Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pytanie odnośnie EGR-u.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podpinam się pod temat.

Też raczej mam padnięty egr i leje z niego olej. Po za tym tłoczek od klapy gaszącej też nie działa bo ma uszkodzoną membranę.

Myślę o zakupie nowego dokładnie tego Link.

Co myślicie?? Pisze że pasuje do avf ale ogólnie o wahler.

No i co z olejem który z niego cieknie. Skoro jest z odmy to nadal będzie ciekł??

Opublikowano

No i co z olejem który z niego cieknie. Skoro jest z odmy to nadal będzie ciekł??

Nowy będzie szczelny. Do czasu...

Prędzej czy później zacznie puszczać tak jak i fabryczny.

W środku nadal będzie się gromadził syf z oleju i spalin.

wysłane z Commodore 64

Opublikowano

Wyłaczyć zaspawać i spokój jest. Jak nie odpowiada wam olej z odmy to OIL CATCH TANK i po problemie. Kupicie nowy to max 50tyś i znowu bedzie sie pocił. Na co dzień z tym mam do czynienia.

Opublikowano

Tak gotowy zestawik a motorem bedzie rzucac przy gaszeniu i bład bedzie waliło z egr w tych nowszych rocznikowo sterownikach od 2003r w górę.

Opublikowano

Ech... Skrót myślowy do Twojej wypowiedzi to był. Wiadomo że trzeba w sofcie wyłączyć od 2003 wzwyż. Sam u siebie sprawdzalem jaka jest różnica w telepaniu. No ale niektórzy wywalaja fizycznie egr i mają gdzieś telepanie... Pewnie do czasu aż poduchy padną zupełnie...

Z drugiej strony zastanawiałem się czy można założyć samą klapę gaszaca z jakiegoś modelu?

wysłane z Commodore 64

Opublikowano

jarek23, EGR u Ciebie nie pracuje : albo jest niesprawny albo celowo zaślepiony, nie wiem przez kogo, ale takie jego zachowanie będzie generowało błąd w sterowniku silnika - taka przypadłość akurat w AVF. Widziałem też pracę klapy gaszącej i powiem tak : przypuszczam nieszczelność w układzie podciśnienia albo N239 (raz działa i to zbyt krótko) albo nie działa (widać to na Twoich dwóch filmikach - w pierwszym ni chu chu a w drugim zareagował ale zbyt krótko - sprawnie sterowana klapa gasząca ma być zassana i trzmać w pozycji zamknietej przez 3 sekundy i tak u Ciebie nie było więc albo pada N239 albo podciśnienie na ten właśnie N239. Mierzenie jego rezystancji albo to potwierdzi albo i nie bo raz działa na pół gwizdka a raz wcale więc nie będzie to miarodajne. Masz kogoś zaufanego z Vagiem bo łatwo ktoś Cię może wpędzić w maliny bez Twojej wiedzy w tym temacie.

Potrzebny jest ktoś kto ogarnie u Ciebie podciśnienie i sprawność działania N18, N239 oraz Twoją łatwowierność. Prawda jest taka, że potrzebujesz pomocy ogarniętego w bojach forumowicza z Vagiem by to zbadał i właściwie ocenił bez prób oszukania Cię a łatwo jest wykorzystać fakt, że gdzieś na drodzde do N18 lub N239 będziesz miał nieszczelność na wężykach podciśniienia i ktoś Cię skasuje za coś co w przyrodzie albo będzie występować i jest łatwo daignozowalne albo oszuka i każe wymienić elektrozawory N18 i N239 - a jeszcze gorzej jak ktoś kto nie ogarnia tematu każe Ci te elektrozawory wymienić niepotrzebnie bo najzwyczajniej się na tym nie będzie znał i będzie błądził w swojej diagnozie. To niesamowity przypadek by padły razem N18 i N239 więc najpierw należy sprawdzić czy i jakie do nich dochodzi podciśnienie.

Opublikowano
Ech... Skrót myślowy do Twojej wypowiedzi to był. Wiadomo że trzeba w sofcie wyłączyć od 2003 wzwyż. Sam u siebie sprawdzalem jaka jest różnica w telepaniu. No ale niektórzy wywalaja fizycznie egr i mają gdzieś telepanie... Pewnie do czasu aż poduchy padną zupełnie...

Z drugiej strony zastanawiałem się czy można założyć samą klapę gaszaca z jakiegoś modelu?

wysłane z Commodore 64

Ja u siebie mam wspawana klape od 2.5 tdi.

Opublikowano

wysłane z Commodore 64

Wrzucilbys foto jak to zmodziles. Taka klapa na aledrogo 3-4 dychy ;-)

wysłane z Commodore 64

Opublikowano

d51e1102ee2e9530gen.jpg

Ja wstawiłem nowy zawór EGR. Tu oczywiście stary na zdjęciu.

I dałem zaślepkę w na tym łączeniu

ee51a81f8b205554gen.jpg

Gdzie jeszcze zaślepić - bo nie moge znaleść tego drugiego miejsca co ktoś opisywał.

EGR wyłączony programowo.

Sztomel doradź mi. :wink:

Opublikowano

wysłane z Commodore 64

Wrzucilbys foto jak to zmodziles. Taka klapa na aledrogo 3-4 dychy ;-)

wysłane z Commodore 64

Ja tego nie robiłem,robił mi to kolega z forum jak montowal FMIC.

Szlifowanie i polerke sam robiłem :)

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Opublikowano

Julo23 możesz mi wytłumaczyć po co kupiłeś nowy egr skoro zaslepiles rurę doprowadzajaca do niego spaliny? Przecież teraz nie będzie spełniał swojego zadania :banghead:

wysłane z Commodore 64

Opublikowano

Stary miałem żaślepiony tez w tym miejscu a mimo to rozszczelnił się gdzieś na tej klapie gaszącej.

Gdzie jeszcze trzeba zaślepić żeby było czysto ?

Pozatym i tak mam wyłączony EGR w sofcie, także na jego działaniu wogóle mi nie zależy. Nie chce mieć tylko syfu.

Opublikowano

Skoro zaslepiony i wyłączony w sofcie to kawał rury by starczyl albo klapa gaszaca od innego modelu

wysłane z Commodore 64

Opublikowano

Panowie EGR WAHLERA ok jako zamiennik>>??

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jest OK bo ponoć takie szły na 1 montaż.

Opublikowano
http://images33.fotosik.pl/643/d51e1102ee2e9530gen.jpg

Ja wstawiłem nowy zawór EGR. Tu oczywiście stary na zdjęciu.

I dałem zaślepkę w na tym łączeniu

http://images49.fotosik.pl/1879/ee51a81f8b205554gen.jpg

Gdzie jeszcze zaślepić - bo nie moge znaleść tego drugiego miejsca co ktoś opisywał.

EGR wyłączony programowo.

Sztomel doradź mi. :wink:

Niestety na załączonych zdjęcia ani nie widzę EGR'a tylko sam kolektor ssący i na jakim łączeniu dałeś zaślepkę bo z fotek nic nie wynika ?

Opublikowano
Jest OK bo ponoć takie szły na 1 montaż.

na pierwszy montaz szly egr pierburga

janusz