Vandisel_A4 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Witam. Proszę o opinie czy grzać zimny motor na postoju czy jest to dla niego szkodliwe, ja osobiście staram sie żeby silnik chwilę popracowł za nim dam bieg ale są różne opinie na ten temat. Fakt że nie ma jeszcze jakichś dużych spadków temperatóry ale pewnikiem kiedyś mocniej się schłodzi i chciałbym wiedzieć jak to jest. Proszę o uwagi i z góry dzięki:wink:
bratpit Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Witam. Proszę o opinie czy grzać zimny motor na postoju czy jest to dla niego szkodliwe, ja osobiście staram sie żeby silnik chwilę popracowł za nim dam bieg ale są różne opinie na ten temat. Fakt że nie ma jeszcze jakichś dużych spadków temperatóry ale pewnikiem kiedyś mocniej się schłodzi i chciałbym wiedzieć jak to jest. Proszę o uwagi i z góry dzięki:wink: Było :!: :!:
spanky Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Witam. Proszę o opinie czy grzać zimny motor na postoju czy jest to dla niego szkodliwe, ja osobiście staram sie żeby silnik chwilę popracowł za nim dam bieg ale są różne opinie na ten temat. Fakt że nie ma jeszcze jakichś dużych spadków temperatóry ale pewnikiem kiedyś mocniej się schłodzi i chciałbym wiedzieć jak to jest. Proszę o uwagi i z góry dzięki:wink: Było :!: :!: podaj link ... bo jakos znalezc nie moge ... :roll:
Gość zdeniu Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 jak chwilkę pochodzi zanim ruszyć to napewno mu nie zaszkodzi :mrgreen: sam zawsze czekam chwilke
ctv Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 ja ruszam bardzo powoli, lepsze smarowanie jest wtedy
bratpit Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 [ Dodano: 13-12-2006, 21:33 ] Witam. Proszę o opinie czy grzać zimny motor na postoju czy jest to dla niego szkodliwe, ja osobiście staram sie żeby silnik chwilę popracowł za nim dam bieg ale są różne opinie na ten temat. Fakt że nie ma jeszcze jakichś dużych spadków temperatóry ale pewnikiem kiedyś mocniej się schłodzi i chciałbym wiedzieć jak to jest. Proszę o uwagi i z góry dzięki:wink: Było :!: :!: podaj link ... bo jakos znalezc nie moge ... :roll: http://www.a4-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=3309&highlight=rusza%E6
Gość Murzyn Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 hmm a wogole nie mam y przyklejonych 10 przykazan baskeciora... przydalyby sie tu
alvaro Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Chłopaki bez obrazy ale ile lat wy macie zamiar jeżdzić aktualnie posiadanym modelem żeby bawić się w takie czekanie po odpaleniu, nie są to auta zabytkowe aby się nad nimi spuszcza .... rok, dwa i do "Żyda" takie jest moje zdanie
spanky Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Chłopaki bez obrazy ale ile lat wy macie zamiar jeżdzić aktualnie posiadanym modelem żeby bawić się w takie czekanie po odpaleniu, nie są to auta zabytkowe aby się nad nimi spuszcza .... rok, dwa i do "Żyda" takie jest moje zdanie i stad sie biora okazje na allegro "w super stanie za male pieniadze" :twisted: a wracajac do tematu ... odpalam, odczekam 15 sekund i powolutku ruszam ..... :twisted:
Gość zdeniu Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 odpalam, odczekam 15 sekund i powolutku ruszam ..... :twisted: ale kolega nam wyjaśnij że nie ma potrzeby bo przecież do "Żyda" :twisted: cycki opadają :mrgreen:
Pikuś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Ja odczekuje chwile ale nie za dlugo i staram sie nie przekraczac 1800-2000, czyli za nim sie zagrzeje to jade na 3 co najwyzej.
Gość Murzyn Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 ja chca nie chcac czekam chwile po odpalenu...trzeba pozamykac garaz,brame
Micz Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Wiadomo że związane jest to tylko i wyłącznie ze smarowaniem turbiny oraz temperaturą oleju przy której jego właściwości są najlepsze. Jeśli nie chcecie żeby wam się powykrzywiały łopatki, albo zapiekał olej nie dawajcie w palnik dopóki temperatura nie wyniesie 80-90 stopni. To temperatura optymalna do pracy silnika TDI. Ostatnie kilometry jazdy powinny być przejechane spokojnie, a silnik powinien pracować jeszcze 50-60sekund. Po ostrej jeździe turbina nie powinna nagle tracić smarowania jest na to baaardzo wrażliwa
Gość Murzyn Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Micz, piszesz o smarowaniu turbiny olejem...a temperatura 80-90 stopni. to czego dotyczy?? tez oleju??
Gość zdeniu Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Micz, mądrze gadasz :smile: ale związane jest to tylko i wyłącznie ze smarowaniem turbiny nie tylko , równie ważna jest góra silnika czyli hydraulika (popychacze)
Micz Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 zdeniu, no dobra tego tylko tam nie było jakoś się zaplątało to czego dotyczy?? tez oleju?? Tak. Turbina ma smarowanie tym samym olejem co cały silnik. Dlatego tak ważne jest rozgrzanie przed ostrym dawaniem kopa, żeby praca turbiny była odpowiednia przy smarowaniu olejem o odpowiednich właściwościach. Przy tak dużych obrotach jakie są w turbinie (nawet do 10tyś obrotów na minutę) jest to niezbędne.
Gość Murzyn Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Tak. Turbina ma smarowanie tym samym olejem co cały silnik. Dlatego tak ważne jest rozgrzanie przed ostrym dawaniem kopa, żeby praca turbiny była odpowiednia przy smarowaniu olejem o odpowiednich właściwościach. Przy tak dużych obrotach jakie są w turbinie (nawet do 10tyś obrotów na minutę) jest to niezbędne. nie bede sie czepial....ale sprawdz sobie na climatronicu jakie temperatury osiaga olej
Micz Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Murzyn, sprawdzałem u mnie zatrzymuje się na 90 stopniach a u Ciebie? Z tego co wiem to kod 51. [ Dodano: 13-12-2006, 23:19 ] pozatym pomiar jest dokonywany w silniku, obawiam się, że w turbinie temperatura tego oleju jest wyższa:)
Pikuś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Napewno nie jest to 51 przynajmniej nie przed liftem. :twisted:
Micz Opublikowano 13 Grudnia 2006 Opublikowano 13 Grudnia 2006 w opisie mam auto od Keżora ja mam Leona 2005 [ Dodano: 13-12-2006, 23:27 ] no ale może faktycznie źle sprawdzam, a jaki kod masz Pikuś, u siebie? Murzyn, a Ty jaki masz?
Rekomendowane odpowiedzi