grafusdz Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Witam. Krótki wstęp. Jakiś czas temu kupiłem swoje A4 b6 i oczywiście miało cofnięty licznik. Jak to bywa zmieniono wynik w liczniku ale spowodowało to wywalenie wiele błędu w VAG-u. Niektóre mało ważne, które było widać tylko po podłączeniu do kompa ale były też takie które spowodowały wyświetlenie się znaczka w liczniku. Jednym z takich błędów był błąd modułu sterującego AIR BAG-iem. I tu "szpec" który majstrował przy liczniku nie dał rady przeprogramować licznika i błąd ciągle wyskakiwał w formie palącego się znaczka AIR BAG w liczniku. Ktoś poradził sobie z tym mankamentem w sposób oczywiście najprostszy - wyjął licznik i uszkodził nożem diodę. Wiem to ponieważ wyjąłem licznik i widziałem, że ktoś majstrował przy płytce licznika czymś ostrym i dioda wygląda trosze inaczej, tzn. jakby ktoś uszkodził soczewkę. Dokładnie nie wiem co się z nią dzieje złego, ale fakt jest taki, że nie działa. I teraz pytanie: Czy ktoś wie jakie są to diody? Jaki typ, kolor i przede wszystkim pod jakie napięcie? Jak można zdjąć wskazówki z licznika? Muszę je zdjąć, żeby dostać się do diód. Czy ktoś z was już przerabiał podświetlanie w takim liczniku. Wspomnę tylko, że mam licznik z kolorowym FIS-em jeśli ma to jakieś znaczenie.
edekxp Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Myślę że diody są takie same w czerwonym i kolorowym liczniku Diody są smd i chyba po dwie na kontrolkę. Zdjęcie: Dioda może być taka: LL-R2014VC-V1-2B LUCKY LIGHT - LED | Transfer Multisort Elektronik Musisz zmierzyć długość szerokość
grafusdz Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Witam. Pięknie dziękuje za odpowiedz. Już dorwałem cały układ scalony z diodami. Pytanie teraz jest nieco inne. W sumie kilka więc po kolei: 1. Jak zdjąć wskazówki? 2. Czy jest jakaś możliwość przyłożenia napięcia na diody żeby zaczęły świecić, np. jak podczas testu w VAG-u? Dokładnie chodzi mi o diodę airbagu? 3. Czy jest jakaś opcja aby włączyć wszystkie diody, bądź tylko jedną (oczywiście AIR BAG) przez przyłożenie napięcia w którymś z złączy wyjściowych z licznika? Jakie jest potrzebne napięcie? 4. Jakie napięcie dać bezpośrednio na diodę (pod nóżki diód) aby je włączyć?
edekxp Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Wskazówki np widelcem Aby sprawdzić diody to trzeba zasilić licznik 12v, dodatkowym kablem minusowym dotykając do pinów kostki. Poszukaj tematu o diodie check engine Jeżeli chcesz sprawdzić diodę airbac to odłącz czujnik np przy chłodnicy Tapatalk
Rekomendowane odpowiedzi