Skocz do zawartości
IGNOROWANY

olej albo ropa z tłumika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. mam problem z moim audi a4 b5 afn. po odpaleniu zakopcił cholernie na czarno i potem patrzyłem a na podłodze była czarna plama oleju albo paliwa. w każdym bądź razie tłuste. po przegazowaniu zaczął tracić obroty i zdechł. po jakimś czasie odpalił i z tłumika nic nie leciało. co to może być? prosze o pomoc i z góry dzięki.

Opublikowano

Nie wykluczone że turbinka poleciała, zassała sobie oliwkę, poszło wszystko w układ, i przepaliło ci dlatego zadymiła i masz plamy, albo gdzieś masz wyciek jakiś i przy okazji poleciało na wydech gdzieś i narobiło dymu i smrodu. Specyficzny smród będzie jak to olej.

Opublikowano

Dymek i czarna maź to na moje olej,turbo może troche puszczać,też zostawiam ślady po odpaleniu takie jak opisujesz.Co do kulawego chodzenia po przegazowaniu to na zimnym mógł się zawiesić.I tutaj też miałem to samo w poprzednim aucie,jak dostał wyższe obroty na zimnym to kulał dymił i gasł po odpaleniu było już ok,na ciepłym nigdy się nie zdażyło.Także opisujesz dwie różne sytuacje które z przypadku nastąpiły jedna po drugiej.Takie jest moje zdanie

Opublikowano
witam. mam problem z moim audi a4 b5 afn. po odpaleniu zakopcił cholernie na czarno i potem patrzyłem a na podłodze była czarna plama oleju albo paliwa. w każdym bądź razie tłuste. po przegazowaniu zaczął tracić obroty i zdechł. po jakimś czasie odpalił i z tłumika nic nie leciało. co to może być? prosze o pomoc i z góry dzięki.

Ludzie jak silnik zaciągnie oleju to kopci na niebiesko , gryzący dym. a zwłaszcza jak by było go na tyle żeby kapał z rury .

A może ta maź to sadza wymieszana z wodą ?

nie robisz czasem krótkich przebiegów?

Czarny dym to może być ojaw , oberwanej sadzy z tłumika , podlewających wtrysków .

Może być też niesprawny EGR wtedy wali sadzami z wydechu na czarno .

Opublikowano

później patrzyłem drugi raz i chyba faktycznie woda z sadzą..;/ dziennie robię jakieś 50 km 25 w jedną stronę a potem po jakichś 8 godzinach znowu tyle samo do domu. i w takiej jeździe nie kręcąc go wysoko palił mi prawie 7 litró. jednakże jeżdże w cztery osoby.