Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

zakup - sprzedaz - wyrejestrowanie - problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam troche zawilą historie ze swoim starym autem. Mianowicie :

Auto kupilem pare lat temu w Polsce,pochodzilo z Belgii. Zarejestrowalem je w Polsce,po roku wyjechalem z kraju i zarejestrowalem je w Belgii. Po roku sprzedalem auto w Belgii,po kolejnych dwoch latach gosc,ktory jezdzil nim w Belgii ( tam je zarejestrowal) sprzedal je do Polski. Teraz osoba,ktora kupila je w Polsce nie moze go zarejestrowac,twierdzac,ze auto nie zostalo wyrejstrowane w Polsce. Tyle,ze jak rejestrowalem auto w Belgii,urzad komunikacji belgijski zabral dowod rejestracyjny oraz tablice - celem wyslania ich do Polski oraz wyrejestrowania auta w Pl. Ja nie kontaktowalem sie od tego momentu z polskim urzedem,nie wyrejstrowalem auta,no bo w sumie po co.

Osoba,ktora kupila auto obecnie w Polsce chcac je zarejestrowac wystapila do urzedu komunikacji o ustalenie,kto byl wczesniej wlascicielem itd. Nie wiem jakim sposobem osoba ta otrzymala moj tel domowy (stary,w Polsce,mieszkaja tam rodzice) i zadzwonila wyjasnic sprawe,proszac jednoczesnie o wyrejstrowanie auta.

A teraz pytania co do zaistnialej sytuacji :

- czy ja musze to auto wyrejestrowac,co jest nonsensem,skoro powinno byc automatycznie wyrejestrowane po sprzedazy ( zabrany dowod,tablice)

- czy to nie jest jakis numer z tym,ze ktos do mnie dzwoni? I wogole jakim prawem urzad komunikacji podaje moje dane osobowe?

z gory dzieki za pomoc

Opublikowano

Ja mysle że urząd w belgii dał ciała ... Nie wiem czy Ty możesz je wyrejestrować w PL skoro go nie sprzedajesz. Najlepiej to weź się skontaktuj z wydziałem komunikacji w którym rejestrowałeś auto w PL albo napisz pełnomocnictwo ojcu czy bratu i niech tam idzie sie dowiedzieć cokolwiek. ja bym od tego zaczął

Opublikowano
  • Autor

dzieki Lu-gi,tak tez uczynie.

Opublikowano

Tzn ja się na tym nie znam ale od tego bym zaczął

Opublikowano

Nie wiem jak jest w twoim regionie ale w łódzkim jeśli auto nie zmieniało właściciela tylko zostało przerejestrowane tak jak w tym przypadku z PL do BE to trzeba było zawiadomić o tym urząd komunikacji a dokładnie wypełnić odpowiedni wniosek ....:hi:

Opublikowano
Nie wiem jak jest w twoim regionie ale w łódzkim jeśli auto nie zmieniało właściciela tylko zostało przerejestrowane tak jak w tym przypadku z PL do BE to trzeba było zawiadomić o tym urząd komunikacji a dokładnie wypełnić odpowiedni wniosek ....:hi:

Tak pewnie trzeba było zrobić. Belgia może i wysłała jakiś papier do "nas", tylko że nasi może nie wiedzieli co z tym zrobić - jest to bardzo prawdopodobne.

Teraz druga sprawa, coś kiedyś mi się obiło o uszy, że auto raz wyrejestrowane z Polski nie może być ponownie zarejestrowane - był jakiś babol w przepisach.

Więc zanim to zrobisz, to może sprawdź, bo koleś może wogóle nie będzie mógł go potem zarejestrować.

Opublikowano

Auto kupilem pare lat temu w Polsce,pochodzilo z Belgii. Zarejestrowalem je w Polsce,po roku wyjechalem z kraju i zarejestrowalem je w Belgii. Po roku sprzedalem auto w Belgii,po kolejnych dwoch latach gosc,ktory jezdzil nim w Belgii ( tam je zarejestrowal) sprzedal je do Polski. Teraz osoba,ktora kupila je w Polsce nie moze go zarejestrowac,twierdzac,ze auto nie zostalo wyrejstrowane w Polsce. Tyle,ze jak rejestrowalem auto w Belgii,urzad komunikacji belgijski zabral dowod rejestracyjny oraz tablice - celem wyslania ich do Polski oraz wyrejestrowania auta w Pl. Ja nie kontaktowalem sie od tego momentu z polskim urzedem,nie wyrejstrowalem auta,no bo w sumie po co.

Osoba,ktora kupila auto obecnie w Polsce chcac je zarejestrowac wystapila do urzedu komunikacji o ustalenie,kto byl wczesniej wlascicielem itd. Nie wiem jakim sposobem osoba ta otrzymala moj tel domowy (stary,w Polsce,mieszkaja tam rodzice) i zadzwonila wyjasnic sprawe,proszac jednoczesnie o wyrejstrowanie auta.

- czy ja musze to auto wyrejestrowac,co jest nonsensem,skoro powinno byc automatycznie wyrejestrowane po sprzedazy ( zabrany dowod,tablice)

- czy to nie jest jakis numer z tym,ze ktos do mnie dzwoni? I wogole jakim prawem urzad komunikacji podaje moje dane osobowe?

z gory dzieki za pomoc

Kolego, dales d....

Twoim obowiazkiem jest wyrejestrowanie auta w momencie sprzedazy.

Beldzy sie wys......ali i dlatego teraz jest klopot.

Teraz musisz udac sie z umowa do urzedu.

Taka sama sprawa jest z ubezpieczeniem.

Opublikowano

Auto kupilem pare lat temu w Polsce,pochodzilo z Belgii. Zarejestrowalem je w Polsce,po roku wyjechalem z kraju i zarejestrowalem je w Belgii. Po roku sprzedalem auto w Belgii,po kolejnych dwoch latach gosc,ktory jezdzil nimw Belgii ( tam je zarejestrowal) sprzedal je do Polski. Teraz osoba,ktora kupila je w Polsce nie moze go zarejestrowac,twierdzac,ze auto nie zostalo wyrejstrowane w Polsce. Tyle,ze jak rejestrowalem auto w Belgii,urzad komunikacji belgijski zabral dowod rejestracyjny oraz tablice - celem wyslania ich do Polski oraz wyrejestrowania auta w Pl. Ja nie kontaktowalem sie od tego momentu z polskim urzedem,nie wyrejstrowalem auta,no bo w sumie po co.

z gory dzieki za pomoc

Kolego, dales d....

Twoim obowiazkiem jest wyrejestrowanie auta w momencie sprzedazy.

Beldzy sie wys......ali i dlatego teraz jest klopot.

Teraz musisz udac sie z umowa do urzedu.

Taka sama sprawa jest z ubezpieczeniem.

devastation przeczytaj dokładnie jeszcze raz ....:wink:

Opublikowano
:facepalm::decayed:
Opublikowano

A czy jak wyjechałeś do Belgii i tam je rejestrowałeś to wcześniej powiadomiłeś o tym właściwy urząd?:facepalm: Chyba w tym momencie dałeś ciała.

Opublikowano
  • Autor

A wiec tak - ubezpieczenie zalatwialem,tzn. zakonczylem w Pl. Chcialem tez sprawe zglosic w urzedzie komunikacji,ale cos tam chcieli wiecej papierow,upowaznien itd ( zalatwial to moj ojciec) a ze bylem zabiegany to olalem sprawe,potem zapomnialem o tym kompletnie.

Czego sie dzisiaj dowiedzial ojciec w urzedzie komunikacji : ze skoro auto bylo sprzedane,a po sprzedazy mialo juz dwoch wlascicieli to nie jest to moja sprawa i auta nie musze wyrejestrowywac ani zglaszac sprzedazy,bo nic to nie zmienia. Skoro tak twierdza to niech tak zostanie :)