sensu.

Odnośnie szukania taniego parkowania to czasem stosuję zasadę że szukam centum handlowego i tam parkuję - ale trzab uważać bo nie zawsze sa free, czasem powyżej godziny już trzeba coś za kazda kolejna cos pałacić, czasem opłata jest zwolniona jak coś kupisz w sklepie i takie tam różne kruczki...

W Paryżu może parkuj auto w rejonie metra lub kolejki ... możesz wykupić bilet całodniowy i smigać (w obrębie danych stref).

Jak byś jechał na wiecej dni w 1-3 osoby opłaci się kupić karty:

The Paris Pass - Save on Sightseeing in Paris - Visit Paris for Less

lub inne podobne karty - są różne konfiguracje kart na przejazdy i na muzea itp itd (podałem tylko jedną ze stron) ... jak miałbyś poniżej 26 lat do muzeów wchodzisz free

na wierzę Eiffel jak chcesz ominąć gigantyczne kolejki możesz kupić bilet on-line który drukujesz i pokazujesz w osobnej bramce - wejście na dana godzinę, po zczytaniu kodu kreskowego z biletu.

Home Page

W bilety na różne atrakcje warto zaopatrzyć się tutaj:

Concerts, theatre, museums, exhibition, football, rugby, matchs, fairs, tours - Fnac Tickets

to taki francuski EMPIK - zależy jakie i na co bilety ale mozna drukować je w domu lub odbierać w punktach FNAC

Opublikowano

w jeden dzień zobaczysz wszystko co jest w centrum idąc spacerkiem i kończąc wieczorem pod wieżą na kocyku z butelką wina w ręce patrząc na iluminację:wink:

mam to obczajone na pamięć bo ważne rzeczy tam się działy i też miałem jeden dzień:decayed:

Opublikowano

Zobaczy wszystko z zewnątrz oczywiście, bo na więcej czasu nie starczy.

Mi obejrzenie wszystkiego zajęło chyba 4-5 dni w trybie ekspresowym (1 dzień tylko Disneyland), ale mieliśmy super przewodnika.

Jak napisał Tomasz, obierz start przy Sekwanie i idź wzdłuż. Cały czas jest co oglądać.

Opublikowano

Oczywiście że z zewnątrz

Opublikowano

Mi też jeden dzień zajęło oglądanie z zewnątrz. Tak jak Buba napisał spacerkiem oraz czasami podjazd metrem, które jest tam świetnie rozplanowane i bardzo łatwo można się połapać na stacjach. Warto podjechać do La Defense.

Opublikowano
Jak w temacie w maju wybieram się do Paryża na pewno chcę obejrzeć wieże eiffla a co jeszcze się okaże. Organizacyjnie ma to wyglądać tak, będzie to wycieczka jedno dniowa, baza wylotowa z Niemiec - Saarbrucken, chce jechać autem. Jak wiadomo w centrum Paryża ciężko się jeździ jaki i parkuje, czy znacie jakie parkingi na obrzeżach Paryża skąd blisko jest do metra, tak żeby było blisko, bezpiecznie i w miarę tanio? Oczywiście wszelkie uwagi spostrzeżenia chętnie przeczytam.

we wrześniu byłem na dokładnie taki wypadzie do paryża jak Ty planowałeś, tzn. mieliśmy wtedy na to jeden dzień i jechaliśmy autem z miejscowości nancy bo tam mieszkaliśmy. Jeśli chodzi o parking to zaparkowłiśmy w samym centrum w parkingu podziemnym nie jestem w stanie sobie przypomnieć ile na to wyniosło dokładnie ale chyba coś koło 30 euro od 7 do 22 staliśmy przy tej ulicy:

DSC_0915.jpg

mimo jednego dnia bardzo dużo udało nam się zobaczyć tzn. nie wszędzie wchodziliśmy ale byliśmy ;)

oczywiście jedyne sensowne rozwiązanie to metro my wykupiliśmy bilet na cały dzień na 1 i 2 strefę w obrębie tych stef jest mnóstwo ciekawych miejsc które można zobaczyć w ciągu jednego dnia (w metrz wzieliśmy sobie mapki takie z symbolmi atrakcji do zwiedzania dla turystów) a to udało nam się zobaczyć zwiedzić:

- Katedra Notre Dame (najbliżej z tego miejsca co zostawiliśmy auto, zwiedzaliśmy)

- Panteon (zwiedzaliśmy)

- Pałac Inwalidów (zwiedzaliśmy, wystawy itd.)

- Pola Marsowe (półgodzinny piknik)

- Wieża Eiffla (tylko pod wieżą, fotki a żeby tam wejść niestety to "jeden" dzień trzeba przeznaczyć :))

- Łuk Triumfalny (z zewnątrz pod łukiem, kolejki były spore do wejścia)

- Moulin Rouge (z zewnątrz i jedzenie z niesamowitej restauracji QUICK przy moulin rouge :decayed:)

- Plac Pigalle

- Wspinaczka na Montmartre i zwiedzanie bazyliki Sacre Coeur

- Cmentarz Pere Lachaise (odwiedziliśmy groby m.in. Szopena i Morrisona)

- Pola Elizejskie

- Luwr (oczywiście już było zamknięte o tej porze co tam dotraliśmy)

także trochę udało się zobaczyć trochę też zwiedzić w ciągu jednego dnia.

Dlatego w tym roku chciałbym tam zawitać jeszcze raz żeby trochę wolniej zwiedzać i z mojej strony takie pytanie:

macie jakieś sprawdzone miejsca na nocleg w rozsądnej cenie, lepiej hotel czy może jakieś kwatery prywatne itd. w Paryżu i okolicach. Gdzie się stołować itd. takie praktyczne porady bym prosił bo planuję na kilka dni się udać.

Opublikowano

hotel Ibis Budget polecam, jakieś 20min do centrum metrem, do stacji metra 5 min spacerkiem, 30 min piechotą do wzgórza Montmartre